Παρέμβαση για την Ροδιακή Έπαυλη από τον Δημάρχο Ρόδου στον Υφυπουργό Ν. Σαντορινιό

Παρέμβαση για την Ροδιακή Έπαυλη από τον Δημάρχο Ρόδου στον Υφυπουργό Ν. Σαντορινιό

Παρέμβαση για την Ροδιακή Έπαυλη από τον Δημάρχο Ρόδου στον Υφυπουργό Ν. Σαντορινιό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 382 ΦΟΡΕΣ

Ζητά τα έργα αποκατάστασης να ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου, για την άμεση έναρξη των εργασιών

Ο κ. Χατζηδιάκος μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, με επιστημονικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, απέστειλε έγγραφο στον κ. Σαντορινιό και τον ενημερώνει για την υπάρχουσα κατάσταση, την επικινδυνότητα του κτιρίου, αλλά και για την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει την πρόταση που έχει υποβάλει ο Δήμος Ρόδου για την ένταξη του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση κτηρίου Ροδιακής Έπαυλης και Ανάπλασης κήπου», στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020 συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ που αφορά στη δομική και μορφολογική αποκατάσταση του κτηρίου της Ροδιακής Έπαυλης, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του.

Το έγγραφο έχει ως ακολούθως:

Θέμα: Ροδιακή Έπαυλη – Αίτημα ένταξης στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020

Κύριε Υφυπουργέ,

Σε συνέχεια της έως σήμερα συνεργασίας μας και των ενεργειών σας που οδήγησαν στην παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου σύμφωνα με το α. σχετικό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση χρηματοδότησης των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης για τις οποίες, όπως γνωρίζετε, έχουν εκπονηθεί οι αντίστοιχες μελέτες και εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Με το β. σχετικό υποβάλλαμε αίτημα ένταξης στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020 του έργου «Αποκατάσταση κτηρίου Ροδιακής Έπαυλης και Ανάπλασης κήπου», προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, που αφορά στη δομική και μορφολογική αποκατάσταση του κτηρίου της Ροδιακής Έπαυλης, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του και τη λειτουργική προσαρμογή του σε σύγχρονη δημόσια βιβλιοθήκη – πολιτιστικό χώρο καθώς και στην ανάπλαση του περιμετρικού κήπου ώστε όλο το σύνολο να μετατραπεί σε πολυθεματικό πάρκο αναψυχής, πολιτισμού, παιδείας, τέχνης και εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το ισχύον Γ.Π.Σ. Πόλεως Ρόδου (Φ.Ε.Κ. 193/Δ/11-03-1987), ο χώρος της Ροδιακής Έπαυλης, εμπίπτει εντός ζώνης προστασίας αρχιτεκτονικών συνόλων και παραδοσιακής κληρονομιάς.

Κύριε Υφυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε το συγκεκριμένο κτήριο και οι ανωδομές του περιβάλλοντος χώρου (τοιχία, κλίμακες, κ.λπ.) απειλούνται με κατάρρευση. Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι πρόσφατες βροχοπτώσεις, έχουν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. Προκειμένου να έχετε ιδία αντίληψη, σας αποστέλλουμε συνημμένα σημερινές φωτογραφίες επί τόπου του χώρου.

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο ιστορικό ακίνητο που αποδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες σας για τη διάσωση του, σας καλούμε για νέα παρέμβαση σας προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε να έχουμε θετική ανταπόκριση στο παραπάνω αίτημα μας και να γίνει η έναρξη των εργασιών το συντομότερο δυνατόν.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ




Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου