«Μαύρος Δεκέμβρης» με πλειστηριασμούς στη Ρόδο

«Μαύρος Δεκέμβρης» με πλειστηριασμούς στη Ρόδο

«Μαύρος Δεκέμβρης» με πλειστηριασμούς στη Ρόδο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2108 ΦΟΡΕΣ

Στο σφυρί δεκάδες ακίνητα πριν και μετά τα Χριστούγεννα

«Βροχή»… πλειστηριασμών αναμένεται τον Δεκέμβρη, αλλά και στις αρχές του 2018 από τις τράπεζες, για οφειλές τόσο επιχειρηματικών, όσο και καταναλωτικών δανείων, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η έναρξη της ηλεκτρονικής διαδικασίας και στην περιοχή μας!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» δεκάδες είναι οι συμπολίτες μας που θα ζήσουν «μαύρες» γιορτές βλέποντας την περιουσία τους και την επιχείρησή τους να βγαίνει στο «σφυρί» ακόμη και για λίγα ευρώ!

Οι πλειστηριασμοί ξεκινούν στις 6 Δεκεμβρίου, κλιμακώνονται στις 13 του ίδιου μήνα και συνεχίζουν ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές καθώς έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για τις 20 του Δεκέμβρη, ενώ μόλις δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, στις 27 του μήνα θα γίνει ο τελευταίος για το τρέχον έτος!!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν το ύψος των οφειλών αλλά και το περιεχόμενο των πλειστηριασμών. Έτσι, βάση των ίδιων πληροφοριών της «Ροδιακής» τα ποσά κυμαίνονται από 700 ευρώ (!!!!), περίπτωση που αφορά συμπολίτισσα μας της οποίας το αυτοκίνητο βγαίνει στο «σφυρί» για οφειλή 2.368,33 ευρώ και φθάνουν έως και 240.000 ευρώ, ποσό που αφορά χρέη επιχειρηματία προς την τράπεζα Eurobank.

Επίσης, άλλες τράπεζες που βγάζουν στο «σφυρί» ακίνητα, αγροτεμάχια, βιοτεχνικά κτίρια αλλά και καταστήματα «φιλέτα» στο κέντρο της πόλης μας, είναι η Πειραιώς, η πρώην τράπεζα Κύπρου και η Alpha Bank.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ο Δεκέμβρης αναμένεται να είναι κάθε άλλο παρά «γιορτινός» για αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι θα δουν τις περιουσίες τους να αλλάζουν χέρια!

Ωστόσο, η ίδια και χειρότερη κατάσταση θα επικρατήσει και στις αρχές του νέου έτους καθώς ως γνωστόν oι θεσμοί έχουν ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000.

Στο «σφυρί» ξενοδοχείο
Παρά την ένταση και τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε κεντρικό επίπεδο, στη Ρόδο επικράτησε ηρεμία και προχθές Τετάρτη 29 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν κανονικά δύο πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο που αφορούσαν, μία ξενοδοχειακή μονάδα και ένα βιοτεχνικό κτήριο. Για το ξενοδοχείο υπήρξε ενδιαφέρον και καταχωρήθηκε στην τράπεζα Πειραιώς, ενώ αντίθετα για το βιοτεχνικό κτήριο δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο γνωστός συμβολαιογράφος κ. Σταύρος Κουταλιανός είπε πως «τα ακίνητα που θα πλειστηριαστούν τον Δεκέμβριο, αφορούν κυρίως καταστήματα και βιοτεχνικά κτήρια και λιγότερες κατοικίες».

Είναι δηλαδή επαγγελματικοί χώροι που οι ιδιοκτήτες τους είχαν πάρει δάνεια τα οποία δεν κατάφεραν να καλύψουν ή να κρατήσουν την όποια ρύθμιση είχαν κάνει και τώρα βγαίνουν οι περιουσίες τους στο «σφυρί».

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Μέχρι την Άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσουν και στην περιοχή μας να γίνονται ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο συμβολαιογράφος κ. Κουταλιανός πρόκειται για μία τελείως διαφορετική διαδικασία, η οποία θα γίνεται μέσω του υπολογιστή και σίγουρα δεν περιλαμβάνει φυσική παρουσία στο Ειρηνοδικείο όπως γίνεται τώρα.

Οι πλειοδότες θα βλέπουν τις προσφορές και θα μπορούν να βελτιώνουν τις προτάσεις τους, ενώ η ταυτότητά τους θα παραμένει άγνωστη έως την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού. Ο κ. Κουταλιανός διευκρίνισε πως οι προσφορές θα γίνονται σε λογαριασμό που θα υποδεικνύει ο συμβολαιογράφος και η διασταύρωση των στοιχείων των πλειοδοτών θα γίνεται μέσω TAXIS. Υπολογίζεται ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες τα πάντα θα είναι έτοιμα ώστε να τεθεί σε εφαρμογή και στην περιοχή μας η συγκεκριμένη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009