Η σάουνα λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς

Η σάουνα λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς

Η σάουνα λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 121 ΦΟΡΕΣ

Διεθνής ομάδα ερευνητών επιβεβαίωσε ότι 30 λεπτά σάουνας μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν την αγγειακή συμμόρφωση, ενώ επίσης αυξάνει τον καρδιακούς παλμούς σε επίπεδα όπως η μέτριας έντασης γυμναστική, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στα επιστημονικά έντυπα Journal of Human Hypertension και European Journal of Preventive Cardiology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, με επικεφαλής τον Δρ Τζαρι Λαουκανεν, ανέλυσαν τις επιπτώσεις μιας συνεδρίας σάουνας διάρκειας 30 λεπτών σε 100 άτομα.

«Η αγγειακή συμμόρφωση μετρήθηκε από την καρωτιδική έως τη μηριαία αρτηρία πριν τη σάουνα, αμέσως μετά και 30 λεπτά έπειτα», εξηγεί ο ερευνητής.

Αμέσως μετά από 30 λεπτά σάουνας, η συστολική πίεση των εθελοντών μειώθηκε από 137 mmHg στο 130 mmHg και η διαστολική από 82 mmHg στο 75 mmHg.

Επίσης, η συστολική αρτηριακή πίεση παρέμεινε χαμηλότερη ακόμα και 30 λεπτά από την σάουνα.

Η καρωτιδική-μηριαία ταχύτητα παλμικού κύματος, ένδειξη αγγειακής συμμόρφωσης, ήταν 9,8 m/s πριν τη σάουνα, και μειώθηκε στο 8,6 m/s αμέσως μετά.

Κατά τη διάρκεια της σάουνας ο καρδιακός παλμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε όπως και αν είχαν κάνει μέτριας έντασης γυμναστική και η θερμοκρασία σώματος επίσης ανέβηκε κατά περίπου 2 βαθμούς Κελσίου.

«Η έρευνα μας δείχνει ότι η τακτική σωματική άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής προάγουν την καρδιακή υγεία και προλαμβάνουν τη νοσηρότητα, αλλά δεν γνωρίζουμε τα πάντα τόσο για τους παράγοντες κινδύνου όσο και για τους προστατευτικούς. Τα οφέλη της τακτικής σάουνας στην καρδιακή υγεία εξηγούνται εν μέρει από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση της αρτηριακής συμμόρφωσης. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για τον υποκείμενο μηχανισμό που συνδέει τη σάουνα με την καρδιακή υγεία», καταλήγει ο Δρ Λαουκανεν.

Πηγή:health.in.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου