Γιώργος Μαυρομάτης: «Όποιος και αν εκλεγεί θα είναι πρόεδρος όλων των δικηγόρων»

Γιώργος Μαυρομάτης: «Όποιος και αν εκλεγεί θα είναι πρόεδρος όλων των δικηγόρων»

Γιώργος Μαυρομάτης: «Όποιος και αν εκλεγεί θα είναι πρόεδρος όλων των δικηγόρων»

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1415 ΦΟΡΕΣ

Και θα στηρίξουμε την προσπάθειά του για τα βέλτιστα για το σύλλογό μας αποτελέσματα

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1984, και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου από το 1986, οπότε και άρχισε να ασκεί ενεργή δικηγορία.

Τα 31 αυτά χρόνια, ο Γιώργος Μαυρομάτης είχε πλούσια δραστηριότητά ως δικηγόρος αλλά και ως συνδικαλιστής κάνοντας την αρχή το 1999 οπότε και εξελέγην στο διοικητικό συμβούλιο του ΛΕΑΔΡ ενώ από το έτος 2005 έως και σήμερα είναι ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, έχοντας να επιδείξει σημαντικό έργο αφού κατά τη θητεία του εκτός των άλλων θεσπίστηκαν παροχές πρωτοπόροι σε όλοι την Ελλάδα, όπως το ένσημο για τους νέους δικηγόρους, επιδόματα παιδικών σταθμών, ενίσχυση των αθλητικών και πνευματικών δραστηριοτήτων των μελών του συλλόγου, τιμητικά βραβεία στα παιδιά των δικηγόρων, που επιτυγχάνουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.α.

Έχοντας τη γνώση και την εμπειρία αλλά κυρίως την εκτίμηση – όπως τονίζει μεταξύ άλλων- των συναδέλφων του ο Γιώργος Μαυρομάτης διεκδικεί τη θέση του προέδρου στις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου.

Για αυτή του την υποψηφιότητα μίλησε στη «Ροδιακή» για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους αλλά και τις προτάσεις που έχει επ’ αυτών!

Ποιοι οι λόγοι που σας ώθησαν να διεκδικήσετε την προεδρία στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου;
Εκτιμώ όπως πολύ φίλοι συνάδελφοι μου έχουν εκφράσει επανειλημμένα ότι έχω αρκετές γνώσεις και εμπειρία, συνέπεια και διάθεση να συμβάλλω από τη θέση αυτή – θέση ευθύνης πρωτίστως και τιμής, όπως πιστεύω – στην λύση των σοβαρών προβλημάτων τα οποία συσσωρεύονται σε όλους μας, ιδίως μετά την μεγάλη κρίση στον κλάδο μας.

Έχω κρατήσει και βεβαίως έχω λάβει σοβαρά υπόψη πρόσφατη δήλωση του εκλεκτού συναδέλφου Θ. Παπαγεωργίου, ο οποίος ορθά επισήμανε ότι:

Ιδού πεδίο λαμπρό για τους επίδοξους Προέδρους και μακάρι και Προεδρίνες, που πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουν ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Ιδιαίτερα μάλιστα σε τέτοιους πονηρούς και καχύποπτους καιρούς που η «καρέκλα» του Προέδρου, από ηλεκτρική καρέκλα βαριών ευθυνών και προσωπικών στερήσεων επαγγελματικού χρόνου αλλά και ψυχικής ηρεμίας , δεν προσφέρεται και δεν πρέπει καν να περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να γίνει πολυθρόνα και εργαλείο αράγματος ή εξυπηρέτησης άλλων ιδιοτελών και εξαιρετικά επωφελών ίδιων σκοπών. Τα προβλήματα της δικηγορίας είναι τεράστια και εφιαλτικά και όσοι θέλουν να κατεβούν στο στίβο, πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τον εαυτό τους και τη συνείδησή τους γιατί διαφορετικά κυριολεκτικά θα εκτεθούν….

Ωστόσο τι μπορεί να προσφέρει κανείς από τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου στους συναδέλφους στο χώρο μας ο οποίος παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα του ότι η επιτυχία του ενός να εξαρτάται από την αποτυχία του άλλου, στο μεγαλύτερο βεβαίως ποσοστό των υποθέσεων, είναι ένα ερώτημα το οποίο μπορεί να απαντηθεί τόσο από τις θέσεις τις οποίες θα λάβουν αυτοί οι οποίοι επιθυμούν την ανάληψη των καθηκόντων αυτών, κάνοντας αποτίμηση της παρουσίας εκάστου, όσο και από τον τελικό απολογισμό.

Κατ΄ αρχήν όσοι ασχολήθηκαν ή θα ασχοληθούν με την διοίκηση του συλλόγου, οφείλουν πρωτίστως να μην χρησιμοποιήσουν ή εκμεταλλευτούν την ιδιότητα αυτή, προς ίδιο όφελος, νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό τι εννοώ και πολύ περισσότερο να μην την χρησιμοποιήσουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο για τις αντιδικίες τους.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. για μένα είναι δεδομένο ότι οφείλουν να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα ήθελε εννοηθεί ή να υπονοηθεί ότι αποτελεί εκμετάλλευση του αξιώματος όπως διορισμός σε δημόσια έμμισθη θέση, ή συνεργασία με δημόσιους φορείς, πρωτίστως κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και μετά από τη λήξη της, κάτι για το οποίο δεσμεύομαι ότι δεν πρόκειται να συμβεί κατά τη διάρκεια της θητείας μας, στην περίπτωση εκλογής μας.

Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τα παραπάνω, με την υποστήριξη των οκτώ αγαπητών συναδέλφωντους οποίους αναφέρω κατά σειρά αρχαιότητας: Σταυρούλας Κοιλια, Σμαράγδης Λογοθέτη, Στυλιανού Κιουρτζή, Γιώργου Σωφρονά, Γεωργίας Στεφανάρα, Νινέτας Κατσιμπρή και Γιώργου Σκάρου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου, για υποβολή υποψηφιότητας για τη θέση των συμβούλων, αποφασίσαμε να υποβάλλουμε τη δική μας πρόταση στη κρίση και αξιολόγηση των συναδέλφων.

Ποια τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας και πιστεύετε ότι θα πρέπει να τους δοθεί ιδιαίτερη προσοχή;
Τα προβλήματα δυστυχώς στον κλάδο μας ξεκινούν για όσους επιλέξουν να ασχοληθούν με τη δικηγορία, ευθύς ως ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και ξεκινήσουν.

Δίνω μεγάλη βαρύτητα στα προβλήματα και αυτών οι οποίοι δεν ψηφίζουν στις εκλογές, κάτι για το οποίο δεν άκουσα κανένα άλλο να αναφέρεται ή να προβληματίζεται, διότι πιστεύω ότι αξίζει να κάνουμε ότι μπορούμε για τους νέους αυτούς, οι οποίοι ξεκίνησαν με τόσα όνειρα και ελπίδες και έχουν βρεθεί μπροστά σε διαδικασίες που δεν τιμούν κανένα μας.

Για τους Ασκούμενους δικηγόρους:
Μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για την δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος, οι Δικηγορικοί σύλλογοι αποφάσισαν την δημιουργία πλείστων όσων προσκομμάτων, ώστε να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο την είσοδο νέων συναδέλφων στο σώμα.

Για το λόγο αυτό συστάθηκε η «Επιτροπή Αξιολόγησης» που έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των τίτλων σπουδών των πτυχιούχων των Νομικών Σχολών των αλλοδαπών Πανεπιστημίων για την εγγραφή στα μητρώα ασκούμενων, επιτροπή η οποία επιβάλλει ανάλογα με τον έλεγχο των μαθημάτων που διδάχθηκαν, των ωρών διδασκαλίας και των πτυχίων, την διεξαγωγή ή μή εξετάσεων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής των ως ασκουμένων στους δικηγορικούς συλλόγους.

Η Επιτροπή αυτή ελέγχει ξανά την επιστημονική επάρκεια αποφοίτων Πανεπιστημίων, η οποία ελέγχθηκε πριν από αυτήν και από το Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησαν και από τον ΔΟΑΤΑΠ. Απόλυτη Υποκρισία και Παραλογισμός. Η επιτροπή αυτή, πρέπει να καταργηθεί άμεσα αφού το μόνο το οποίο εξυπηρετεί είναι αποκλειστικά και μόνο η καθυστέρηση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μεγάλου αριθμού νέων πτυχιούχων να εγγραφούν στους δικηγορικούς Συλλόγους τους και να συμπληρώσουν την δεκαοκτάμηνη άσκηση για να υποβληθούν στις αποκαλούμενες τώρα Πανελλήνιες Εξετάσεις, ώστε να αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Οι Πανελλήνιες αυτές εξετάσεις που θεσπίσθηκαν πρόσφατα, αποτελούν το δεύτερο εμπόδιο το οποίο τέθηκε ώστε να καθυστερήσει την απόκτηση της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος, αφού η έκδοση των αποτελεσμάτων, καθυστερεί έως και έξι !!!! μήνες, πράγμα το οποίο κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτο και προκλητικό. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται χρονικό διάστημα έξι μηνών, για να διορθωθούν τα γραπτά εξακοσίων περίπου νέων συναδέλφων, από την επιτροπή εξετάσεων και αυτό να μην ενοχλεί και προβληματίζει κανένα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως μέλος του Δ.Σ. αναφέρθηκα πολλές φορές στο ζήτημα αυτό, αλλά ουδεμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε για να εκδίδονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε σύντομο χρόνο και οι νέοι συνάδελφοι να αναλαμβάνουν πλέον τα καθήκοντά τους, κάτι το οποίο αποτελεί εκτιμώ το αποκορύφωμα των προσπαθειών πολλών ετών. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του ζητήματος περνάει και μέσα από την Ολομέλεια και μέσα από παρεμβάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την άμεση λύση του προβλήματος, αν πράγματι θέλουμε τη λύση αυτή. !!!, το όνειρο κάθε νέου πτυχιούχου να πραγματοποιείται μετά από την επιτυχή δοκιμασία του στις εξετάσεις το συντομότερο δυνατό.

Για την άσκηση αν είναι εφικτό οικονομικά για διανομή του χρόνου, ανάμεσα σε άσκηση δίπλα σε παλαιούς συναδέλφους, Πρωτοδικείο και Εισαγγελία θα είναι ιδανικό.

Για τους ασκουμένους πρόταση πρόθεση και βούληση είναι η διαρκής διενέργεια επιμορφωτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, - και όχι μόνο όταν πλησιάζουν οι εκλογές - για την ενημέρωσή τους, σχετικά τόσο με τα στοιχειώδη διαδικαστικά του τρόπου λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών, όσο και με την ανάλυση κάθε τομέα του δικαίου, ιδία αυτών που θα αντιμετωπίσουν στην αρχή της καριέρας τους.

Ο κάθε παλαιός συνάδελφος οφείλει να αγκαλιάσει τα νέα αυτά παιδιά και να τους μεταδώσει τις γνώσεις του, με πραγματική συναδελφική αγάπη και σοβαρότητα, προετοιμάζοντάς τους με τον καλύτερο τρόπο για να μπορέσουν να εισέλθουν στον πραγματικό στίβο της δικηγορίας.

Ακόμη εκτιμούμε ότι οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τόσο για τους ασκουμένους, όσο και για τους νέους δικηγόρους, δωρεάν αξιόπιστη πρόσβαση στις Ιστοσελίδες Νομικών Πληροφοριών, με τις οποίες συνεργάζεται ο σύλλογος.

Τα προβλήματα συνεχίζονται στη συνέχεια όταν αφού ξεπερασθούν τα παραπάνω ως νέοι δικηγόροι θα κατέλθουν στο στίβο της δικηγορίας

Νέοι συνάδελφοι,
Σύμφωνα με μελέτη του γνωστού οικονομικού αναλυτή Πάνου Παναγιώτου, η Ελλάδα βιώνει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας, έχοντας ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ, μετά το κραχ του 1929. Όπως επισημαίνει ο ερευνητής, πηγαίνοντας πίσω, μέχρι το 1700μΧ, μόνο σε δυο άλλες περιπτώσεις έχουν υπάρξει μακροβιότερες υφέσεις: Από το 1980 έως το 1997 στη Λιβερία, μια χώρα της Δυτικής Αφρικής και από το 1989 μέχρι το 1997 στο Τατζικιστάν, μια χώρα στα σύνορα με το Αφγανιστάν (στοιχεία BBC UK). Αμέσως μετά ακολουθεί η ύφεση της Ελλάδας, η οποία κατά το χρόνο συντάξεως και καταθέσεως της παρούσας, αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα χρόνο και πιθανόν για δυο ή και περισσότερα.

Δεν είναι, όμως, μόνο η διάρκεια της ελληνικής ύφεσης που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ αλλά και το κόστος της που είναι ασύλληπτο, αναφορικά με την αδυναμία δανεισμού της και το κόστος αυτού. Είναι γνωστό ότι η κρίση αυτή επέδρασε κατά τρόπο απόλυτο και βίαιο και στο δικό μας χώρο, ο οποίος δέχθηκε μία σωρεία πάσης φύσεως επιθέσεων στο όνομα της απελευθέρωσης του δήθεν κλειστού επαγγέλματος.

Η κατάσταση αυτή την οποία βιώνουμε όλοι, τουλάχιστον από το έτος 2010 έχει καταστήσει την άσκηση της δικηγορίας για όλους του δικηγόρους αλλά πρωτίστως για του νέους, οι οποίοι εισέρχονται τώρα στο σώμα άκρως προβληματική και δυσχερή.

Το διανεμόμενο μέρισμα το οποίο αποτελούσε κάποτε μία σημαντική πηγή εσόδων, για τους νέους συναδέλφους, αφού αποτελούσε μία μοναδική για επαγγελματικό κλάδο δικαιότερη αναδιανομή εσόδων, λόγω ακριβώς της κατάστασης αυτής, δεν αρκεί πλέον για την κάλυψη ούτε των στοιχειωδών αναγκών. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες δυνατότητες από την νομική βοήθεια για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, το αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων και τον ορισμό ως δικαστικών αντιπροσώπων για τα επαγγελματικά σωματεία – ύλη η οποία προστέθηκε πρόσφατα.

Από μία δίκαιη και αναλογική επιλογή ειδικά και κατά προτεραιότητα των νέων συναδέλφων με βάση τους συντασσόμενους καταλόγους, αλλά και το ενδιαφέρον εκάστου εξ΄ αυτών μπορεί να προκύψει μία αξιόλογη πηγή εσόδων αλλά και ταυτόχρονης απόκτησης εμπειρίας, για αυτούς, Ωστόσο η ανάθεση των καθηκόντων αυτών δεν μπορεί να γίνεται σε καμία περίπτωση αντικείμενο εκμετάλλευσης και διανομής υποθέσεων, προκειμένου να αποκομίζεται ίδιο όφελος από τυχόν «μοίρασμα» των υποθέσεων, των αναθέσεων και των διορισμών και την άσκηση με αυτό τον τρόπο πολιτικής.

Η πρόταση και επιλογή μας είναι απλή και καθαρή : Κατάλογος με τους νέους δικηγόρους κατά απόλυτη προτεραιότητα υπό τον αυτονόητο όρο πραγματικού ενδιαφέροντος και ετοιμότητας για την ανάληψη της υπόθεσης και διανομή των υποθέσεων με απόλυτα αντικειμενικά και αναλογικά κριτήρια.

Η αποζημίωση για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, επιβάλλεται να καταβάλλεται αν όχι άμεσα το συντομότερο δυνατόν και αν αυτό δεν είναι τεχνικά και οικονομικά δυνατό λόγω της ανικανότητος της Πολιτείας, να γίνεται άμεσος συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του δικηγόρου από φόρους, ή ΕΦΚΑ, κάτι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ:
Βελτίωση ιστοσελίδας του συλλόγου, - πρόσφατα αναβαθμίσθηκε και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, άμεση σύνδεση με τη γραμματεία Πρωτοδικείου της εισαγγελίας και του Εφετείου για την αυτόματη ανάρτηση των αποφάσεων που δημοσιεύονται και με την ροή των υποθέσεων οι οποίες εκδικάζονται, ώστε να γνωρίζει ο συνάδελφος μέσω αυτής σε ποίο αριθμό βρίσκονται, εμπλουτισμός με περισσότερα και πιο αξιόπιστα υποδείγματα και αξιοποίηση της τεχνολογίας, η οποία καθημερινά δίδει πολλές περισσότερες δυνατότητες.

Διατήρηση των επιδομάτων τα οποία δίδονται στις μητέρες δικηγόρους, της βράβευσης των παιδιών των συναδέλφων τα οποία πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, του Νεοσήμου, να μην λησμονά κανένας ότι ο σύλλογος μας πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα το θέσπισε, καθώς και η διενέργεια σε τακτικά χρονικά διαστήματα και όχι μόνο εν όψει των εκλογών σεμιναρίων με ομιλητές συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας, δυνατότητα συνδέσεως με όσο το δυνατόν περισσότερες ιστοσελίδες παροχής νομικών πληροφοριών, εργαλείο απαραίτητο πλέον για όλους τους συναδέλφους παλαιούς και νέους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω της επιβολής του δημευτικού ποσοστού – ουσιαστικά αυτό αποτελεί άμεση καταβολή φόρων - παρά την εννεάμηνη αποχή μας, ασφαλώς μπορούμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με τις παρατηρήσεις και τις απόψεις μας. Όμως το ζήτημα είναι τι είναι εφικτό να γίνει ώστε αυτό το μόρφωμα το οποίο ονομάσθηκε ασφαλιστική μεταρρύθμιση και κατέληξε στον ΕΦΚΑ, όπως τον βιώσαμε από την 1η Ιανουαρίου 2017, με την ληστρική υποχρεωτική καταβολή ποσοστού ανερχομένου σε 26,95% επί του καθαρού εισοδήματος του έτους 2015.!!!, εντός του επομένου μηνός, αφαιρουμένων των εισφορών, οι οποίες παρακρατήθηκαν από τυχόν εκδοθέντα γραμμάτια.

Ο συντάκτης του ασφαλιστικού αυτού συστήματος είναι προφανές ότι θεωρεί δεδομένο ότι οι δικηγόροι και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και άλλα έσοδα από άλλες «κρυφές» πηγές και εκ του λόγου αυτού, οφείλουν να καταβάλουν συνολικά ποσοστό 40%- γιατί στο ποσοστό αυτό θα ανέλθουν εν τέλει οι εισφορές- επί του εισοδήματός τους, του έτους 2015 και όχι βεβαίως αυτού εντός του οποίου εργάζονται και εισπράττουν – ανεξαρτήτως του τι εισπράττουν, καθόσον είναι σφόδρα πιθανόν ή βέβαιο να έχουν εισπράξει πολύ ολιγότερα ή και καθόλου, αφού σε αυτό το ποσοστό θα ανέλθουν συνολικό οι κρατήσεις, και με την διαφορά η οποία απομένει θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες λειτουργίας του γραφείου τους και διαβίωσής τους. !!!!! Απόλυτη αδικία, παραλογισμός και αντισυνταγματικότητα, η οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ερμηνεία, ή επεξήγηση, αφού γίνεται άμεσα αντιληπτή κατά την έκδοση του γραμματίου.

Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ όπου ελπίζουμε να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω και να κριθεί αντισυνταγματικός ο ασφαλιστικός νόμος.

Παρεμβάσεις στα δημόσια δρώμενα : Ο Δικηγορικός σύλλογος εκ της θέσεως του οφείλει να παρεμβαίνει σε ζητήματα Εθνικού, Οικονομικού, Κοινωνικού, Τοπικού, Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας δημόσια θέση, με ανακοινώσεις προτάσεις και φιλανθρωπικές και εθελοντικές δράσεις, όπως έχει πράξει με επιτυχία πολλές φορές.

Δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν σε τοπικό επίπεδο τον σύλλογο σας είναι το Δικαστικό Μέγαρο και το Κτηματολόγιο. Ποια η άποψη σας;
Και τα δύο είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στη Ρόδο, χωρίς να υποτιμούμε την οικονομική κρίση, το ασφαλιστικό και την δημευτική φορολογία.

Για το Δικαστικό Μέγαρο κατ΄αρχήν:
Δικαστικό Μέγαρο: Στη διάρκεια της δεκαπενταετούς θητείας μου ως μέλους του Δ.Σ. είχα την ατυχία μάλλον παρά την τύχη να γνωρίσω από κοντά σχεδόν όλους τους εκάστοτε Υπουργούς Δικαιοσύνης, (Χατζηγάκη, Καστανίδη, Ρουπακιώτη, Αθανασίου) και τον Υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο!!! Όλοι ανεξαιρέτως υποσχέθηκαν - ορισμένοι έβαλαν και την υπογραφή τους για την διάθεση του Παλαιού Νοσοκομείου ως χώρου στον οποίο θα μεταφέρονταν τα Δικαστήρια. Γνώρισα και μερικούς γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στη Ρόδο έκαναν αυτοψία συνέταξαν και προϋπολογισμούς αλλά το αποτέλεσμα το βλέπουμε δεν έγινε απολύτως τίποτα, ή μάλλον έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων βραβεύσεις ενίοτε και καυγάδες……

Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί ανικανότητα και αδυναμίες της Ελληνικής Διοίκησης, άγνοια υπηρεσιακών παραγόντων και βεβαίως παντελής αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας, και της ηγεσίας της, αφού ουδέποτε δεν ασκήθηκε ουδεμία είδους πίεση προς τους διοικούντες όχι μόνο για την μετεστέγαση του δικαστικού μεγάρου, αλλά ούτε καν την στοιχειώδη συντήρηση του υπάρχοντος.

Για να μην υποτιμήσω και τον αγαπητό μου φίλο εκλεκτό συνάδελφο και υποψήφιο επίσης Φώτη Κωστόπουλο, υπήρξε και η αξιόλογη λύση της επέκτασης στην έναντι ευρισκόμενη επί της οδού Ε. Μακαρίου Λέσχης Αξιωματικών, για την οποία και μελέτες έχουν συνταχθεί και υπολογισμοί έχουν γίνει, χωρίς ωστόσο έως σήμερα και εκεί να υπάρξει αποτέλεσμα, όπως δεν υπήρξε και παλαιότερα αποτέλεσμα με τα κτήρια στα οποία λειτουργούσαν υπηρεσίες της ΑΔΤΕ επί της οδού Ιερού Λόχου, για τα οποία έριζαν για χρόνια δήμος και Περιφέρεια.

Επειδή όμως η κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου μας, στο οποίο κατά τα φαινόμενα πρέπει να αρκεστούμε είναι από κάθε πλευρά οριακή, οφείλουμε να προτείνουμε την άμεση αρχικά συντήρησή του, το συντομότερο δυνατόν και όχι όπως συνέβη με την αποκατάσταση του ακροατηρίου 1 μετά τον εμπρησμό, για την οποία χρειάσθηκαν οκτώ μήνες παρά την άμεση επίσκεψη των τότε Περιφερειάρχη και Δημάρχου, ούτε όπως συνέβη με την διενέργεια αυτοψίας μηχανικών πρόσφατα.

Με παρέμβαση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και την Περιφέρεια, το Δήμο και το ΤΕΕ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα στοιχειώδη μεταξύ των οποίων είναι και η στεγανοποίηση της οροφής για να μην παρουσιάζεται το γραφικό φαινόμενο της εισροής υδάτων στα ακροατήρια, στα γραφεία και τους διαδρόμους όταν βρέχει.

Οφείλουμε να επιβάλουμε τον εκσυγχρονισμό του, με την αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεών του, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και την διασύνδεσή τους με το διαδίκτυο, την αντικατάσταση του ανεπαρκούς φωτισμού, του κλιματισμού των τηλεφωνικών του κέντρων, των γραφείων αρχειοθηκών και φθαρμένων επίπλων κ.λ.π. των τουαλετών του, οι οποίες αποτελούν ντροπή για ένα χώρο στον οποίο απονέμεται η δικαιοσύνη, ενώ βεβαίως πρέπει να κατασκευασθούν υποδομές, μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η αξιοπρεπής πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

Αυτά μπορεί να επιτευχθούν ακόμη και με εθελοντικές προσφορές υλικών ή εργασίας όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τον ελαιοχρωματισμό της αίθουσας του Εφετείου, όπως βεβαίως μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και με την υπαγωγή της συντήρησής – ανακαίνισης ενός τόσο ενδιαφέροντος παραδοσιακού κτηρίου σε επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επειδή τα γραφεία έχουν μετατραπεί και σε αρχειοθήκες, είναι δυνατή και επιβάλλεται η ανεύρεση άλλων εγκαταστάσεων, - υπάρχουν πολλά ακόμα δημόσια κτήρια κενά - όπου μπορούν να μεταφερθούν όλες οι δικογραφίες, ώστε με μία αίτηση του ενδιαφερόμενου να μπορεί να παραλαμβάνει αντίγραφα των εγγράφων που ζητήθηκαν.

Με μία προσεκτικότερη ανακατανομή των δικασίμων και την αύξηση αυτών, είναι δυνατή και η αποσυμφόρηση των ακροατηρίων ιδίως ορισμένες ημέρες της εβδομάδος, όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχουν ορισθεί ταυτόχρονα πολλές αστικές και ποινικές διαδικασίες.

Για το Κτηματολόγιο:
Το γνωστό μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει πρωτίστως η Ελληνική Πολιτεία, που το εγκατάλειψε στην τύχη του, από κάθε πλευρά. !!!! Η ουσιαστική αναστολή ή μάλλον διακοπή της παροχής των στοιχειωδών υπηρεσιών, για τις οποίες συστάθηκε, δεν θεραπεύεται με επιστολές, ευχολόγια, δηλώσεις, συναντήσεις επί συναντήσεων, αποφάσεις γενικών συνελεύσεων ή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Πεποίθησή μου είναι ότι ο μόνος δρόμος είναι η άμεση άσκηση των προβλεπομένων από το νόμο ενεργειών, ενώπιον πάσης αρμόδιας αρχής και όταν εννοώ αρχή εννοώ κατ΄ αρχήν την ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία να μην αγνοούμε ή υποτιμούμε ότι παρέμεινε ουσιαστικά ακέφαλη για δυόμισι μήνες. Ταυτόχρονα επιβάλλεται να καταγγελθεί νομίμως ενώπιον των αμέσως δικαστικών προϊσταμένων αρχών κάθε παραβατική συμπεριφορά οποιοδήποτε, ώστε να ξεκινήσει μία πραγματική σοβαρή παρέμβαση για την επαναφορά της στοιχειώδους λειτουργίας του Κτηματολογίου,

Βεβαίως δεν παραγνωρίζουμε ότι οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις ασφαλώς δεν είναι χθεσινές, αφού έχει αφεθεί διαχρονικά να λειτουργεί από κάθε πλευρά και στην κυριολεξία σύμφωνα με τις αρχικές συνθήκες που επικρατούσαν όταν συστάθηκε το έτος 1929. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να είναι κανείς ευχαριστημένος για το ότι ακόμη και το πρωτόκολλο τηρείται χειρόγραφα. !!!, ούτε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται οτιδήποτε μέσα το Κτηματολόγιο, (φάκελοι – σχέδιαγράμματα- πράξεις – τόμοι αν βρεθούν στην θέση τους).

Ήδη στα πλαίσια των προτάσεων αυτών , υπέβαλα την 16/10/2017 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ώστε η δικαιοσύνη να διερευνήσει και να καταλογίσει ευθύνες σε οποίους τους αναλογούν και με τον τρόπο αυτό, να προχωρήσει λύση η οποία δεν είναι άλλη από την εφαρμογή των προβλεπομένων από το Νόμο για τη λειτουργία του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τις εξελίξεις και την τεχνολογία του 21ου αιώνα.

Ποιες οι προτεραιότητες και οι σχεδιασμοί σας εφόσον εκλεγείτε;
‘Άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις τόσο αναφορικά με τα τοπικά προβλήματα, Κτηματολόγιο, – Δικαστικό Μέγαρο, όσο και με τα μεγάλα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον κλάδο μας,
Ήδη αναφορικά με το Κτηματολόγιο προχώρησα με δική μου πρωτοβουλία και ευθύνη, την 16/10/2017 στην υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς, η οποία θα εξετασθεί και θα προχωρήσει ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών.

Επίσης ήδη πάλι στα πλαίσια των προτάσεών μου, αναφορικά με το δικαστικό μέγαρο, είχα συνάντηση και συνεργασία με τον κ. Περιφερειάρχη, από τον οποίο ζήτησα να εξαντλήσει τη δικαιοδοσία του και τις οικονομικές δυνατότητές του, ώστε τουλάχιστον να συντηρηθεί το κτήριο ξεκινώντας από τις τουαλέτες και τη στεγανοποίηση του, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Το ότι ακολούθησαν μετά τη συνάντηση αυτή επισκέψεις άλλων υποψηφίων σε άλλους τοπικούς φορείς είναι ασφαλώς ενδεικτικό ότι οι ενέργειές μου είναι στο σωστό δρόμο.

Αναφορικά με τα ζητήματα των νέων πτυχιούχων και ασκουμένων, καθώς και των νέων δικηγόρων άμεση υποβολή των προτάσεών μας και στην Ολομέλεια και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε με τα επιχειρήματά μας να αλλάξει επιτέλους η απαράδεκτη κατάσταση.

Τέλος θέλω να τονίσω ότι και άλλοι υποψήφιοι υιοθέτησαν τις απόψεις μας, είτε υποβάλλοντας ανάλογες προτάσεις, είτε εφαρμόζοντας έστω σε πιλοτικό στάδιο μέρος αυτών, όπως η πιλοτική εφαρμογή της παρακολούθησης των υποθέσεων, κάτι το οποίο ωστόσο να εφαρμοσθεί και στα δικαστήριά μας όπως και στα δικαστήρια των Αθηνών, όπου ήδη τέθηκε σε λειτουργία αφού αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων της χώρας ενόψει του εκσυγχρονισμού και της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης,

Γιατί θα πρέπει οι συνάδελφοι σας να σας επιλέξουν μεταξύ των συνυποψηφίων σας;
Δεν νομίζω ότι είναι ορθό να απαντήσω στο ερώτημα αυτό, τη στιγμή κατά την οποία έξι ακόμη εκλεκτοί και άξιοι υποψήφιοι, οι περισσότεροι από αυτούς πλαισιωμένοι από συνεργάτες συμβούλους διεκδικούν τη ψήφο των συναδέλφων μας.

Την απάντηση σ΄αυτό θα την δώσουν οι συνάδελφοι οι οποίοι αφού αξιολογήσουν τις προτάσεις του κάθε υποψηφίου, τη δυνατότητα υλοποίησής τους, την πορεία του καθενός, την προσφορά του και τις αρχές τις οποίες πρεσβεύει και υποστηρίζει, καθώς και τη συνέπεια των λόγων και πράξεων του, θα κρίνουν, θα αποφασίσουν και θα επιλέξουν, τον καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση όποια και αν είναι η επιλογή των συναδέλφων είναι αυτονόητο και δεδομένο για μένα, ότι όποοος εκλεγεί θα είναι πρόεδρος όλων των συναδέλφων και όλοι από οποιαδήποτε θέση θα στηρίξουμε την προσπάθεια τόσο αυτού, όσο και του νέου ΔΣ για τα βέλτιστα για το σύλλογό μας αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος