Στις 8 Φεβρουαρίου η δίκη για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Στις 8 Φεβρουαρίου η δίκη για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Στις 8 Φεβρουαρίου η δίκη για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 551 ΦΟΡΕΣ

Στις αρχές του επόμενου μήνα θα γίνει η δίκη από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε πριν από έξι χρόνια στο νησί μας.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα βρεθούν τρία άτομα ηλικίας 69, 63 και 54 ετών αντίστοιχα, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση από κοινού για τους τρεις κατηγορούμενους, ενώ ο 54χρονος κατηγορείται για την πράξη αυτή και κατά μόνας.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται περίπου στις αρχές του 2012 όταν στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αθηνών δόθηκε η πληροφορία από τον ιδιωτικό ερευνητή κ. Γιώργο Τσούκαλη, ότι διακινούνται αρχαία αντικείμενα σημαντικής αξίας. Αμέσως οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί από πού προέρχονται τα αντικείμενα αυτά και κυρίως σε ποιων τη κατοχή βρίσκονται.

Στην πορεία της έρευνας προέκυψε ότι σημαντικό ρόλο στην υπόθεση διαδραματίζουν δύο άτομα στη Ρόδο, τα οποία είχαν στη κατοχή τους σημαντικό αριθμό (περίπου 200 -300) αρχαίων αντικειμένων και αναζητούσαν αγοραστές να τα πουλήσουν έναντι του χρηματικού ποσού των 3 εκατ. ευρώ!

Μετά την αξιοποίηση όλων των πληροφοριών και εξακριβώθηκε η ταυτότητα των δύο ανδρών που δεν ήταν άλλοι από τον 63χρονο αρχιτέκτονα και τον 69χρονο επιχειρηματία. Τότε στήθηκε η επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψής τους.

Κλιμάκιο της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αθηνών μετέβη στη Ρόδο και έθεσε σε παρακολούθηση τους δύο άνδρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι ο 63χρονος επισκεπτόταν αρκετές φορές το κατάστημα με αντίκες και τουριστικά είδη που διατηρούσε ο 69χρονος στη Παλιά Πόλη, έχοντας μαζί τους αρκετές φορές και άλλα άτομα, το παρουσιαστικό των οποίων προδήλωνε ότι ήταν οικονομικά εύπορα.

Μάλιστα κατά τις επισκέψεις αυτές, ο 69χρονος φρόντιζε οι όποιες εργασίες γίνονταν μέσα στο κατάστημά του να μην είναι εμφανής από έξω.

Η «έφοδος» των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας έγινε στις 12 το μεσημέρι στις 19 Ιανουαρίου 2012 στο κατάστημα του 69χρονου όπου την ώρα εκείνη βρισκόταν μαζί του και ο 63χρονος. Οι αστυνομικοί σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, εντόπισαν τους δύο άνδρες να έχουν τοποθετήσει αρκετά αρχαία αντικείμενα σε μεγάλες πλαστικές σακούλες και να τις μεταφέρουν στο πατάρι του καταστήματος.

Σε έρευνα που έγινε τόσο στο κατάστημα όσο και στο πατάρι βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 1600 αντικείμενα, όπως αμφορείς, λυχνάρια, λήκυθοι, πήλινα προσωπεία, λίθινα ειδώλια, μολυβδοσφραγίδες, διάφορα νομίσματα βυζαντινά αλλά και από την εποχή των ιπποτών, δακτυλίδια, βραχόλι, περόνες και άλλα.

Ανάλογες έρευνες διενεργήθηκαν και στο σπίτι των δύο ανδρών χωρίς όμως να εντοπιστούν άλλα αρχαία ευρήματα εκεί. Όλα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν, και παραδόθηκαν για να ερευνηθούν από αρμόδια αρχαιολόγο, ενώ ο ακριβής προσδιορισμός της εμπορικής τους αξίας ανατέθηκε να γίνει από τριμελή Εκτιμητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και εν συνεχεία προσήχθησαν ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος και άσκησε σε βάρος τους βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση μνημείων κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και από δράστη που το πράττει κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Μετά τις απολογίες των δύο ανδρών ο ανακριτής Ρόδου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 54χρονου ο οποίος και συνελήφθη το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2012 στο σπίτι του στη Λάρδο από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαγγέλου.

Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, προκειμένου να εξετασθεί αν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3028/02 «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτισμικής κληρονομίας».

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Πέντε (5) παλαιές εκκλησιαστικές εικόνες
• Είκοσι (20) παλαιά νομίσματα
• Ένα τμήμα πήλινου αγγείου διαστάσεων δέκα εκατοστών.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 8 Φεβρουαρίου 2018.

Διαβάστε ακόμη

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά