Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 407 ΦΟΡΕΣ

Το γλαύκωμα είναι μια νόσος που προκαλεί προοδευτική απώλεια των νευρικών ινών του ματιού και βλάβη του οπτικού νεύρου. Οι νευρικές ίνες και το οπτικό νεύρο μεταβιβάζουν το ερέθισμα-εικόνα στον εγκέφαλο. Εφόσον οι οπτικές ίνες καταστραφούν, δεν αναγεννιούνται.
Για πολλά χρόνια το γλαύκωμα ταυτιζόταν με την αυξημένη πίεση μέσα στον βολβό του ματιού, η οποία πιέζοντας τις νευρικές ίνες τις νεκρώνει. Σήμερα το γλαύκωμα δεν ταυτίζεται με την πίεση του ματιού αλλά με τις βλάβες πάνω στις οπτικές ίνες και το οπτικό νεύρο. Η προοδευτική βλάβη των οπτικών ινών χωρίς άλλη αιτιολογία είναι το γλαύκωμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μόνο το οξύ γλαύκωμα με ασυνήθιστα υψηλές πιέσεις μπορεί να προκαλέσει πόνο και συμπτώματα όπως ναυτία, ερυθρότητα στο μάτι, εξασθένηση της όρασης, πονοκέφαλο.
Η πιο συχνή μορφή γλαυκώματος το χρόνιο απλό γλαύκωμα ανοικτής γωνίας είναι αθόρυβο και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ασθενείς με συγγενείς που είχαν γλαύκωμα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, με αυξημένη χοληστερίνη, με υπόταση και λιποθυμικά επεισόδια, με χρόνιες αναιμίες και θυροειδοπάθεια έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης γλαυκώματος και επιβάλλεται να ελέγχονται τακτικά.

Μια ολοκληρωμένη διάγνωση γλαυκώματος περιλαμβάνει μέτρηση πίεσης του ματιού, εξέταση slit lamp και πρόσθετες εξετάσεις όπως:
• Οπτικά πεδία
• Φωτογράφηση οπτικών νεύρων
• Δομική ανάλυση του οπτικού νεύρου με OCT
• Μέτρηση γαγγλιακών κυττάρων
• Παχυμετρία

Ο ολοκληρωμένος αυτός έλεγχος προσφέρει και μια βάση σύγκρισης ώστε όταν ξαναγίνουν οι εξετάσεις να μπορούμε να πούμε εάν κάτι έχει αλλάξει. Στη θεραπεία και διάγνωση του γλαυκώματος δεσπόζουσα θέση έχει η παρακολούθηση και η καταγραφή εξέλιξης των ευρημάτων. Διαθέτουμε την τελευταία λέξη τεχνολογίας για την πλήρη ερμηνεία του γλαυκώματος.

Πώς θεραπεύεται το γλαύκωμα;
Η θεραπεία του χρόνιου απλού γλαυκώματος είναι συνήθως τα κολλύρια και η εφαρμογή ειδικών laser. Σε περιπτώσεις που αυτά δεν επαρκούν, οδηγούμαστε στο χειρουργείο.
Τα κολλύρια για γλαύκωμα μειώνουν τη πίεση του ματιού και μπορεί να επιβραδύνουν τη φθορά της όρασής σας. Επίσης, βοηθούν άτομα που δεν έχουν υψηλή πίεση στα μάτια. Πιθανά να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορους τύπους κολλυρίου έως ότου βρεθεί το κατάλληλο ή ακόμα να χρησιμοποιείτε 2 τύπους ταυτόχρονα.

Σε περίπτωση που τα κολλύρια δεν έχουν αποτέλεσμα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει επέμβαση laser ή συμβατικό χειρουργείο. Με τη θεραπεία laser πιθανά να μειωθεί η πίεση του ματιού αλλά ίσως να χρειαστείτε επαναληπτικές συνεδρίες. Το συμβατικό χειρουργείο για μείωση πίεσης του ματιού ονομάζεται trabeculectomy διαρκεί περίπου 1 ώρα και γίνεται με τοπική ή ολική αναισθησία .Συνήθως, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα.

Τι πρέπει να αναμένω με το γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα είναι μια μακροχρόνια πάθηση. Θα χρειαστείτε θεραπείες και συχνές εξετάσεις για το υπόλοιπο της ζωής σας. Χωρίς θεραπεία, το γλαύκωμα σταδιακά θα επιδεινώσει την όραση σας και σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση. Με θεραπεία, σταματά τη ζημιά και οι περισσότεροι ασθενείς με γλαύκωμα δεν χάνουν την όρασή τους.
Προστατέψτε την όρασή σας με συχνές εξετάσεις, έγκαιρη θεραπεία και να μην αμελείτε τα κολλύριά σας.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Οριστική θεραπεία ευρυαγγειών με laser