Στους κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται σταδιακά η Σύμη

Στους κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται σταδιακά η Σύμη

Στους κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται σταδιακά η Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1062 ΦΟΡΕΣ

Τους κανονικούς της ρυθμούς βρίσκει σταδιακά η ζωή στη Σύμη, μία εβδομάδα μετά την καταστροφή που υπέστη από τις πλημύρες , χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού που πνίγηκε κυριολεκτικά στη λάσπη, καθαρίστηκε ενώ απομακρύνθηκαν από το κεντρικό οδικό δίκτυο και όσα υλικά είχαν παρασυρθεί από τις κατολισθήσεις.

Μιλώντας χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος επιχειρησιακής ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο νησί με εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, περιέγραψε την κατάσταση που αντίκρισε τόσο ο ίδιος όσο και οι χειριστές των μηχανημάτων όταν έφτασαν την επόμενη μέρα στη Σύμη.

Αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της περιφέρειας να συνδράμει στο έργο καθαρισμού και στις δύσκολες ώρες που πέρασαν οι κάτοικοι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό μέχρι να αποκατασταθούν σταδιακά οι ζημιές και οι βλάβες.

Μιλώντας για το τι ακριβώς έγινε εκείνη τη μέρα που σημειώθηκε η κακοκαιρία είπε τα εξής: «Ενημερωθήκαμε ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν γύρω στις 6 το απόγευμα. Ο περιφερειάρχης μας ήταν σε συνεννόηση με το στρατηγό και με τον υπουργό κ. Σαντορινιό και αποφασίστηκε ώστε στις 5 το πρωί να είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τα μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού, καθώς και εργολάβων που οικειοθελώς ήρθαν να βοηθήσουν, στη Σύμη.

Επιβιβαστήκαμε στις 5.30 το πρωί της επόμενης μέρας και αναχωρήσαμε για το λιμάνι της Σύμης όπου φτάσαμε εκεί και ήταν πολύ συγκινητικό αυτό που είδαμε στα μάτια των ανθρώπων. Μας περίμεναν σαν σωτήρες καθώς πρώτη φορά έβλεπαν άμεση ανταπόκριση και τόσα μηχανήματα αλλά και τόση βοήθεια να πηγαίνει στο νησί τους.

Κατευθείαν ξεκινήσαμε το έργο καθαρισμού με μηχανήματα της περιφέρειας, των εργολάβων και του στρατού αφού είδαμε τις προτεραιότητες, και μάλιστα την πρώτη μέρα κάναμε ανά τρίωρο συναντήσεις ώστε να δούμε που βαδίζαμε».

Αναφερόμενος ο κ. Ευστρατίου στις αντιξοότητες που σημειώθηκαν το πρώτο διάστημα τόνισε ότι την πρώτη μέρα δεν υπήρχε ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, και μάλιστα δεν ήταν εφικτό να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν μπορούσαμε να κηρύξουμε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να γράψει ο ίδιος με το χέρι το έγγραφο, το φωτογραφήσαμε με το κινητό και το έστειλα στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο ώστε να κινήσει τις διαδικασίες που έπρεπε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Βέβαια στη συνέχεια πήραμε γεννήτριες ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία τουλάχιστον με το δημαρχείο αλλά οι πρώτες ώρες ήταν πολύ δύσκολες.

Όλες τις επόμενες μέρες δώσαμε όλο μας τον εαυτό, από το πρωί μέχρι το βράδυ δηλαδή από τις 6 το πρωί μέχρι τις 10.30 το βράδυ και ήμασταν κυριολεκτικά μέσα στη… λάσπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο σταδιακά αποκαταστάθηκαν οι ηλεκτροδοτήσεις και οι υδροδοτήσεις και όπως διαπιστώθηκε υπήρχαν πολλές ζημιές και έγιναν μεγάλες καταστροφές και σε σπίτια και σε επιχειρήσεις.

Μάλιστα όλοι βοηθούσαν όλους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες σπιτιών σε ότι ήταν εφικτό, κυρίως σε ότι αφορούσε τη μεταφορά των κατεστραμμένων αντικειμένων. «Για τέσσερις μέρες εργαζόμασταν συνεχώς και φέραμε ένα καλό αποτέλεσμα καθαρίζοντας τους κεντρικούς δρόμους. Έμειναν κάποια μικρά τμήματα δρόμων στα οποία δουλεύουν τώρα τα μηχανήματα.

Τη δεύτερη μέρα ήρθε και ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος έδωσε κάποιες λύσεις σε κάποια προβλήματα, ενώ όπως είναι γνωστό εγκρίθηκαν 2 εκ. ευρώ για το νησί για να φτιαχτεί ο παιδικός σταθμός, το γήπεδο, και ο δρόμος από τη Σύμη έως τον Πανορμίτη, καθώς και άλλες 200 χιλιάδες ευρώ για έκτακτες ανάγκες» κατέληξε ο κ. Ευστρατίου ο οποίος επεσήμανε τη συγκινητική στάση των κατοίκων, λέγοντας:

«Αυτό που μας έμεινε εμάς από όλα αυτά που ζήσαμε ήταν η αγάπη του κόσμου, τα συνεχή ευχαριστώ, και μάλιστα την Παρασκευή το απόγευμα που έφευγα από το νησί, μέχρι το καράβι δεν παρέλειπαν να μας ευχαριστούν για τη βοήθεια, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι ήμασταν πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα»

Τέλος ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος επιχειρησιακής ετοιμότητας αναφέρθηκε στη βοήθεια των περίπου είκοσι εθνοφυλάκων της Σύμης τους οποίους και ευχαρίστησε δημόσια καθώς και στα Ελληνικά πετρέλαια, που προσέφεραν 5 τόνους καυσίμων για τις ανάγκες των μηχανημάτων καθαρισμού. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο κ. Ευστρατίου θα επισκεφτεί ξανά τη Σύμη για να δει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι καθαρισμοί και τι άλλο χρειάζεται να γίνει ακόμα.

Πάντως όπως τόνισε ο ίδιος βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τα συνεργεία, καθώς έχουν γίνει πολλές κατολισθήσεις στο κεντρικό οδικό δίκτυο και μάλιστα μάντρες που υπήρχαν για δεκαετίες κατέρρευσαν προκαλώντας πολλές ζημιές. Επίσης στη Νίμο όπως είπαν οι κάτοικοι έπεσε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν και οι θάμνοι που υπήρχαν στο μικρό νησί.

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο