Συστατικό της βανίλιας βελτιώνει την ψωρίαση

Συστατικό της βανίλιας βελτιώνει την ψωρίαση

Συστατικό της βανίλιας βελτιώνει την ψωρίαση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 271 ΦΟΡΕΣ

Η βανιλίνη, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αρωματική ουσία στη ζαχαροπλαστική αποδεικνύεται ως αποτελεσματικό βιοενεργό συστατικό κατά της ψωρίασης, σύμφωνα με πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που επηρεάζει περίπου 125 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οι ιντερλευκίνες 17 και 23 του ανοσοποιητικού συστήματος είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης.

Η βανιλίνη, το κύριο συστατικό του εκχυλίσματος της βανίλιας, μπορεί να επιδράσει επί διαφόρων ιντερλευκίνων που εμπλέκονται σε άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις και ασθένειες.

Έτσι, επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας και του Πανεπιστημίου της Ασίας στην Ταϊβάν αποφάσισε να μελετήσει αν η θεραπεία με βανιλίνη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Προκάλεσαν, λοιπόν, ψωρίαση σε ομάδες ποντικιών και τους χορήγησαν από του στόματος καθημερινά διάφορες δόσεις βανιλίνης (0, 1, 5, 10, 50 or 100 mg/kg του σωματικού τους βάρους) για επτά ημέρες.

«Η βανιλίνη βελτίωσε σημαντικά τις ιστολογικές αλλαγές που είχαν προκληθεί από την ψωρίαση, σε δοσο-εξαρτώμενη σχέση. Το πάχος και ο αριθμός των κυτταρικών στρωμάτων της επιδερμίδας μειώθηκαν κατά 29% και 27,8% α-ντίστοιχα, στα ποντίκια που πήραν 100 mg/kg βανιλίνης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Επίσης, η υπερέκφραση των γονιδίων IL-23, IL-17A, και IL-17F κατεστάλη από την βανιλίνη, ενώ μειώθηκαν αντιστοίχως οι ποσότητες των IL-23 και IL-17A και η διήθηση των ανοσοκυττάρων στα ποντίκια με δερματικές αλλοιώσεις.

«Η βανιλίνη είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό κατά της ψωρίασης στο εν λόγω ζωικό μοντέλο», καταλήγουν οι ερευνητές.
health.in.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου