Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ δίκαιων και άδικων πολέμων

Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ δίκαιων και άδικων πολέμων

Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ δίκαιων και άδικων πολέμων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 225 ΦΟΡΕΣ

Για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει να αρθούν οι αιτίες που γεννούν τον πόλεμο

Για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης που εκπροσωπούν αλλά και τα όσα γίνονται εις βάρος των λαών από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που έχουν δημιουργήσει το μείζον πρόβλημα του προσφυγικού, μίλησε, χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, κ. Σταύρος Τάσσος.

Ο τελευταίος βρέθηκε στη Ρόδο με αφορμή τη προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Πλάζα», ενόψει του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Χαϊδάρι.

Αρχικά, στη συνέντευξη τύπου, τον λόγο πήρε ο κ. Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Γραμματείας της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος θύμισε ότι επικεφαλής της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης τα τελευταία τρία χρόνια είναι ο γιατρός κ. Σάββας Καραγιάννης, σε τοπικό επίπεδο υπάρχει γραμματεία η οποία έχει εκλεγεί από ανοιχτές διαδικασίες και, χθες, στην τοπική Συνδιάσκεψη επρόκειτο να επιβεβαιώσουν τα μέλη της γραμματείας αλλά και να συμπληρωθούν, στο βαθμό που υπάρχει η διάθεση από τους συμμετέχοντες.

Είπε, ακόμη: «Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης είναι συνέχεια όλων των κινημάτων της ειρήνης στην περιοχή μας, της περιόδου των αντιαμερικανικών γεγονότων, των μεγάλων πορειών οι οποίες έγιναν από τη Φωνή της Αμερικής μέχρι την πόλη της Ρόδου και γενικά όλης της δραστηριότητας η οποία υπήρχε και τις προηγούμενες δεκαετίες».

Μάλιστα, στη Συνδιάσκεψη, θα παρουσίαζαν την πλούσια δραστηριότητα της Επιτροπής που υπήρξε τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τα ζητήματα πολέμου και ειρήνης, τη θέση των εργαζομένων και τον αγώνα ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γίνονται στην περιοχή μας και δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους, για το λαό της περιοχής μας.

Ο κ. Τάσσος, ο οποίος ήταν και κύριος ομιλητής στη χθεσινή εκδήλωση, καταρχήν, είπε ότι η ΕΕΔΥΕ φέτος συμπληρώνει 62 χρόνια ζωής και από τότε που δημιουργήθηκε, με την πάροδο του χρόνου, απέκτησε πολύ βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, εκπροσωπώντας το κίνημα ειρήνης το οποίο έχει στόχο και κατεύθυνση. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης αφού για τους ίδιους υπάρχει διάκριση ανάμεσα στους δίκαιους και τους άδικους πολέμους.

Εκείνο που λένε, λοιπόν, είναι ότι το κίνημά τους είναι αντιιμπεριαλιστικό γιατί οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι γίνονται μεταξύ των ιμπεριαλιστών για να μπορούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να κρατούν και να διευρύνουν αυτό που είναι ο βασικός τους στόχος: Η κερδοφορία τους.

Στη συνέχεια, ανέφερε ως παράδειγμα ότι, σήμερα, στην περιοχή μας υπάρχουν έντονοι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστών που θέλουν να μοιράσουν τις αγορές, τους ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους. Για να το επιτύχουν αυτό, δεν διστάζουν να κάνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να καταστρέφουν λαούς και χώρες, να δημιουργούν τα κύματα της προσφυγιάς και το αποτέλεσμα είναι ότι οι λαοί που συντάσσονται πίσω από αυτούς, είτε είναι από την πλευρά των νικητών είτε των ηττημένων, την πληρώνουν το ίδιο.

Γι’ αυτό, εκείνο που λένε είναι ότι οι λαοί έχουν υποχρέωση και δικαίωμα να αντισταθούν σ’ αυτό και να το ανατρέψουν και οι ίδιοι αγωνίζονται για μία τέτοια κοινωνία, που θα είναι ειρηνική και δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί στη σημερινή κοινωνία που ζούμε όπου κυριαρχεί ο καπιταλισμός, δυστυχώς ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

«Άρα, για να υπάρξει πραγματική ειρήνη πρέπει να αρθούν οι αιτίες που γεννούν τον πόλεμο», είπε ο κ. Τάσσος και ανέφερε ότι οι αιτίες είναι οι ανισότητες και οι ανταγωνισμοί που υπάρχουν.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε μία ανάλυση για το τι γίνεται στην περιοχή μας λέγοντας ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην πιο κοντινή μας περιοχή, στο Αιγαίο, είναι εκρηκτική καθώς υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα τα οποία έχουν αυτό τον κοινό παρονομαστή, ποια μερίδα του κεφαλαίου θα αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα από κάποια άλλη ή θα φορτώσει τα βάρη σε μια άλλη μερίδα.

Και επομένως, όπως είπε, σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς οι λαοί δεν έχουν κανένα λόγο να συμπαραταχθούν πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή μας είναι στην κυριολεξία ένα καζάνι που βράζει.

Όσο για τη δική μας κυβέρνηση, όπως είπε εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, και ανέφερε ως τρανταχτό παράδειγμα την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποκαλώντας τον κ. Τραμπ «διαβολικά καλό», ο κ. Τσίπρας ξέπλυνε όσο κανένας άλλο τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Είπε, ακόμη, ότι και οι συμφωνίες που έκανε ο πρωθυπουργός, με τα F16, τη βάση της Σούδας, τη βάση του Άραξου κτλ., εμπλέκουν τη χώρα μας όλο και βαθύτερα σ’ αυτούς τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σχεδιασμούς και δράσεις. Έτσι, το δικό μας κίνημα ειρήνης επαγρυπνεί γιατί δεν θέλουν για άλλη μία φορά οι λαοί να την πληρώσουν και θα πρέπει άμεσα να ζητήσουμε μέτρα όπως η απομάκρυνση των αμερικανονατοϊκών βάσεων, το ΝΑΤΟ να φύγει από το Αιγαίο, και να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που είναι σε αποστολές του ΝΑΤΟ.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι ο στόχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε. είναι η Ρωσία και όλες αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν να περικυκλώσουν τη Ρωσία που, αυτή τη στιγμή, είναι το αντίπαλο δέος των δυτικών ιμπεριαλιστών.

Για το προσφυγικό, τέλος, είπε ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα που προέκυψε από αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα μεταχειρίζονται αυτούς τους ανθρώπους, στην καλύτερη περίπτωση, σαν φθηνά εργατικά χέρια που πήραν όσους χρειάζονταν και θέλουν να απαλλαγούν από τους υπόλοιπους.

Χαρακτήρισε, ακόμη, επαίσχυντη τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία προοπτική. Για τα hot-spots είπε ότι οι συνθήκες είναι απαράδεκτες και ότι βρίσκονται εκεί στοιβαγμένοι άνθρωποι.

Κλείνοντας, ο κ. Τάσσος τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα αλλά και ο λαός μας να είναι σε εγρήγορση γιατί η πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή μας δεν μπορεί καθόλου ν’ αποκλειστεί.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου