Μετέφεραν με θαλαμηγό 64 μετανάστες στην Πάτμο

Μετέφεραν με θαλαμηγό 64 μετανάστες στην Πάτμο

Μετέφεραν με θαλαμηγό 64 μετανάστες στην Πάτμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 253 ΦΟΡΕΣ

Καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης

Εκδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η έφεση που άσκησαν δύο Σύριοι ηλικίας 39 και 30 ετών καθώς και σε μία 38χρονη συμπατριώτισσά τους που κατηγορούνται για την μεταφορά με πολυτελή θαλαμηγό 64 παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά, στην Πάτμο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της αλλοδαπής ως ανυποστήρικτη και διατήρησε την πρωτόδικη ποινή που έχουν καταδικαστεί για τους δύο συγκατηγορούμενους της.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους για μεταφορά παράτυπων μεταναστών από κοινού κατά συρροή εκ κερδοσκοπίας τους δύο Σύριους στους οποίους και επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 136 ετών και φυλάκιση 6 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 156.500 ευρώ στον καθένα, από την οποία θα εκτίσουν 25 έτη.

Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ σε κάθε Σύριο για τον κάθε μεταφερόμενο καθώς και ένα έτος φυλάκισης και 1500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα (κατά συγχώνευση 136 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες φυλάκιση).

Σε ότι αφορά την 38χρονη Σύρια, πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχη για απλή συνέργεια την μεταφορά παράτυπων μεταναστών από κοινού κατά συρροή εκ κερδοσκοπίας και της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2 ετών για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση 31 χρόνια και 6 μήνες φυλάκισης από τα οποία θα εκτίσει τα 10 έτη, ενώ η ποινή της μετατράπηκε προς 5 ευρώ την ημέρα.

Οι αλλοδαποί είχαν συλληφθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 στις 12 παρά δέκα το μεσημέρι από τους Λιμενικούς και στην κατοχή τους βρέθηκε το ποσό των 7.700 ευρώ τα οποία κατασχέθηκαν.

Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν μετά την αξιοποίηση πληροφοριών από το Γραφείο Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Πάτμου για την ύπαρξη ύποπτης θαλαμηγού στην περιοχή. Έτσι μεσημβρινές ώρες πλωτό περιπολικό του Λιμενικού διενήργησε έρευνα στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πάτμου και εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, όπου και εντόπισε την θαλαμηγό «FOOTLOOSE AND FANCY FREE» σημαίας Βρετανίας.

Στη θαλαμηγό επέβαιναν οι δύο άνδρες και η γυναίκα, οι οποίοι δήλωσαν στους λιμενικούς ότι είχαν μηχανικό πρόβλημα, ενώ όταν τους ζητήθηκε να επιδείξουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα διαπιστώθηκε ότι δεν τα είχαν.

Η θαλαμηγός συνοδεία του σκάφους του Λιμενικού κατέπλευσε στο λιμάνι της Σκάλας Πάτμου όπου μετά από την προανάκριση που έγινε διαπιστώθηκε ότι είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τα απέναντι τουρκικά παράλια και είχε χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά 64 παράνομων μεταναστών, μεταξύ των οποίων και 12 ανήλικων παιδιών.

Μετά από συνεννόηση με την αστυνομία του νησιού οι παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Πάτμου.

Από τη Λιμενική Αρχή Πάτμου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκαν η θαλαμηγός, η βοηθητική μηχανοκίνητη φουσκωτή βάρκα καθώς και χρηματικό ποσό επτά χιλιάδων και επτακοσίων ευρώ (€ 7.700) που βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων διακινητών.

Διαβάστε ακόμη

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας