Mare Nostrum IX στη Ρόδο: Ένα συνέδριο νέων, διαφορετικό από τα άλλα

Mare Nostrum IX στη Ρόδο: Ένα συνέδριο νέων, διαφορετικό από τα άλλα

Mare Nostrum IX στη Ρόδο: Ένα συνέδριο νέων, διαφορετικό από τα άλλα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 327 ΦΟΡΕΣ

Το Mare Nostrum είναι ένα φοιτητικό ακαδημαϊκό συνέδριο, το οποίο διεξάγεται εδώ και εννέα χρόνια.

Στη Ρόδο, κάθε Μάϊο συναντώνται φοιτητές και απόφοιτοι των τριών ακαδημαϊκών κύκλων (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) αλλά και καθηγητές προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους σχετικά με τη “θάλασσα μας”, τη Mare Nostrum.

Φέτος, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3 και 4 Μαϊου. Στο νησί των ιπποτών, τη Ρόδο, φοιτητές και απόφοιτοι θα παρουσιάσουν για μία ακόμη χρονιά τις έρευνες τους μπροστά στο εξειδικευμένο και απαιτητικό ακαδημαϊκό κοινό. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι: Μεσόγειος - Μέση Ανατολή: Η δυναμική του Χάους.

Η κατάρρευση του διπολισμού, η εμφάνιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και οι αραβικές εξεγέρσεις, σε συνδυασμό με την νέα παγκοσμιοποιημένη οικονομία, απετέλεσαν τις τρείς μεγάλες τομές, που επέτρεψαν την εκδήλωση διαφόρων αντιθέσεων στην σκληρότερη μορφή τους.

Η βία, η εργαλειοποίηση του τρόμου και της φρίκης, η κατάφωρη και προκλητική περιφρόνηση όχι μόνο του διεθνούς δικαίου αλλά και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν ονόματι της «αληθινής πίστης», της «ασφάλειας», του «έθνους», της «πατρίδας» κ.ο.κ. μετατρέπονται σε καθημερινή πρακτική.

Πρόκειται για μια κατάσταση, που οδηγεί στην εξοικείωση με την καταστροφή και την οδύνη του Άλλου, η οποία συχνά οδηγεί στην απάθεια αν όχι στην περιχαράκωση, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Η κατάσταση αυτή αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο διότι απειλείται η ασφάλειά της από τα όσα συμβαίνουν στην άμεση περιφέρεια της αλλά και διότι δεν φαίνεται ικανή να υπερβεί τις εσωτερικές της αντιθέσεις, ώστε να διαφυλάξει την ίδια της την ύπαρξη. Όσο για τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τράμπ, μοιάζει να βρίσκονται σε περιδίνηση και να ακολουθούν μία ασταθή, ασυνεχή και συγκρουσιακή πορεία, μια πορεία επικίνδυνη όχι μόνο για τους αντιπάλους τους αλλά και για τους συμμάχους τους, πρωτίστως όμως για τις ίδιες.

Με αυτά τα δεδομένα τροφοδοτείται η δυναμική του χάους στην Μεσόγειο και στην Μέση Αναστολή, μια κατάσταση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Στόχος του συνεδρίου, είναι να αναδειχθούν οι ιδεολογικές, πολιτικές, νομικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές παράμετροι που διέπουν τις εν εξελίξει συγκρούσεις, όπως επίσης και η πολιτική διεθνών, περιφερειακών και τοπικών δρώντων, κρατικών και μη κρατικών, η στρατηγική τους, οι οικονομικοί τους στόχοι, οι συμμαχίες τους και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται -αλλά και εφαρμόζουν- τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα προτάγματα των αξιακών τους συστημάτων.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής/Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού (kemmep.gr). Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, όπως επίσης και τη φόρμα αίτησης συμμετοχής.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο συνέδριο, υποβάλλοντας συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας μας (www.marenostrum.edu.gr). Η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου