Τα καλύτερα τρόφιμα για να αποφύγετε το χειμερινό κρυολόγημα

Τα καλύτερα τρόφιμα  για να αποφύγετε  το χειμερινό κρυολόγημα

Τα καλύτερα τρόφιμα για να αποφύγετε το χειμερινό κρυολόγημα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 410 ΦΟΡΕΣ

Τη χειμερινή περίοδο παρατηρούμε μια άνοδο σε κρυολογήματα λόγω της παραμονής μας για περισσότερο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους και της μεγαλύτερης έκθεσης σε μικρόβια, μια κρίσιμη στιγμή δηλαδή για την άμυνα του οργανισμού από λοιμώξεις.

Το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, η επαρκής ξεκούραση αλλά και η ισορροπημένη πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής είναι το κλειδί για την προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά τρόφιμα αλλά και συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού:

Λιπαρά ψάρια
Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούμε να τα προσλάβουμε από τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και ο γαύρος. Εκτός από τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνη Β-6, και σίδηρο – σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας. Για να προσλάβετε τις συνιστώμενες δόσεις θα πρέπει να καταναλώνετε 2 έως 3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα – μόνο μια μερίδα μακρύπτερου τόνου περιέχει 500 mg ω-3 λιπαρών οξέων.

Σπόροι κολοκύθας

Μικροί σπόροι αλλά με μεγάλα αποθέματα σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο, οι πρωτεΐνες και ο ψευδάργυρος. Μια μερίδα κολοκυθόσποροι (περίπου μια χούφτα) παρέχει 19% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών μας σε ψευδάργυρο.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που απαιτείται για τη δόμηση των βασικών πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών ουσιών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ανοσίας. Ο ψευδάργυρος ενισχύει επίσης τη λειτουργία των Τ- κυττάρων, τα οποία ανιχνεύουν και καταπολεμούν τα λοιμώδη και μη φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα.

Δοκιμάστε να προσθέσετε κολοκυθόσπορους στα δημητριακά πρωινού, να τους πασπαλίσετε στη σαλάτα σας, ή να τους φάτε σαν σνακ.

Άλλες πηγές ψευδαργύρου: στρείδια, γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινο κρέας

Εσπεριδοειδή
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι τα εσπεριδοειδή βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους, τους χειμερινούς μήνες, την περίοδο δηλαδή που τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτική βιταμίνης C η οποία βοηθά στην παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, στην πρόληψη των ζημιών των κυττάρων, και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των βασικών ενζύμων. Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία, που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται στα κύτταρα και έτσι μπορεί να καταναλωθεί όλη την ημέρα.

Καταναλώστε φυσικούς χυμούς και καρπούς εσπεριδοειδών όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια σαν καθημερινό σνακ.

Δεδομένου ότι η ενυδάτωση είναι επίσης το κλειδί για να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό, δοκιμάστε να προσθέσετε λεμόνια ή λάιμ στο νερό σας για να ενισχύσετε τη γεύση αλλά και να πάρετε βιταμίνη C, ή πιείτε 100% φυσικό χυμό πορτοκαλιού.

Χρωματιστά λαχανικά εποχής
Εκτός από τα καρότα, το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο βρίσκεται σε αφθονία και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η β-καροτίνη (μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας πολύ καλός τρόπος για να προλάβετε τα κρυολογήματα είναι η πρόσληψη χειμερινών λαχανικών, πράσινου χρώματος όπως η λαχανίδα ή η κράμβη και πορτοκαλί όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και η κολοκύθα. Δείτε τη συνταγή για κολοκυθόσουπα βελουτέ.

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή ουσία ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία πολλών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντισωμάτων και της κυτταρικής αναπαραγωγής. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των βλεννογόνων, τα οποία δρουν ως πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων.

Η υπερδοσολογία βιταμίνης Α, γνωστή ως υπερβιταμίνωση Α, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, και ξηρό δέρμα.

Μέλι
Για χιλιάδες χρόνια, το μέλι έχει γίνει γνωστό σε όλους τους πολιτισμούς για τις εντυπωσιακές θεραπευτικές του ιδιότητες. Η σύγχρονη επιστήμη συνεχίζει να βρίσκει στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς αυτούς, και αποδεικνύεται ότι το μέλι συνεισφέρει στην καταπολέμηση των μικροβίων τόσο στο εσωτερικό όσο και έξω από το σώμα. Χρησιμοποιήστε λίγο μέλι στο γιαούρτι ή στο τσάι στον πονόλαιμο. Δεδομένου ότι το μέλι είναι υψηλή περιεκτικότητας σε ζάχαρη (μία κουταλιά παρέχει 17 γραμμάρια), χρησιμοποιείστε το σε μικρές ποσότητες.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια για την πεπτική οδό που διεγείρουν την παραγωγή των αντισωμάτων και των Τ- κυττάρων και βοηθούν τα κύτταρα να επικοινωνούν, καθώς επίσης και στην καταπολέμηση των μολύνσεων.

Πηγές προβιοτικών αποτελούν το γιαούρτι (βεβαιωθείτε ότι η διατροφική ετικέτα γράφει «περιέχει ενεργούς / ζωντανούς οργανισμούς»), το κεφίρ, το λάχανο τουρσί, το kimchi, το τσάι kombucha, και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Βιταμίνη D
Ένα μικροθρεπτικό συστατικό που ενισχύει την παραγωγή των πρωτεϊνών που διασπούν τις κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων και ενισχύει τα κύτταρα που διατηρούν την άμυνα του οργανισμού. Η ανεπάρκεια μπορεί να αυξήσει τις μολύνσεις, ενώ οι υγιείς δόσεις πιστεύεται ότι προλαμβάνουν από αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ηλικιακή ακτινοβολία, το γάλα, τα μανιτάρια και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα είναι μερικές πηγές πρόσληψης βιταμίνης D.

Βιταμίνη Ε

Ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από ουσίες που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Πηγές βιταμίνης Ε αποτελούν τα λιπαρά φυτικά τρόφιμα όπως οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα έλαια τους. Προσθέστε τους σπόρους πχ ηλιόσπορους -σε σαλάτες, στο γιαούρτι, ή σε μείγματα για σάλτσες.

Πηγή:iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του