Σοκάρουν τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών

Σοκάρουν τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών

Σοκάρουν τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 675 ΦΟΡΕΣ

Σε ποσοστό 70% πρόκειται για ενδοοικογενειακή βία

Σοκάρουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου για τις γυναίκες που έχουν καταφύγει στις δομές υποστήριξης γυναικών του Δήμου της Ρόδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, όπως έχει καθιερωθεί η χθεσινή.

Καταρχήν, η Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, από τη Νάξο όπου βρίσκεται, παρουσίασε τα προγράμματα που “τρέχουν” στο Κέντρο Συμβουλευτικής και τον Ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες που λειτουργεί ο Δήμος της Ρόδου και ανακοινώθηκε ότι αυτά βγήκαν τα πρώτα προγράμματα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα, ο Δήμαρχος παρουσίασε τις δομές σε όλα τα αθηναϊκά μέσα.

Τα στοιχεία
Από τα στοιχεία που ανέφερε η κα Ζωάννου προκύπτουν πραγματικά τρομακτικά συμπεράσματα για τη Βία κατά των Γυναικών, η οποία βέβαια δεν κάνει διακρίσεις ούτε σε ηλικία, ούτε σε μορφωτικό επίπεδο, ούτε σε εθνικότητα κτλ.
Αρχικά, είπε, λοιπόν, ότι, αυτά τα τέσσερα χρόνια, κατάφεραν να σπάσουν ταμπού υποστηρίζοντας γυναίκες να πετάξουν με τις δικές τους δυνάμεις, κατακτώντας με κόπο, αλλά και με πολύ πείσμα τη φυσιολογική ζωή που ονειρεύονταν. Συνολικά, 500 γυναίκες αυτά τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου, τις εμπιστεύθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών έχει εξυπηρετήσει έμπρακτα 270 γυναίκες, ενώ έχει πραγματοποιήσει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, μέσα από 70 δράσεις, σε 6.000 άτομα. Συνολικά.

Οι περισσότερες γυναίκες, που επισκέφτηκαν το Κέντρο, δήλωσαν σε ποσοστό 70% περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού ανήλθαν σε ποσοστά 3% και 1% αντίστοιχα. Το 37% των γυναικών ήταν ηλικίας από 36 έως 45 ετών. Επεσήμανε, ακόμη, ότι τα ποσοστά γυναικών ηλικίας κάτω των 25 ετών, που αναζητούν υποστήριξη, έχουν αυξηθεί τα δυο τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με την οικογενειακή κατάσταση τους, το 37% ήταν έγγαμες, το 29% ανύπαντρες, ενώ το 27% είτε διαζευγμένες, είτε σε διάσταση. Το 79% έχουν παιδιά. Σχετικά με την υπηκοότητα τους, το 75% ήταν Ελληνίδες. Παρατηρείται κι εδώ μια αύξηση του ποσοστού γυναικών εκτός χωρών Ευρωπαϊκής ένωσης (από 8% σε 17% στο διάστημα των δυο τελευταίων ετών), λόγω της εισροής προσφύγων στο νησί της Ρόδου. Οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών υποδέχονται, στη νέα προγραμματική περίοδο, και γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις και χρειάζονται μία μεταβατική, υποστηρικτική δομή.

Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό επίπεδο των ωφελουμένων, αξίζει να σημειωθεί ότι το 14% είναι απόφοιτοι τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το 2% κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Και σχολίασε η κα Ζωάννου: «Οι αριθμοί αυτοί μας αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο της βίας το συναντάμε παντού. Αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι οι γυναίκες που έχουν μορφωτικό επίπεδο, που ταυτόχρονα φανερώνει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, μπορούν πιο εύκολα να σπάσουν τη σιωπή τους». Σχετικά με την κατάσταση απασχόλησής τους, οι περισσότερες γυναίκες, το 57% ήταν άνεργες, το 31% εργαζόμενες και το 4% συνταξιούχες.

Αντίστοιχα, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι σήμερα σε συνολικά 105 άτομα (50 γυναίκες και 55 παιδιά). Οι περισσότερες γυναίκες που διέμειναν σε αυτόν δήλωσαν κατά 68% περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ακολουθούν οι καταγγελίες βιασμών με 14% και τέλος του trafficking με 8%.
Όσο αφορά στα δημογραφικά στοιχεία των γυναικών που μέχρι σήμερα έμειναν στον Ξενώνα, το 87% των ωφελουμένων γυναικών είναι ηλικίας από 18 έως 46 ετών. Το 40% είναι έγγαμες, το 20% διαζευγμένες ή σε διάσταση, ενώ το 27% ανύπαντρες. Οι περισσότερες (69%) κατέφυγαν στον Ξενώνα μαζί με τα παιδιά τους.

Το 34% ήταν Ελληνίδες, ενώ το 47% από χώρες εκτός ΕΕ. Σχετικά με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, το 29% έχει ολοκληρώσει την Υποχρεωτική εκπαίδευση και το 13% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Όσο αφορά στην κατάσταση απασχόλησής τους, το 85% ήταν άνεργες, το 9% εργαζόμενες, ενώ το 4% παίρνει σύνταξη.

Και κλείνοντας είπε η Αντιδήμαρχος:
«Τα νούμερα σοκάρουν. Το δύσκολο, όμως ξέρετε ποιο είναι;
Είναι η γυναίκα ν’ αναγνωρίσει το γεγονός ότι δέχεται κάποιας μορφής βία. Η γυναίκα δεν μιλά γιατί δεν συνειδητοποιεί ότι αυτό που της συμβαίνει είναι κακοποίηση ή επειδή φοβάται. Όταν όμως το αντιληφθεί, έχει την επιλογή να δράσει, ως δυναμικό ον, να πάρει πρωτοβουλίες και να ξεφύγει από τον κύκλο βίας».

Στη συνέχεια, τόνισε, ακόμη, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Απαραίτητη είναι, επίσης, η παρότρυνση όλων εκείνων των γυναικών που υποφέρουν σιωπηλά, προκειμένου να υπερβούν την εσωστρέφεια της μοναξιάς και, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία, να απευθυνθούν στις δομές σπάζοντας τη σιωπή τους.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ολιστική προσέγγιση του προβλήματος. Με λήψη πρωτοβουλιών και δράσεων, τόσο για την εξασφάλιση προστασίας και υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας σε όλους τους τομείς, όσο και για την εκπαίδευση και κινητοποίηση όχι μόνο των γυναικών πια, αλλά όλων των μελών της κοινωνίας για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας και εκμετάλλευσης κατά των γυναικών.

Η ΧΕΝ
Εκπροσωπώντας τη ΧΕΝ μίλησε στη συνέχεια η κα Δέσποινα Μουτάφη, με αφορμή και την εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στη στέγη της. Αναφέρθηκε, λοιπόν, σε μία ιδιαίτερη δράση στην οποία η ΧΕΝ Ελλάδος έχει μία πολύ σπουδαία συμμετοχή.

Το 2011 όλα τα Κράτη διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή του Κράτους αλλά και της κοινωνίας των πολιτών στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν είναι είναι εύκολο πράγμα αφού θα έπρεπε να νομοθετηθεί, και έκαναν μία συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη όπου και ψήφισαν τη λεγόμενη «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Αυτή είναι ένα σχέδιο που καθοδηγεί τα Κράτη πως ν’ αλλάξουν τη νομοθεσία τους ώστε να ενισχυθεί η γυναίκα, να προληφθεί η βία και ν’ αντιμετωπιστεί. Το Μάιο του 2011 υπέγραψαν 42 Κράτη και όλη η Ε.Ε., ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Έχουν περάσει, όμως, έξι χρόνια και η σύμβαση αυτή δεν επικυρώθηκε στη Βουλή ούτε έγιναν οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές και γι’ αυτό το λόγο όλες αυτές οι σπουδαίες δομές που έχει ο Δήμος φθάνουν μέχρι ένα σημείο στην παρέμβασή τους διότι μετά το θέμα έχει να κάνει με τη νομοθεσία.

Βλέποντας, έτσι, και η ΧΕΝ Ελλάδος αυτό εδώ το κενό, αποφασίστηκε στα τριάντα κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα να γίνει μία εκστρατεία όπου γυναίκες υπογράφουν ότι θα πρέπει επιτέλους να επικυρωθεί η «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Στην πρωτοβουλία συμμετέχει και η ΧΕΝ Ρόδου όπου πρωτεργάτης των δράσεων είναι η Αντιπρόεδρός της κα Θαρρενή Ζαννετίδη και μάλιστα έχουν συγκεντρώσει πάνω από χίλιες υπογραφές, γυναικών και ανδρών. Ως στόχο έχουν τις 25 χιλιάδες υπογραφές και σήμερα θα παραδοθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού και των Υπουργών, ώστε να υπάρξουν νόμοι που να προστατεύουν τη γυναίκα και τα παιδιά.

Τέλος, η κα Μουτάφη ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο που, όπως είπε, πάντα είναι δίπλα σ’ αυτές τις δράσεις, όπως και τα στελέχη των δομών του Δήμου και είπε, ακόμη, ότι δεν είναι ντροπή και να σκεφτεί η γυναίκα ότι δεν είναι η μόνη και ότι στο Δήμο Ρόδου δεν είναι μόνη αφού υπάρχουν οι δομές να τη στηρίξουν.
Τέλος, η κα Ζωάννου θέλησε να καταστήσει σαφές ότι όταν μία γυναίκα χτυπά την πόρτα των δομών θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι τηρείται απόλυτα το απόρρητο, αν αυτό είναι ένα κομμάτι του φόβου της.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου