Πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες από τα παλιά Σφαγεία

Πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες από τα παλιά Σφαγεία

Πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες από τα παλιά Σφαγεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1370 ΦΟΡΕΣ

Την ανάγκη άμεσης μεταφοράς του χώρου προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων από τα σφαγεία, έθιξε για ακόμα μία φορά, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ευθύς εξ αρχής ο Δήμαρχος είπε ότι αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερα προβλήματα με τον μικρό αριθμό προσφύγων που έχουμε εδώ-αυτή τη στιγμή είναι γύρω στους 50-ενώ η Ύπατη Αρμοστεία έχει φροντίσει να μισθώσει διαμερίσματα για κάποιες οικογένειες.

Το θέμα που θέτει ο ίδιος παντού, τόσο στα Υπουργεία όσο και στην Ευρώπη, είναι ότι εμείς εδώ δεν θα πάψουμε να είμαστε μία περιοχή πρώτης υποδοχής προσφύγων και θα καταλήγουν στη Ρόδο είτε μέσω Καστελλορίζου είτε μέσω Σύμης. Μάλιστα, η Διεύθυνση της Υπηρεσίας χορήγησης ασύλου εδρεύει στη Ρόδο και έρχονται εδώ ακόμα και από την Αθήνα και την Κρήτη για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους. Αυτούς, λοιπόν, τους μεταβατικούς πρόσφυγες θα τους έχουμε στην περιοχή μας, είπε και ανέφερε, στη συνέχεια, κατηγορηματικά: «Είναι ξεκαθαρισμένο ότι μόνιμης μορφής hot spot δεν μπορεί και δεν είναι ούτε στις προθέσεις του Υπουργείου ούτε στις δικές μας, να γίνει στη Ρόδο», συμπλήρωσε όμως, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος που να εξυπηρετούνται ανθρώπινα αυτοί οι λίγοι που θα διέρχονται από τη Ρόδο. Παλαιότερα φιλοξενούνταν στα κρατητήρια που δεν ήταν συνθήκες και στη συνέχεια στον πρόχειρο χώρο των σφαγείων.

Όμως, θύμισε ο Δήμαρχος ότι στους σχεδιασμούς του Δήμου για την ανάπλαση της περιοχής από του Κόβα μέχρι το Καρνάγιο, περιλαμβάνονται και τα σφαγεία που είναι περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και θα το αξιοποιήσει. Μάλιστα, ανέφερε ότι τη Δευτέρα φιλοξενούμε για μία εβδομάδα φοιτητές από τμήματα μεταδιδακτορικής σχολής της Αρχιτεκτονικής Ακαδημίας των Παρισίων που έρχονται κάθε χρόνο και το κτίριο που θα επιλέξουν φέτος για να εκπονήσουν μία μελέτη είναι τα σφαγεία και θα διαθέσουν δωρεάν τις προτάσεις τους στο Δήμο. Όπως είπε, λοιπόν, θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορούν οι πρόσφυγες κάπου να μένουν και ας αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία τις ευθύνες της, την ίδια στιγμή μάλιστα που, όπως είπε για ακόμα μία φορά, η Ρόδος δεν έχει πάρει ούτε ένα cent χορηγία είτε από ευρωπαϊκά είτε από κρατικά ταμεία.

Ο κ. Χατζηδιάκος εμφανίστηκε προβληματισμένος λέγοντας πως δεν γνωρίζει εάν είναι σωστή λύση να κλείσει σήμερα τα σφαγεία και να περιφέρονται οι άνθρωποι αυτοί αφού θεωρεί ότι πρέπει να είναι ελεγχόμενοι. Έτσι, εξετάζουν κάποιες δυνατότητες μίας προσωρινής αξιοπρεπούς διαμονής και επειδή υπάρχουν και προγράμματα για τρόφιμα κτλ., να μπει ο Δήμος σε αυτή τη διαδικασία. Πάντως, δεν έκρυψε την επιθυμία του να είχε κλείσει ο χώρος των σφαγείων γιατί, συνεχώς, καλούνται να αντιμετωπίσουν επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες. Διεμήνυσε, τέλος, ο κ. Χατζηδιάκος ότι αν, για οποιοδήποτε λόγο δεν βρεθεί ένας καταλληλότερος χώρος θα πρέπει η Ύπατη Αρμοστεία να φροντίσει να τους μεταφέρει άμεσα από τη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο