Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου

Σε επιφυλακή βρίσκονται  οι υπηρεσίες του δήμου

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 376 ΦΟΡΕΣ

Μελέτες υπάρχουν πάντως για την αντιπλημμυρική προστασία

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και όχι μόνο για την εκδήλωση καιρικών φαινομένων των Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε, χθες, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος κατήγγειλε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν οι μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εγκριθεί μόνο για τη Ρόδο μετά τις φονικές πλημμύρες του 2013!

Ξεκινώντας, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι είναι τραγικό στην Ελλάδα του 2017 να θρηνούμε τόσα πολλά θύματα από φυσικές καταστροφές, να έχουμε τόσες μεγάλες ζημιές δίπλα μας, στη Σύμη, κάτι που βιώσαμε και εμείς στη Ρόδο το 2013. Επειδή, λοιπόν, έχουμε μία προειδοποίηση και για την περιοχή μας για το Σαββατοκύριακο, είπε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε εγρήγορση και, μάλιστα, χθες είχε συνάντηση με την Πολιτική Προστασία, την Καθαριότητα, τη ΔΕΥΑΡ και την Πυροσβεστική ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός για να είναι διαθέσιμα και οχήματα του Δήμου και τα πυροσβεστικά σε κομβικές θέσεις ώστε να παρέμβουν άμεσα στην απευκταία περίπτωση που χρειαστεί.

Όμως, κατά τον Δήμαρχο, το θέμα δεν είναι να περιμένει κανείς να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα λίγο πριν από την εκδήλωσή τους ή μετά, πάνω στα συντρίμμια, να προσπαθεί να περιορίσει το μέγεθος της καταστροφής. Περιέγραψε, λοιπόν, πως έχει η κατάσταση:

Για τη Ρόδο, μετά τις πλημμύρες του 2013, έχουν εγκριθεί σε πέντε σημεία, ονοματισμένα αντιπλημμυρικά έργα και, όπως είπε, στα τρία χρόνια που έχει την ευθύνη έχει πιέσει αφόρητα τις υπηρεσίες, τους μελετητές, να ετοιμάσουν αυτές τις μελέτες. Και ανέφερε ενδεικτικά: Στην περιοχή Αφάντου που είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή, το έργο είναι προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ και τα χρήματα είναι διασφαλισμένα στο ΠΔΕ. Εδώ και τρία χρόνια, λοιπόν, προσπαθεί ο Δήμος να πάρει όλες αυτές τις εγκρίσεις που απαιτεί η νομοθεσία και η γραφειοκρατία. Το ίδιο συμβαίνει και για μία άλλη μελέτη στην περιοχή της Ιαλυσού, ενώ αγκυλώσεις γραφειοκρατικές υπάρχουν και για την Παστίδα. Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος: «Είναι αδιανόητο να έχεις προχωρήσει, να έχεις καταρχήν εγκεκριμένες δαπάνες, εγκεκριμένα τα κονδύλια που χρειάζεται για να κατασκευαστούν, να είναι αναγνωρισμένες οι ανάγκες να γίνουν οι παρεμβάσεις στα σημεία που έχουν επιλεγεί, να έχεις ωριμάσει τις μελέτες και να κωλυσιεργεί η έγκριση των μελετών επειδή είναι δαιδαλώδεις και θέλεις…δεκαεαννιά εγκρίσεις για να κάνεις ένα αντιπλημμυρικό έργο. Έ, με τέτοια νομοθεσία, δυστυχώς, λυπάμαι που το λέω, θα κλαίμε κάθε φορά πάνω στα συντρίμμια και θα ψάχνουμε υπευθύνους!». Μάλιστα, ο Δήμος συνολικά έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει έργα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ μόνο στη Ρόδο συν 3 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ.

Στο σημείο αυτό, όμως, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στη συμπεριφορά των πολιτών όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενο.
Ότι δηλαδή θα πρέπει να περιορίζουμε την κινητικότητα μας ή ότι δεν είναι κακό να κάνουμε μία μικροπαρέμβαση όταν δούμε ότι εκείνη την ώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα συνεργεία του Δήμου.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι έχουν ελεγχθεί τα φρεάτια σε καίριους δρόμους και για τις φερτές ύλες είπε ότι η πόλη είναι γεμάτη δένδρα. Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες του Δήμου το Σαββατοκύριακο θα βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις καταστροφές που είδαμε αυτές τις ημέρες.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο