Λεξιστορείν: Ένα στιφάδο… αχνιστό!

Το στιφάδο ,ο γνωστός  τρόπος παρασκευής φαγητού με μικρά ολόκληρα κρεμμύδια και με πολλά μπαχαρικά, ανήκει στην κατηγορία των αντιδανείων.

Συγκεκριμένα κατάγεται από το βενετικό stufado και το λατινικό  extufare που με την σειρά τους ανάγονται στο αρχαιοελληνικό ρήμα τύφω που σήμαινε περιβάλλω ή γεμίζω κάτι με καπνό.

Από δω προέρχεται και το αντίστοιχο ουσιαστικό τύφος= ο ατμός υγρού που βράζει , ερμηνεία που δικαιολογεί απολύτως την ετυμολογία της λέξης στιφάδο, μιας και ακριβώς με αυτόν τον τρόπο ψήνεται το συγκεκριμένο φαγητό.