Λαϊκή κατακραυγή στα νησιά για την κοροϊδία με το ΦΠΑ

Λαϊκή κατακραυγή στα νησιά για την κοροϊδία με το ΦΠΑ

Λαϊκή κατακραυγή στα νησιά για την κοροϊδία με το ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 797 ΦΟΡΕΣ

Στο μεταφορικό ισοδύναμο και στο επίδομα ποντάρει η κυβέρνηση για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλα τα Δωδεκάνησα, η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, από την 1η Ιανουαρίου.

Το κλίμα έχει γίνει ιδιαίτερα βαρύ για τους κυβερνώντες, παρά τα «αντισταθμιστικά» μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.
Σ’ αυτά τα μέτρα πάντως ποντάρουν τα στελέχη της κυβέρνησης, πιστεύοντας ότι θα εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι τι θα γίνει με το μεταφορικό ισοδύναμο.

Εάν αυτό εφαρμοστεί στις διαστάσεις που πρέπει να εφαρμοστεί οι επιπτώσεις θα είναι θετικές, όμως υπάρχουν ευνόητες επιφυλάξεις για το τι και πως θα γίνει.
Επί του θέματος πάντως, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, σε ότι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ
Από το βήμα της Βουλής, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης και κατέθεσε στα πρακτικά την πρόταση που είχε στείλει το Μάιο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους δανειστές, σύμφωνα με την οποία προτεινόταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά από την 1/10/2015.

«Επιλογή της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αν ήθελε η κυβέρνηση θα έφερνε την τροπολογία που καταθέσαμε μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να τη συζητούσαμε εδώ και θα ήμασταν συνεπίκουροι σε αυτή την προσπάθεια.
Δεν συμφωνούμε μονομερώς να φέρνετε αποσπασματικά μέτρα, γιατί πρέπει, πρόσθετα, να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αυτή που κρατούσε ανοικτό το θέμα επί μακρόν και τελικά το καταργεί.

Να σταματήσει λοιπόν το παραμύθι, ότι είναι επιλογές που ΄΄επιβάλλονται΄΄», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Αναφερόμενος στην απόφαση για παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ένα εξάμηνο μόνο στα πέντε νησιά που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού, ο κ. Κόνσολας τόνισε, ότι το συγκεκριμένο μέτρο, πέρα από κίνηση απελπισίας, συνιστά εμπαιγμό και χαρακτήρισε το διαχωρισμό των νησιών ως απαράδεκτη πρακτική.

«Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι τα προβλήματα της νησιωτικότητας έχουν οριζόντια και ενιαία διάσταση.
Αλήθεια μετά από ένα εξάμηνο θα έχουν εκλείψει οι αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού σε αυτά τα νησιά;
Θα έχετε μεταφέρει τους πρόσφυγες;

Θα έχετε επιταχύνει το ρυθμό των επαναπροωθήσεων των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία;
Η κυβέρνηση στερεί από τα νησιά το μοναδικό αναπτυξιακό τους πλεονέκτημα και σε αντιστάθμισμα, υπόσχεται φιλοδωρήματα. Η πολιτική των φιλοδωρημάτων είναι η πολιτική της δεκάρας.
Νομίζετε ότι είστε ακόμα στην εποχή που μπορούσατε να παραπλανάτε τους πολίτες.
Μιλάτε για μεταφορικό ισοδύναμο και εφαρμογή του.
Με ποιους πόρους; Υπάρχει μελέτη;

Έχετε αντιληφθεί το εύρος των πόρων που απαιτούνται;
Προφανώς και το γνωρίζετε αλλά κοροϊδεύετε τους πολίτες των νησιών. Είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα για να μετριαστούν οι αντιδράσεις.
Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το κόστος των αναγκών της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά είναι η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, στα πλαίσια της αναμόρφωσης της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κανένας από την Κυβέρνηση δεν στέκεται αξιοπρεπώς απέναντι σ’ αυτά στα οποία έχει δεσμευτεί. Δυστυχώς, η σημερινή θα μείνει στην ιστορία ως η μαύρη ημέρα που καταργείτε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, όταν τη δεκαετία του 1980 η θεσμοθέτησή τους ήταν προϋπόθεση επιβίωσης. Σήμερα, με την πολιτική σας επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τους νησιώτες, τους πολίτες», επεσήμανε ο Μάνος Κόνσολας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Την ώρα που ολόκληρη η νησιωτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου και του Δωδεκανησιακού λαού δεν έχει συνέλθει από το σοκ της κατάργησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α, έρχεται ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει στον τοπικό Τύπο ότι οι νησιώτες θα βγουν δήθεν κερδισμένοι από τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Ακούστε κύριοι. Επειδή η κοροϊδία και ο εμπαιγμός έχει ένα όριο, επειδή η υπομονή του λαού μας έχει προ πολλού εξαντληθεί και επειδή στο ελληνικό λεξιλόγιο υπάρχει και η –άγνωστη σε εσάς- λέξη «ΝΤΡΟΠΗ», νομοθετείστε αύριο το πρωί την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για το σύνολο των νησιών μας και εγκαταλείψτε την προπαγάνδα σοβιετικού τύπου η οποία υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου. Άλλως εγκαταλείψτε τις καρέκλες σας μήπως και τελικά μείνει κάτι όρθιο σε αυτόν τον τόπο.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΑ ΨΙΧΟΥΛΑ
Ο πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου σχολιάζοντας το επίδομα για τους νησιώτες τόνισε:
«Οι ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ σκορπούν επιδοματικά ψίχουλα στους νησιώτες.
Μέχρι εκεί φθάνει η απύθμενη ανοησία τους, η οποία πλέον είναι και εθνικά επικίνδυνη.
Την ανάγκη για μέτρα ισονομίας, που δεν είναι άλλα από φορολογικά, έτσι ώστε να εξισορροπιστεί -σε κάποιο βαθμό- η ακρίβεια που δημιουργεί η απόσταση και το τεράστιο μεταφορικό κόστος, αντικαθιστούν μ’ ένα εφάπαξ χρηματικό βοήθημα! Αφού κατήργησαν τον Κοινοτικά αποδεκτό μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, απεφάσισαν να χορηγήσουν εφάπαξ ειδικό επίδομα από 500 ευρώ μέχρι 2.100 ευρώ για τα πολυμελή νοικοκυριά ως το τέλος του 2017!

Δικαιούχοι θα είναι κάτοικοι των νησιών που υπάγονται στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσων, με εξαίρεση όμως των νήσων Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω, Ρόδου και Καρπάθου.
Έτσι από την εξευτελιστική αυτή ανοησία τους εξαιρούν τα μεγαλύτερα νησιά.
Η κοροϊδία είναι προφανής. Η νησιωτική Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να σύρεται από τους άσχετους και επικίνδυνους.»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Η κυβερνητική απόφαση που σταματά το ευεργετικό καθεστώς και το αναπτυξιακό μέτρο των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας και το εξομοιώνει με την υπόλοιπη (ηπειρωτική) χώρα -με εξαίρεση τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω μέχρι 30.6.2018- αποτελεί άλλο ένα χτύπημα για τους κατοίκους του Αιγαίου.

Κυβέρνηση και δανειστές, πιστοί στους αριθμούς, και αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ανθρώπων της νησιωτικής μας Ελλάδας, προχώρησαν με αναλγησία -θα εφαρμοστεί στον προϋπολογισμό του 2018- στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι η παράτυπη μετανάστευση παραμένει δηλαδή ισχύει ο λόγος για τον οποίο αποφάσισαν την περσινή παράταση του μέτρου που τώρα κατάργησαν και θα ισχύει από το 2018.

Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αλλά ούτε και να εκφράσει με βεβαιότητα την αισιοδοξία του ότι θα σταματήσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Την ίδια ώρα που κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να δεχθούν μετανάστες, τα νησιά του Αιγαίου τείνουν να γίνουν αποθήκες ψυχών και οι περιβόητοι χώροι υποδοχής hot spot, χώροι ντροπής. Οι Αιγαιοπελαγίτες μας αξίζουν καλύτερη τύχη και ζητούν εφαρμογές νησιωτικών πολιτικών που θα οδηγήσουν τον τόπο στην ανάπτυξη. Αυτό δεν πραγματοποιείται και οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιούνται. Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. στην περιοχή μας σημαίνει αύξηση της ακρίβειας, επιβάρυνση των νοικοκυριών και αντιαναπτυξιακή ενέργεια.

Δυστυχώς η ευθύνη δε βαρύνει μόνο τους κυβερνώντες. Ευθύνη έχουν και όσοι/ες επέλεξαν να έχουν ρόλο θεατή, ή χειροκροτητή της Κυβέρνησης που αγνόησαν εσκεμμένα αγωνιώδεις φωνές και προτάσεις που ζητούσαν δημοκρατικές κινητοποιήσεις, που αποτελούσαν τελευταία ελπίδα αποτροπής τής εφαρμογής από 1.1.2018 τού νέου αντιλαϊκού μέτρου.

Την ώρα που νησιά του βορείου Αιγαίου κινητοποιούνταν, στην περιοχή μας το νότιο Αιγαίο κάποιοι/ες έκαναν «επαναστάσεις» στην πολυθρόνα και στον καναπέ τους… Σήμερα δεχόμαστε τις συνέπειες της αδράνειάς τους!

Ως γνήσια «τσιράκια» τής παρακμής και συνοδοιπόροι τής οπισθοδρόμησης, αφενός σιώπησαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ή φαρισαϊκά έκαναν ανέξοδες δηλώσεις και σήμερα έρχονται με τις ανακοινώσεις τους και με τις αναρτήσεις τους να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα. Καμιά παραίτηση, καμιά κινητοποίηση (παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά καιρούς).

Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Το αίτημα και ο αγώνας για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας θα μείνει ζωντανός, όσο κι αν θέλουν κάποιοι/ες να το ξεχάσουν.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009