Αθωώθηκαν τα μέλη της επιτροπής αγώνα κατά της ΔΕΗ

Αθωώθηκαν τα μέλη της επιτροπής  αγώνα κατά της ΔΕΗ

Αθωώθηκαν τα μέλη της επιτροπής αγώνα κατά της ΔΕΗ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1906 ΦΟΡΕΣ

Από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου για τις κινητοποιήσεις του 2011

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Παναή και τρία μέλη της επιτροπής αγώνα Θεολόγου που παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση διαμαρτυρίας που είχε σημειωθεί έξω από τον ΑΗΣ Σορωνής το καλοκαίρι του 2011, με αφορμή την εγκατάσταση αεριοστροβίλου στο εργοστάσιο.

Οι κατηγορίες που βάραιναν τους τέσσερις κατηγορούμενους ήταν για παρακώλυση λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης για την οποία κρίθηκαν αθώοι και παρακώλυση συγκοινωνιών που είχε ασκηθεί σε βάρος της κας Παναής, για την οποία έπαυσε εφ’ όρου.

Κατά την προδικασία, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Γρηγοριάδης κατέθεσαν στο δικαστήριο ενστάσεις περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου και έλλειψη νομικής βασιμότητας.

Μετά την αθώωση των κατηγορουμένων η κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της στη «Ροδιακή» είπε τα εξής:

«Αποτελεί δικαίωση και για την επιτροπή αγώνα και για τους κατοίκους και συνολικά για ανθρώπους που αντιστέκονται, το γεγονός ότι το δικαστήριο με πολύ εμπεριστατωμένη πρόταση της εισαγγελέως, δέχθηκε ότι η κατηγορία που αποδόθηκε στους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν την υγεία τους, τη ζωή τους, την υγεία των παιδιών τους, τις περιουσίες τους, το περιβάλλον, ήταν αβάσιμη. Ότι δηλαδή ταλαιπωρήθηκαν εκείνοι, οι οποίοι ουσιαστικά άσκησαν τα δικαιώματα και τις αξιώσεις που όφειλε το κράτος και η ΔΕΗ να προστατεύσουν, την ώρα που οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον τους δεν είχαν καμία βασιμότητα.

Προβάλλαμε την ένσταση αυτή ήδη στην έναρξη της διαδικασίας, η πρόταση της εισαγγελίας ήταν θετική για να αθωωθούν στην ουσία οι κατηγορούμενοι, οι άνθρωποι δηλαδή που έδωσαν τη μάχη για να μην μπει ο αεριοστρόβιλος στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Αυτό το μήνυμα από πλευράς της δικαιοσύνης είναι ένα μήνυμα επιβράβευσης των ανθρώπων που αγωνίζονται και αντιστέκονται και το παίρνουμε μαζί μας με πολύ μεγάλη αισιοδοξία, φρόνημα για τις επόμενες μάχες».

Αλλά και ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Μανώλης Γρηγοριάδης έκανε δηλώσεις στην «Ροδιακή» :

«Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορήθηκαν ότι δεν άφησαν το φορτηγό να τοποθετήσει τον αεροστρόβιλο. Το επιχείρημα μας είναι πως για να είναι παράνομη η πράξη τους θα πρέπει να λέει ο εισαγγελέας γιατί ο αεριοστρόβιλος αυτός είναι τμήμα του εργοστασίου, που δεν ήτανε γιατί δεν είχε άδεια. Και σε αυτό το σημείο ο εισαγγελέας έκανε μία τομή και είπε ότι πραγματικά είναι νομικά αβάσιμη η κατηγορία και για αυτό πρέπει να κηρυχθούν αθώοι. Δηλαδή ήταν μεταίχμιο μεταξύ αοριστίας και ουσίας του κατηγορητηρίου. Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου τους δικαίωσε σε σχέση με τα όσα εξέθεταν για την παρανομία της τοποθέτησης του αεροστροβίλου στο εργοστάσιο».

«Ήθελαν να εγκαταλείψουμε τους αγώνες μας»
Την ικανοποίησή της για την έκβαση της δίκης εξέφρασε με δηλώσεις της στη «Ροδιακή» και η δημοτική σύμβουλος κα. Ευαγγελία Παναή, η οποία είπε τα εξής:

«Έληξε η δίκη μας, το δικαστήριο έκανε δεκτές τις τοποθετήσεις των δύο δικηγόρων μας ότι δεν έγιναν δικονομικά σωστά όλες οι διαδικασίες και κακώς παραπεμφθήκαμε σε δίκες που βέβαια μας ταλαιπώρησαν τόσο πολλά χρόνια τώρα, μας κόστισαν σε χρήμα σε χρόνο σε ψυχική γαλήνη και ηρεμία, όπως και τόσα άλλα χρόνια πριν σε άλλες δίκες που και εκείνες τις κερδίσαμε.

Από την αρχή το είχαμε πει πως, και αυτοί που συνέταξαν τα κατηγορητήρια εναντίον μας ήξεραν ότι ήταν σαθρά, όμως το κάνουν για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς. Το κάνουν για να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, για να μας ταλαιπωρήσουν ψυχικά, χρονικά, οικονομικά, έως ότου να εξοντωθούμε και να εγκαταλείψουμε τους αγώνες που κάνουμε. Είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και πράγματι το δηλώνουμε και τώρα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε την υγεία μας, τον τόπο μας, τις οικογένειες μας, τις περιουσίες μας ενάντια σε κάθε παρανομία που στη προκειμένη περίπτωση διαπράττει εδώ και πολλά χρόνια, η ΔΕΗ, το κράτος, η δικαιοσύνη και η αστυνομία».

«Για ασαφές και άδικο κατηγορητήριο» έκανε λόγο μιλώντας στη «Ροδιακή» και το μέλος της επιτροπής αγώνα Θεολόγου και ένας εκ των κατηγορουμένων που αθωώθηκαν κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης:

«Θέλουμε να πούμε και πιστεύω ότι εκφράζουμε το αίσθημα όλων των ανθρώπων ότι πραγματικά ήταν ένα κατηγορητήριο όχι μόνο ασαφές αλλά και άδικο, διότι εμείς εκείνη τη στιγμή υπερασπιζόμασταν το δίκιο και αυτοί οι οποίοι ήρθαν για να επέμβουν (τόσο ο εισαγγελέας όσο και η αστυνομία), υπερασπίζονταν μία παράνομη πράξη, η οποία ήταν η είσοδος στο εργοστάσιο του αεροστροβίλου, ο οποίος είχε απλά μία άδεια παραμονής, δεν είχε άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας. Αυτό πανηγυρικά αποδείχτηκε σήμερα όταν φαίνεται ότι όλο το εργοστάσιο της ΔΕΗ πάσχει».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό είχε σημειωθεί από τη μία το μεσημέρι έως τις 4.30 το απόγευμα της 17ης Ιουνίου 2011 όταν κάτοικοι της περιοχής μετέβησαν έξω από τον ΑΗΣ Σορωνής με σκοπό να εμποδίσουν τη μεταφορά του νέου αεροστροβίλου μέσα στο εργοστάσιο. Οι κάτοικοι υποστήριζαν πως βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση του νέου αεροστροβίλου ήταν να υπάρχει αδειοδότηση τόσο για την τοποθέτησή του όσο και για τη λειτουργία του.

Ισχυρή δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού μετέβη στην περιοχή και απογευματινές ώρες ο αεροστρόβιλος μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο