Καταδικάστηκε ζευγάρι για την εκβίαση ηλικιωμένης

Καταδικάστηκε ζευγάρι για  την εκβίαση ηλικιωμένης

Καταδικάστηκε ζευγάρι για την εκβίαση ηλικιωμένης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 553 ΦΟΡΕΣ

Σε 12 χρόνια ο άνδρας και σε 6 η γυναίκα

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων 71χρονος και η σύζυγός του οι οποίοι κατηγορούνταν ότι εκβιάζοντας και απειλώντας ηλικιωμένη κατάφεραν να της πάρουν, χρήματα, κοσμήματα και ένα ακίνητο.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 71χρονο για την κατηγορία της εκβίασης και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών, ενώ τον έκρινε ένοχο για απάτη και για κλοπή καταδικάζοντας τον σε 4 χρόνια φυλάκιση για κάθε πράξη, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της εμφάνισης του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3000 ευρώ.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο έκρινε ένοχη για άμεση συνέργεια στην εκβίαση την σύζυγο και της επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και ο 44χρονος γιος του ζευγαριού (για πλημμεληματική πράξη, κλοπή από κοινού) για την οποία κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.
Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε η κα. Χρυσή Χρυσοχού ενώ ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό της οικογένειας, ο κ. Μιχάλης Καντιδενός.

Οι λογαριασμοί στην τράπεζα
Η υπόθεση, που παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, αφορά μία ηλικιωμένη γυναίκα ηλικίας το 2009 οπότε και φέρονται να ξεκίνησαν όλα, 81 ετών. Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, εκείνο το διάστημα η γυναίκα είχε χάσει το σύζυγο της και είχε έρθει σε αντιδικία και αντιπαράθεση με τον γιο και μοναδικό τέκνο της, από τον οποίο και είχε αποστασιοποιηθεί εντελώς. Τότε εμφανίστηκε ο 71χρονος και εκμεταλλευόμενος τη συναδελφική σχέση που είχε με τον αποβιώσαντα σύζυγο της ηλικιωμένης, δήλωσε πρόθυμος να τη βοηθήσει στις καθημερινές τις ενασχολήσεις λόγω και της προχωρημένης ηλικίας της. Έτσι στις 23 Οκτωβρίου 2009, στις 24 Νοεμβρίου 2009 και στις 18 Δεκεμβρίου 2009 εξανάγκασε την 81χρονη με πράξεις βίας, αφαιρώντας από τα χέρια της μετρητά χρήματα και κυρίως με απειλές λέγοντας της «θα σε αφήσω να πεθάνεις, θα σε ληστέψουν και θα σε σκοτώσουν Αλβανοί στο σπίτι σου» να του παραδώσει διάφορα χρηματικά ποσά (900 ευρώ, 870 ευρώ, 890 ευρώ) τα οποία είχε κάνει ανάληψη από την τράπεζα.

Ο 71χρονος κατηγορείται επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο ανάγκασε την ηλικιωμένη να του δώσει από λογαριασμό που διέθετε σε άλλη τράπεζα διάφορα ποσά συνολικής αξίας 7.300 ευρώ, ενώ την ανάγκασε να τον βάλει συνδικαιούχο σε λογαριασμό που διέθετε η 81χρονη σε τρίτη τράπεζα από όπου στη συνέχεια έκανε ανάληψη διάφορα ποσά.
Σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 71χρονος μέσα σε λίγους μήνες ζημίωσε την 81χρονη με τα χρήματα που έπαιρνε ή την ανάγκαζε να του δώσει, για ποσό συνολικά άνω των 22.000 ευρώ.

Η μεταβίβαση του ακινήτου και το .. άδειασμα του σπιτιού της
Επίσης ο ίδιος φέρεται στο τέλος Μαρτίου 2010 ότι εξανάγκασε με ψυχολογική βία και απειλές την ηλικιωμένη γυναίκα να υπογράψει συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου και να μεταβιβάσει στη σύζυγο του 71χρονου ακίνητο 12 τ.μ. αξίας 15.000 ευρώ τα οποία αν και η 81χρονη φέρεται να έχει λάβει ως αντίτιμο, ουδέποτε εξοφλήθηκε το ποσό αυτό προς αυτήν.

Ο 71χρονος κατηγορείται εξάλλου ότι προκειμένου να γίνει συνδικαιούχος στο λογαριασμό τραπέζης της ηλικιωμένης γυναίκας της εμφάνισε έγγραφο το οποίο της δήλωσε ότι είναι υπηρεσιακό και της ζήτησε να το υπογράψει, ενώ επρόκειτο για την αίτηση που έπρεπε να κατατεθεί προς την τράπεζα για να συμπεριληφθεί και το δικό του όνομα στο λογαριασμό.
Και οι τρεις κατηγορούμενοι φέρονταν – σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα- να αφαίρεσαν τον Οκτώβριο του 2010 το ποσό των 10.000 ευρώ από την ηλικιωμένη το οποίο προέρχονταν από τη πώληση ακινήτου που είχε κάνει η 81χρονη και άλλα 600 ευρώ από την πώληση του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου της. Επίσης κατηγορούνται ότι το χρονικό διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου έως τη 1η Μαρτίου 2010, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η 81χρονη νοσηλευόταν σε κλινική με πρόβλημα υγείας, της άδειασαν κυριολεκτικά το σπίτι αφαιρώντας πιάτα, ποτήρια, τραπεζομάντηλα, ανθοδοχεία, πετσέτες μπάνιου, κάδρα κεντητά, την τηλεόραση, το κρεβάτι, ηλεκτρική κουζίνα κ.α. καθώς και τα χρυσαφικά που είχε η ηλικιωμένη γυναίκα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο 71χρονος όσο και η σύζυγος του αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται και δηλώνουν ότι όλα είναι ψέματα.
Μάλιστα ο 71χρονος τόνισε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο πως αν και ήταν συνδικαιούχος στους λογαριασμούς τα χρήματα τα εκταμίευε όχι για να τα ιδιοποιηθεί αλλά για να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της ηλικιωμένης γυναίκας την οποία βοηθούσε χάρη της παλιάς γνωριμίας που είχαν με το σύζυγο της.
Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έπεισαν το δικαστήριο το οποίο και τους έκρινε ένοχους.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο