Σε εγρήγορση για τις βροχές βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου

Σε εγρήγορση για τις βροχές  βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου

Σε εγρήγορση για τις βροχές βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 383 ΦΟΡΕΣ

Έμφαση στην πρόληψη για τα πλημμυρικά φαινόμενα δίνει ο Δήμος της Ρόδου και παρά τα προσκόμματα που συνεχίζει να βάζει η Κεντρική Διοίκηση, ενώ έχει δοθεί εντολή από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο να βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε επαγρύπνηση, μετά και τα όσα τραγικά συνέβησαν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες αλλά και τα όσα έζησε το νησί το 2013.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου Ρόδου προχθές, υπό την Προεδρία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητού Πάλλα, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών τόσο του Δήμου και της Περιφέρειας όσο και Κρατικών.

Καταρχήν, όλοι συμφώνησαν ότι έχουμε πικρή εμπειρία πλέον από τις πλημμύρες αλλά και ότι, τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρα φαινόμενα. Ο Δήμαρχος, κατά την παρουσία του στη συνεδρίαση, καταρχήν, συνεχάρη όλες τις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των όποιων συμβάντων είχαμε το προηγούμενο διάστημα και για το γεγονός ότι η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων την περυσινή χρονιά κρίθηκε επιτυχής. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι το ΣΤΟ θα συνεδριάσει εκ νέου στις αρχές του νέου έτους.

Μίλησε και για τις σοβαρές πλημμύρες που είχαμε στο νησί το 2011 και το 2013, οπότε και θρηνήσαμε θύματα και αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στην Αθήνα λέγοντας ότι είναι λυπηρό το 2017 στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση να θρηνείς τόσα θύματα.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι, αυτές τις ημέρες, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή και να “απλώσουν” τα μηχανήματα σε διάφορα σημεία στο νησί. Έκανε, επίσης, γνωστό ό,τι χρήματα έρθουν φέτος για την Πολιτική Προστασία, που είναι γύρω στα 240 χιλιάδες ευρώ, θα διατεθούν για να καλυφθούν τα κενά του Κράτους σε όποιο επικίνδυνο σημείο υπάρχει στο νησί.

Στη συνέχεια, όμως, ο Δήμαρχος καυτηρίασε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που μπαίνουν πάλι και είπε συγκεκριμένα ότι ήθελαν από το Μάρτιο να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς για τον καθαρισμό των ρεμάτων με μικρές εργολαβίες της τάξεως των 20 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο τους είπαν ότι δεν μπορούν να τα «σπάσουν» και ότι θα πρέπει να γίνει συνολικά. Έτσι, ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό των ρεμάτων θα γίνει αύριο, Παρασκευή, και σε δέκα ημέρες αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος. Ωστόσο, οτιδήποτε προκύψει στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό κάλεσε όλες τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Όσο αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί, όπως είπε μετά τη φονική πλημμύρα του 2013 διατέθηκαν κάποια κονδύλια για την αντιπλημμυρική προστασία ωστόσο η γραφειοκρατία εξακολουθεί να βάζει εμπόδια με αποτέλεσμα να υπάρχουν προς διάθεση ακόμα 4,5 εκατ. ευρώ και άλλα 3 εκατ. ευρώ στον Αρχάγγελο. Ωστόσο, προχωρούν οι μελέτες για την Παστίδα, την Ιαλυσό, τ’ Αφάντου και τον Αρχάγγελο.

Επίσης, υπάρχουν και άλλα 3 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά από το ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο Δήμαρχος, συνολικά επτά μελέτες καρκινοβατούν στις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών ή άλλων όρων, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι «με νύχια και με δόντια θα τις προχωρήσουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Πάλλας καυτηρίασε και εκείνος τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, σημείωσε όμως ότι, δυστυχώς, οι βροχές που έχουν πέσει στη Ρόδο μέχρι τώρα είναι πολύ λίγες για το νησί και θα πρέπει να βρέχει πιο συχνά γιατί του χρόνου θα αντιμετωπίσουμε πάλι πρόβλημα. Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά ότι χρειαζόμαστε 600-700 χιλιοστά βροχοπτώσεων το χρόνο και μέχρι στιγμής έχουν πέσει 150 χιλιοστά.

Τέλος, προβληματισμό προκάλεσαν και τα όσα είπαν οι υπηρεσιακοί της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης καθώς τόνισαν την έλλειψη προσωπικού αλλά και μηχανημάτων που να μπορούν να παρέμβουν εκεί με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.

Μηχανικός, μάλιστα, της Διεύθυνσης εστίασε στο τρομερό πρόβλημα, όπως είπε, που υπάρχει με τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων και την πρόσβαση των δημοσίων οχημάτων σε διάφορα σημεία και εξέφρασε την αγανάκτησή τους. Ανέφερε, πάντως, ότι τα προβλήματα για πλημμύρες στο εσωτερικό του Μνημείου έχουν αντιμετωπιστεί με το μεγάλο έργο της ΔΕΠΟΣ και τη συνδρομή της ΔΕΥΑΡ.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο