Λομπίστες στο Ευρωκοινοβούλιο

Λομπίστες στο Ευρωκοινοβούλιο

Λομπίστες στο Ευρωκοινοβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 326 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Χ. Βουτυράκης
h_vout@ yahoo.gr

Ρώτησα Ρόδιο συμπολίτη μου. Ξέρεις να μου πεις τι είναι το Λόμπι; Ε για το όνομα του θεού, το λόπι δεν ξέρω; Που τo τρώμε τη Σαρακοστή και είναι στρογγυλό και κίτρινο; Εσείς στην Κρήτη το λέτε λόμπι; Όχι εμείς το λέμε λουμπούνι. Αλλά τα λόμπι που σου λέω, δεν τρώγονται με τίποτα .. Αντίθετα τρώνε ανθρώπους, μολύνουν περιοχές του πλανήτη και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη.

Είναι ομάδες ανθρώπων που κάνουν μια δουλειά. Mια δουλειά σαν όλες τις άλλες δουλειές. Μόνο που η δουλειά αυτή γίνεται με πολύ μπλά μπλά και κάθε λέξη είναι και χιλιάρικο. Λόμπι λέγεται κάθε ομάδα πίεσης, που δημιουργείται με σκοπό την υπεράσπιση ορισμένων συμφερόντων και ασκεί πίεση στις δημόσιες αρχές για να τους αποσπάσει αποφάσεις που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα.

Τα διάφορα Λόμπι και οι άνθρωποι που τα στελεχώνουν, όταν οι καταστάσεις το απαιτούν, συγκρούονται με κρατικούς φορείς ή νομοθετικά όργανα ή και με άλλες ανταγωνιστικές ομάδες, χρησιμοποιώντας κυρίως νόμιμα μέσα, για να πετύχουν τους στόχους των εντολέων τους. Τέτοια μέσα είναι πορείες διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις, ή επισκέψεις για λάδωμα πολιτικών προσώπων.

Τα λόμπι αποτελούν μια σύγχρονη ανάγκη, επειδή οι νομοθετικές ομάδες (κοινοβούλια) είναι συνήθως άσχετες με το αντικείμενο των νόμων που ψηφίζουν και το μαθαίνουν από το σχετικό εξειδικευμένο λόμπι το οποίο «περνά» συγχρόνως ότι επιθυμούν τα ενδιαφερόμενα συμφέροντα να προβλέπουν οι νόμοι που θα ψηφιστούν.
Ο 18ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Οδυσσέας Γκραντ ονόμαζε lobbies(Λόμπι), τους διάφορους μεσάζοντες που περίμεναν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου του στην Ουάσιγκτον, για να του υποβάλλουν διάφορα αιτήματα και αυτή η ονομασία έμεινε μέχρι σήμερα, .Είπαμε, ότι όπως όλες οι δουλειές, μια δουλειά είναι και του λομπίστα, και μάλιστα ακριβοπληρωμένη. «Τόσα δίνω, πόσα λες;» Τόσες λέξεις ο λομπίστας, τόσα χιλιάρικα ο επιχειρηματίας.

Σ’ αυτή τη δουλειά οι λομπίστες είναι άπιαστοι, όπως άπιαστοι είναι στο να διαστρεβλώνουν τις λέξεις. Όταν π.χ. όταν λένε «διασυνδέσεις» εννοούν «στενό μαρκάρισμα» κλπ.
Ειδικά άπιαστοι είναι αυτοί που είναι διαπιστευμένοι στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και έχουν στενές διασυνδέσεις με τους ευρωβουλευτές. Αν και σ’ αυτό το κοινοβούλιο, όπως συμβαίνει με όλα τα κοινοβούλια του κόσμου, οι αποφάσεις δεν είναι υπέρ των λαών που το ψήφισαν, γιατί οι ευρωβουλευτές και να θέλουν, όσοι θέλουν, δεν μπορούν να κάμουν πολλά πράγματα για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους. Άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν όπως είναι. οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, και γενικά οι πλούσιοι αυτού του κόσμου.

Στην ευρωπαϊκή Ένωση οι λομπίστες πολλαπλασιάζονται σαν τα κουνέλια. Υπολογίζονται από 7.000 έως και 20.000 μαζί με τις λομπίστικες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις(ΜΚΟ). Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι οι «διαβουλεύσεις» δεν γίνονται στα κρυφά, παρά τους αυστηρούς κανόνες που ψηφίστηκαν τελευταία στην Ευρωβουλή.
Στόχοι των λομπιστών είναι οι περίπου 12.000 υψηλόμισθοι υπάλληλοι της κομισιόν που έχουν ρόλο στις αποφάσεις, οι 736 Ευρωβουλευτές και οι βοηθοί τους, οι γραμματείς των πολιτικών ομάδων (περίπου 2.000 άτομα) και κάποιες χιλιάδες άτομα στις μόνιμες αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χιλιάδων ανθρώπων που κατέχουν θέσεις επιρροής, θεωρούν όχι μόνο ευπρόσδεκτες τις «συμβουλές» των λόμπις αλλά και τον μόνο τρόπο να βρούν, λόγω ασχετοσύνης, αξιόπιστες τεχνικές, οικονομικές, νομικές κλπ πληροφορίες γι αυτά που νομοθετούν. Επομένως και ενώ τα νομοθετήματα αφορούν τους πολίτες των λαών της Ευρώπης, στην πραγματικότητα συντάσσονται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικών συμφερόντων, που χρηματοδοτούν τους λομπίστες.

Παράδειγμα για το πώς διαβουλεύονται και «διασυνδέονται» επιχειρήσεις, λομπίστες και ευρωκοινοβούλιο είναι η περίπτωση της δικής μας ευρωβουλευτίνας κυρίας Δαμανάκη, η οποία χειρίστηκε τον μαρξισμό «καλά και επιδέξια» όσο ήταν φοιτήτρια, , παιδί του πολυτεχνείου, βουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος του συνασπισμού, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά όταν έγινε Ευρωβουλευτής και ανέλαβε επίτροπος Ναυτιλίας και Αλιείας άρχισε να χειρίζεται τον μαρξισμό «καλά και επί δεξιά».

Έτσι μετά από αυτή την πορεία, όταν έληξε η Θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο, έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού The Nature Conservancy σαν παγκόσμια διευθύνουσα σύμβουλος, αρμόδια για τους ωκεανούς.
Ο οργανισμός αυτός διευθύνεται από διευθυντές πετρελαϊκών εταιρειών, χημικών προϊόντων, εταιριών εξόρυξης και αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο νοών νοείτω. Ένα άλλο, πρόσφατο παράδειγμα, χαρακτηριστικός, είναι ο τρόπος που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές πριν δύο εβδομάδες την πρόταση που κατατέθηκε στην Ευρωβουλή για απαγόρευση της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιουργεί αυτή στην Υεμένη.

Κατά πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε να απαγορευτεί σε όλη την Ευρώπη η πώληση, όπλων στην Σαουδική Αραβία και αυτό ψήφισαν και οι Ευρωβουλευτές του Σύριζα, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση του Σύριζα ήταν έτοιμη να πουλήσει οβίδες στην Σαουδική Αραβία. Αντίθετα οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν να επιτραπεί η πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία ενώ οι βουλευτές της στο Ελληνικό κοινοβούλιο έφεραν τα πάνω κάτω να μην πουληθούν οι πύραυλοι στην Σαουδική Αραβία. Κι εδώ ο νοών νοείτω.

Ανάμεσα στα αμέτρητα παραδείγματα της διαπλοκής μεταξύ λόμπι και ευρωβουλευτών ένα ακόμη. Ύστερα από αφόρητες πιέσεις του λόμπι των χημικών βιομηχανιών, η Ευρωβουλή αποφάσισε ότι τα 3000 επικίνδυνα χημικά που κυκλοφορούν στην αγορά θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, αρκεί η βιομηχανία να φροντίσει να τα αντικαταστήσει με άλλα για την ασφάλεια των οποίων θα βεβαιώσει η ίδια!!!!.

Επομένως, είναι φανερό ότι τα παζάρια μεταξύ των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου, η φανερή «διασύνδεση» τους με τα «λόμπι», η επίδραση των «λόμπι στην λήψη καθοριστικών αποφάσεων από το Ευρωκοινοβούλιο, και οι πολιτικές συναλλαγές είναι στην ημερήσια διάταξη με αποτέλεσμα να έχουν απογοητευθεί οι ευρωπαίοι πολίτες.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"