Πρωτεΐνη κρατά τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού αδρανή

Πρωτεΐνη κρατά τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού αδρανή

Πρωτεΐνη κρατά τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού αδρανή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 137 ΦΟΡΕΣ

Ισπανοί ερευνητές εντόπισαν τα γονίδια που εμπλέκονται στη λανθάνουσα ασυμπτωματική φάση των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Cell Biology.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Βιοεπιστήμης της Βαρκελώνης ρίχνει φως στη μοριακή βάση του τρόπου έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων και πως αυτή πυροδοτεί την εξάπλωση των μετασταστικών αλλοιώσεων.

Ο χρόνος που απαιτείται για να δώσει μετάσταση ο καρκίνος του μαστού ποικίλει μεταξύ των ασθενών και ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την λανθάνουσα ασυμπτωματική φάση.

Ο Ρότζερ Γκόμις και οι συνεργάτες του εντόπισαν τα γονίδια που εμπλέκονται στην λανθάνουσα ασυμπτωματική βάση των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού, μελετώντας οιστρογονοθετικούς όγκους, που είναι οι συχνότεροι, αφού αναλογούν στο 80% των περιπτώσεων.

Έτσι εντόπισαν την κινάση MSK1, έναν βασικό ρυθμιστή των αδρανών ή λανθανόντων μεταστάσεων. Χρησιμοποιώντας κλινικά δείγματα από ασθενείς, επιβεβαίωσαν ότι οι οιστρογονοθετικοί όγκοι του μαστού που δεν εκφράζουν την MSK1 σχετίζονται με τον κίνδυνο πρώιμης υποτροπής, ενώ εκείνοι που την εκφράζουν θα δώσουν μετάσταση αργότερα.

«Μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε τους υποκείμενους μηχανισμούς των μεταστάσεων και του χρόνου που απαιτεί αυτή η διαδικασία. Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά σε προκλινικά μοντέλα για τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα του μαστού να ξεφύγουν από τη λανθάνουσα κατάσταση», εξηγεί ο Δρ Γκόμις.

Οι ερευνητές ελπίζουν στο μέλλον ότι τα νέα αυτά στοιχεία θα βοηθήσουν με διττό τρόπο τις ασθενείς: πρώτον θα εντοπίζονται εκείνες με άμεσο κίνδυνο υποτροπής και αναλόγως θα γίνεται προσαρμογή της θεραπείας τους και δεύτερον, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν θεραπείες που θα μιμούνται τη δράση της κινάσης MSK1 που θα στοχεύουν τη διατήρηση των μεταστατικών αλλοιώσεων σε λανθάνουσα ασυμπτωματική κατάσταση, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: health.in.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού