Στους δρόμους βγήκαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρόδου (βίντεο)

Στους δρόμους βγήκαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρόδου (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 320 ΦΟΡΕΣ

Διεκδικούν επίλυση των προβλημάτων τους

Περίπου πενήντα μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, κινητοποιήθηκαν στον ίδιο ρυθμό με όλα τα Μουσικά Σχολεία της χώρας και χθες το μεσημέρι… «έκαναν χαμό» στο κέντρο της πόλης και «πήραν τ’ αυτιά» στους Άρχοντες, όπως τραγουδούσαν ρυθμικά προσπαθώντας με το δικό τους τρόπο, αυτόν της μουσικής και του τραγουδιού, να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στα αυτιά των αρμοδίων για να τους παρέχουν τα στοιχειώδη για τη φοίτησή τους!

Γύρω στις 12:00 χθες το μεσημέρι, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, «με όπλα» τις κιθάρες, τα τύμπανα και τη μουσική τους πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στην πλατεία Δημαρχείου πραγματοποιώντας με το δικό τους πάντα μοναδικό τρόπο τη διαμαρτυρία τους.

Με πανό και πλακάτ, αλλά κυρίως με πολλή μουσική και τραγουδώντας γνωστά τραγούδια, όπως «ο δρόμος», “έντυσαν” τα συνθήματα και τα αιτήματά τους πιστεύοντας να φθάσουν αυτά στα αυτιά των αρμοδίων.


Στη συνέχεια, κάθισαν στα σκαλιά του Δημαρχείου όπου εξακολούθησαν να τραγουδάνε και να φωνάζουν συνθήματα, την ίδια στιγμή που αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση αρκετής ώρας στο Δημαρχείο με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Κορωναίο.

Όπως είπε μετά τη συνάντηση η Πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, Μαρία-Νεφέλη Διακογεωργίου, η χθεσινή κινητοποίηση αποφασίστηκε από όλα τα Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας για τέσσερα κοινά αιτήματα, πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο ξεχωριστά.


Το πιο σημαντικό είναι η μοριοδότηση για τις πανελλήνιες και για τις μουσικές σχολές συγκεκριμένα, όπως και το πτυχίο για τα μαθήματα αυτά αφού είναι η πιστοποίηση για τις σπουδές τους τόσα χρόνια και η μοριοδότηση θα είναι, κατά κάποιον τρόπο, η αμοιβή.

Όσο αφορά στη σίτιση, αυτή τη στιγμή την έχουν ωστόσο είναι λάθος το πρόγραμμα αφού ξεκινάει το Μάρτιο-Απρίλιο, πριν από τις εξετάσεις, έχουν μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά σταματάει για όλους τους υπόλοιπους μήνες. Σημαντικό θέμα για τα παιδιά είναι ακόμη οι κενές ώρες στα μουσικά μαθήματα λόγω μη πρόσληψης μουσικών ειδικοτήτων.

Μάλιστα, για κάποια δεν είχαν ποτέ καθηγητές, όπως για το ακορντεόν και το κλαρίνο ενώ υπάρχουν αρκετά παιδιά που ήθελαν να κάνουν. Επίσης, ζητούν παραπάνω απουσίες αφού ο αριθμός τους είναι κοινός με τα λοιπά σχολεία γενικής παιδείας, παρόλο που το ωράριο λειτουργίας τους είναι πολύ διευρυμένο και συγκεκριμένα έχουν επτά ώρες παραπάνω.

Ειδικά για το σχολείο τους, τους απασχολούν θέματα όπως τα κτιριακό και η υλικοτεχνική υποδομή ενώ τόνισε ότι πάντα το Μουσικό Σχολείο είναι παρόν όπου καλείται.


Ο Αντιδήμαρχος
Συγχαρητήρια για την κινητοποίηση έδωσε στα παιδιά ο κ. Κορωναίος γιατί, όπως είπε, «επιτέλους, σιγά-σιγά, σαν κοινωνία θα πρέπει να σηκωνόμαστε από τους καναπέδες μας και να αντιδρούμε σε πράγματα που μας ενοχλούν και τα οποία μας αδικούν».

Με την ευκαιρία, μάλιστα, ευχαρίστησε τα παιδιά διότι, διαχρονικά, το μουσικό σχολείο υποστηρίζει δράσεις του Δήμου σε διάφορες εκδηλώσεις.

Από εκεί και πέρα, όσο αφορά στα αιτήματά τους, όπως είπε τα παιδιά τα αναφέρουν σε επιστολή τους με την οποία απευθύνονται και στους βουλευτές του νομού με σκοπό να γίνει παρέμβαση στον Υπουργό παιδείας, διότι τα περισσότερα από τα αιτήματα είναι θέματα εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα οποία ο Δήμος αλλά και η Περιφέρεια δεν έχουν καμία σχέση.

Απλά, ο ίδιος διαβεβαίωσε τα παιδιά ότι αυτό που μπορούν να κάνουν είναι ο Δήμαρχος να στείλει μία επιστολή στον Υπουργό Παιδείας για τα θέματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να ενισχύσει τη δική τους. Όσο αφορά στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου, ο κ. Κορωναίος θύμισε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει ψηφίσει, με ομόφωνη απόφασή του, την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μουσικού Σχολείου.


Ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε στα παιδιά να ενημερωθεί τη Δευτέρα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η διαδικασία αφού, όπως είναι γνωστό, οι εκπαιδευτικές ανάγκες για σχολικούς χώρους είναι τεράστιες και θα πρέπει να τις ιεραρχήσουν. Ενημέρωσε, ακόμη, τα παιδιά ότι από το Κεντρικό Κράτος ο Δήμος παίρνει…το αστείο ποσό των 268 χιλιάδων ευρώ ετησίως για να συντηρήσει διακόσιες σχολικές μονάδες.

Επίσης, υποσχέθηκε στα παιδιά ότι για τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν να κάνουν με το Υπουργείο, το μόνο που μπορούν να κάνουν για τα βιβλία τους που δεν είναι ικανοποιητικά για το αντικείμενό τους, είναι, σε συνεννόηση με τη Διευθύντρια, να συνεισφέρει ο Δήμος για να αγοράσουν άλλα, να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στα παιδιά.

Η επιστολή
Επιστολή για τις διεκδικήσεις τους απέστειλε στους βουλευτές του Νομού το Δεκαπενταμελές του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, στην οποία αναφέρει τα παρακάτω:

«Στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία του σχολείου μας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία δυσχεραίνουν τη σχολική μας ζωή και εμποδίζουν την πρόοδό μας στη μάθηση.


Τα προβλήματα αυτά είναι τα εξής:
• Οι κενές ώρες στα μουσικά μαθήματα λόγω μη πρόσληψης ειδικοτήτων
• Η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή (μουσικά όργανα, αίθουσες, ασπροπίνακες)
• Η ανεπαρκής κατάρτιση των μελών της επιτροπής στις μουσικές ακροάσεις (εισαγωγικές εξετάσεις)
• Ο κοινός αριθμός επιτρεπόμενων απουσιών (με τα λοιπά σχολεία γενικής παιδείας) παρόλο που το ωράριο λειτουργίας μας είναι πολύ διευρυμένο.

Επίσης θα θέλαμε να προσθέσουμε τα αιτήματα που ψηφίστηκαν, από την πλειοψηφία των προέδρων των δεκαπενταμελών (όλων των Μουσικών Σχολείων), τα οποία είναι τα εξής:
• Η σύνταξη και η δωρεάν διάθεση κοινών μουσικών βιβλίων για θεωρητικά μαθήματα.
• Η αναγνώριση σπουδών με αξιολόγηση αντίστοιχη με τις τάξεις των ωδείων
• Η επαναφορά των μουσικών αγώνων ανάλογων με τους αθλητικούς

• Η μοριοδότηση για μουσικές σχολές (μέσω αγώνων ή αναγνώρισης σπουδών)
Παρακαλούμε για τη βοήθεια και την υποστήριξή σας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω προβλήματα και να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας».

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern