Η πιο Σκοτεινή Ώρα, στο Σινεμά Παλλάς

Η πιο Σκοτεινή Ώρα, στο Σινεμά Παλλάς

Η πιο Σκοτεινή Ώρα, στο Σινεμά Παλλάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 538 ΦΟΡΕΣ

Τον Μάιο του 1940 κι ενώ οι Γερμανοί εισβάλλουν αιφνιδιαστικά στη Γαλλία, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αντιμετωπίζοντας τη δυσπιστία του βασιλιά και την επιφυλακτικότητα των βουλευτών του ίδιου του κόμματός του.

Τυπικό ιστορικό δράμα της στιβαρής βρετανικής παράδοσης, ηρωικό, χιουμοριστικό και ατσαλάκωτα ακαδημαϊκό, το οποίο απέσπασε Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας (για το αδιαφιλονίκητο οσκαρικό φαβορί Γκάρι Όλντμαν) κι 9 υποψηφιότητες για BAFTA.

Από την παράδοση της Γαλλίας στους ναζί μέχρι την εισβολή των τελευταίων στη Σοβιετική Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία ήταν η μοναδική ισχυρή­ δύναμη στην Ευρώπη που αντιστεκόταν στον Άξονα. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ονόμασε εκείνους τους 12 μήνες «η πιο σκοτεινή ώρα», τίτλος της έβδομης ταινίας του Βρετανού Τζο Ράιτ («Περηφάνια και Προκατάληψη», «Εξιλέωση», «Άννα Καρένινα»), σπεσιαλίστα σε δράματα εποχής με ένα μοντέρνο, επιδέξιο σκηνοθετικό άγγιγμα.

Παρ’ όλα αυτά, το βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας (για το αδιαφιλονίκητο οσκαρικό φαβορί Γκάρι Όλντμαν) και υποψήφιο για 9 BAFTA φιλμ δεν αναφέρεται σε αυτήν την περίοδο, αλλά στο «προοίμιό» της. Δηλαδή στο μήνα που προηγήθηκε, όταν ο αδύναμος στα μάτια όλων Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεϊν οδηγείται σε παραίτηση και ο βουλευτής Ουίνστον Τσόρτσιλ αναλαμβάνει επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (10/5/1940).

Ισορροπώντας ανάμεσα σε ένα φλεγματικό, αποφασιστικό προσωπείο και σε μια εσωτερική αμφιβολία που δεν έπρεπε ποτέ να δημοσιοποιηθεί, ο Τσόρτσιλ του σεναριογράφου Άντονι ΜακΚάρτεν (διπλά υποψήφιος στα Όσκαρ για τη «Θεωρία των Πάντων») είναι η προσωποποίηση της παλιάς, αυθεντικής (και αυτοκρατορικής) Βρετανίας, της οποίας το πνεύμα καλείται τώρα, την πιο σκοτεινή ώρα, να σώσει την Ευρώπη.

Ο Ράιτ αφηγείται την προσπάθειά του ως ένα τυπικό ιστορικό δράμα της στιβαρής αγγλικής παράδοσης, διακριτικά χιουμοριστικό­ και ατσαλάκωτα ακαδημαϊκό, που απογειώνεται με έναν ηρωικότατο επίλογο – τον περιβόητο λόγο του πρωθυπουργού στις 4/6/1940, μετά την επιτυχή εκκένωση της Δουνκέρκης, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία του βασιλιά αλλά και την επιφυλακτικότητα των βουλευτών του κόμματός του: «We shall fight on the beaches».

Ισορροπώντας ανάμεσα σε μια ευφυή κι ετοιμόλογη περσόνα και σε μια εύθραυστη ψυχολογία που κρύβεται έντεχνα πίσω της, ο Γκάρι Όλντμαν μένει πιστός στη γνωστή μας εικόνα για τον Τσόρτσιλ και την ίδια ώρα κάνει εντελώς δικό του τον ρόλο ενός ανθρώπου ο οποίος καλείται να κοιτάξει στα μάτια την Ιστορία. Κάνει εύκολα δική του και την ταινία, τέλειο παράδειγμα ερμηνευτικού one-man-show.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: UIP.

Σινεμά Παλλάς

Αίθουσα 1 Ώρες έναρξης Καθημερινά 19:50, 22:30

τηλ. κρατήσεων 2241070670, 2241024475

https://www.cinepallas.gr


Πηγή: athinorama.gr

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!