Ποιούς “βαραίνει” ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία

Ποιούς “βαραίνει” ο φόρος  διαμονής στα ξενοδοχεία

Ποιούς “βαραίνει” ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 828 ΦΟΡΕΣ

Πρεμιέρα κάνει την Πρωτοχρονιά ο φόρος διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία με επιβαρύνσεις έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016. Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018
Σημειώνεται ότι ο φόρος, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι:
1-2 αστέρων 0,50 ευρώ
3 αστέρων 1,50 ευρώ
4 αστέρων 3,00 ευρώ
5 αστέρων 4,00 ευρώ
Για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα ο φόρος καθορίζεται ενιαία στα 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Τουριστικοί πράκτορες: Ουδείς γνωρίζει τι ισχύει για τον φόρο διαμονής
Τα τουριστικά γραφεία, που διακινούν ξένους τουρίστες στη χώρα μας ιδιαίτερα στις αρχές του Ιανουαρίου, εντός της εορταστικής περιόδου, βρίσκονται σε αμηχανία, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί πώς θα επιβληθεί ο νέος φόρος
Βραχυκύκλωμα στον τουριστικό κλάδο έχει προκαλέσει η έλλειψη διευκρινιστικής εγκυκλίου για το νέο Φόρο Διαμονής στα καταλύματα δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν την επιβολή του, με τη FedHATTA (Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων) να ζητεί παράταση του χρόνου εφαρμογής του.
«Η ασάφεια που επικρατεί ως προς την εφαρμογή του τέλους διαμονής από 1ης Ιανουαρίου του 2018 στα καταλύματα της χώρας, 2 ημέρες πριν την έναρξη της επιβολής του, έχει δημιουργήσει σύγχυση στη λειτουργία των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος της τουριστικής δραστηριότητας» τονίζει η FedHATTA.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ομοσπονδία, τα τουριστικά γραφεία, που διακινούν ξένους τουρίστες στη χώρα μας ιδιαίτερα στις αρχές του Ιανουαρίου, εντός της εορταστικής περιόδου, βρίσκονται σε αμηχανία, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί πώς θα επιβληθεί ο νέος φόρος.
«Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η έλλειψη διευκρινιστικής εγκυκλίου, 2 ημέρες πριν την έναρξη επιβολής του νέου φόρου, προκαλεί αγκυλώσεις σε μια σειρά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεμονωμένων και ομάδων τουριστών καθώς και εταιρικών πελατών (commercial accounts) στην Ελλάδα» εξηγεί η FedHATTA.

Ως εκ τούτου, προσθέτουν οι τουριστικοί πράκτορες, θα ήταν φρόνιμο η εφαρμογή του φόρου διαμονής να παραταθεί, προκειμένου να έχει προηγηθεί πλήρης ενημέρωση όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται συνθήκες δυσλειτουργίας στις τουριστικές δραστηριότητες στη χώρα μας, προκαλώντας δυσμενή σχόλια για τις υπηρεσίες αλλά και για την Πολιτεία, η οποία, ως όφειλε, έπρεπε να ενημερώσει έγκαιρα τους επαγγελματίες του τουρισμού για το πώς θα επιβληθεί ο νέος φόρος» επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της.
Τη δυσαρέσκεια των ξενοδόχων για το Φόρο - που κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα εφαρμοστεί, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ την Πέμπτη και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.
«Δεν ζούμε σε κανονική χώρα. Ζούμε τραγικές καταστάσεις… Είμαστε στον αέρα. Είναι απίστευτο, ασυδοσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κάνοντας λόγο για έναν απαράδεκτο φόρο, έναν φόρο που επιβάλλεται για πρώτη φορά στα χρονικά στο τουριστικό γίγνεσθαι παγκοσμίως, καθώς ο πολίτης πληρώνει το χρέος μιας χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη