22χρονος κατηγορείται για μεταφορά 47 προσφύγων

22χρονος κατηγορείται  για μεταφορά 47 προσφύγων

22χρονος κατηγορείται για μεταφορά 47 προσφύγων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 230 ΦΟΡΕΣ

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει στις αρχές Δεκεμβρίου 22χρονος Μαροκινός κατηγορούμενος για την μεταφορά 47 προσφύγων και μεταναστών τον Μάιο του 2015 στο Φαρμακονήσι.

Πρόκειται για την έφεση που έχει ασκήσει ο νεαρός αλλοδαπός αφού πριν από περίπου δύο χρόνια είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου σε συνολική ποινή φυλάκισης 39 ετών και 4 μηνών.

Ειδικότερα, το πρωτόδικο δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας έκρινε ένοχο τον 22χρονο αλλοδαπό με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, για τις κατηγορίες της μεταφοράς στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο Ελληνικό έδαφος, παράνομης εισόδου στη χώρα, έκθεσης κατά συρροή και πρόκλησης ναυαγίου από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

Για όλες τις κατηγορίες του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 39 ετών και 4 μηνών από την οποία, βάση νομοθεσίας, θα εκτίσει τα 10 έτη, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου, ο 22χρονος είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε πως στο σκάφος επέβαιναν άλλοι δύο αλλοδαποί οι οποίοι ήταν και οι χειριστές του. Ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει δικαστές και ενόρκους οι οποίοι ομόφωνα τον έκριναν ένοχο όπως κατηγορούνταν.

Ο 22χρονος από το Μαρόκο είχε εντοπιστεί μαζί με τους αλλοδαπούς μεταφερόμενους από Λιμενικούς τα ξημερώματα της Παρασκευής 22 Μαΐου 2015 να επιβαίνουν σε φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στη θαλάσσια περιοχή των βορειανατολικών ακτών του Φαρμακονησίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μόλις αντιλήφθηκε τους λιμενικούς έσκισε την βάρκα με αιχμηρό αντικείμενο με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των προσφύγων και των μεταναστών οι οποίοι δεν έφεραν όλοι σωσίβια ή άλλα προστατευτικά μέσα.

Επίσης ο 22χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από την μητέρα του η οποία το κρατούσε και το έριξε στην θάλασσα χωρίς σωσίβιο. Ευτυχώς το ανήλικο κοριτσάκι σώθηκε από Λιμενικό του Λιμεναρχείου Λέρου.

Συνολικά οι Λιμενικοί περισυνέλλεξαν 43 Σύριους από τους οποίους 31 ήταν άνδρες, 5 γυναίκες και 7 ανήλικα παιδιά, καθώς και 4 αλλοδαπούς από την Παλαιστίνη.
Ο Μαροκινός μετά την απολογία του στον ανακριτή Κω είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και είχε οδηγηθεί στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμη

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

«Έπεσα σε παγίδα», ισχυρίζεται ο 50χρονος αρχαιοφύλακας μουσείου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 10χρονο