Πρόταση δικηγόρων για αγορά των κόκκινων δανείων από τους δήμους

Πρόταση δικηγόρων για αγορά των κόκκινων δανείων από τους δήμους

Πρόταση δικηγόρων για αγορά των κόκκινων δανείων από τους δήμους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 594 ΦΟΡΕΣ

«Έδαφος» κερδίζει καθημερινά η πρωτοποριακή ιδέα που αφορά την εξαγορά «κόκκινων» δανείων από δήμους της χώρας μας!

Στο πλαίσιο της ιδέας αυτής η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περιοχή μας, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες συμπολίτες μας που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία οι δικηγόροι Ρόδου οι κ.κ. Έλενα Κορδέλλα και Δέσποινα Γρύλλη.

Όπως είναι γνωστό, ήδη ο Δήμος Ζαχάρως στην Ηλεία, ετοιμάζεται να στήσει fund για τον σκοπό αυτό, ενώ με το όλο θέμα ασχολείται και η ΚΕΔΚΕ.

Όπως αναφέρουν οι κ.κ. Κορδέλλα και Γρύλλη «Μεσούσης της δεινής οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα φαντάζει ως Casus belli για τους δανειστές οποιαδήποτε τροποποίηση ή οριοθέτηση αφορά στους πλειστηριασμούς .

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η μαζική πώληση των ακινήτων στα funds, την στιγμή που όλα δείχνουν πως θα εισέλθει η ελληνική κοινωνία σε τροχιά μαζικών πλειστηριασμών, τόσο των ακινήτων των δανειοληπτών όσο και των εγγυητών αναπτύσσεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση εξαγοράς των δανείων αυτών σε πολύ χαμηλή τιμή από τους Δήμους της χώρας μέσω της ίδρυσης εταιριών ειδικού σκοπού .

Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου (4389/2016) άνοιξαν οι αγοραπωλησίες όχι μόνο «κόκκινων» δανείων αλλά και εξυπηρετούμενων. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών είτε αποπληρώνονται είτε όχι μπορούν να περάσουν στα χέρια κερδοσκοπικών εταιριών -των λεγόμενων fund - οι οποίες λειτουργούν με κριτήρια αμιγώς χρηματοοικονομικά, κερδοσκοπικά και χωρίς κοινωνική ευαισθησία.

Σημειώνεται πως από την πώληση εξαιρούνται προσωρινά, και μόνο μέχρι την 31η.12.2017, τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και για αυτά, έχει δοθεί η δυνατότητα -με σχετική τροπολογία- διαχείρισής τους από τα fund.

Πριν από την ψήφιση του νόμου που προβλέπει σφυρί για «κόκκινα» και ενήμερα δάνεια λάμβαναν χώρα τιτλοποιήσεις απαιτήσεων δανείων και εκχώρησή τους με μια απλή εγγραφή στο ενεχυρολογείο χωρίς καμία ειδοποίηση του δανειολήπτη. Η εταιρία ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί από κάθε Δήμο θα αγοράζει κόκκινα δάνεια φθηνά, π.χ. στο 10% της αξίας τους, και στη συνέχεια θα διευκολύνει τους δανειολήπτες στην ομαλή εξυπηρέτηση της οφειλής .

Το ζήτημα ετέθη σε κεντρικό επίπεδο και δη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που συνεδριάζει στις 15-12-2017 ώστε να ανευρευθούν μηχανισμοί στήριξης , ενώ αναμένονται άμεσα εξελίξεις καθώς η πρωτοβουλία αλληλεγγύης των Δήμων προφαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εξελίσσεται ραγδαία. Η πρόταση αυτή που ξεκίνησε από το Δήμο Ζαχάρως Ηλείας εξαπλώνεται με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων Δήμων που συσπειρώνονται για να ανεύρουν τα νομικά εργαλεία επίτευξης του σκοπού αυτού .

Σημαντική απόφαση έλαβε στις 14-12-2017 και η περιφερειακή ένωση Δήμων Θεσσαλονίκης η οποία προτάσσει την ανάγκη θέσπισης δικαιώματος του δανειολήπτη να προηγείται έναντι των FUND στην αγορά του δανείου του ενώ επικουρικά διατυπώθηκε αίτημα προώθησης των ενεργειών για να λειτουργήσει εταιρεία ειδικού σκοπού για την εξαγορά των δανείων των Δημοτών του .

Θα πρέπει να τονισθεί πως την πρωτοβουλία αγκαλιάζει ομάδα έγκριτων νομικών με πρωτοπόρο τη συνάδελφο Νούκα Αριάδνη γνωστή για τις δικαστικές της επιτυχίες , με σαφή και τεκμηριωμένη άποψη για την πραγμάτωση του ανωτέρω σκοπού. Ο θεμέλιος λίθος έχει μπει και αναμένεται η σύμπραξη των Δήμων με την καθοδήγηση των νομικών ώστε να ενυλωθεί το σχέδιο αυτό».

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα