Σε πολιτιστικό πάρκο θα μετατραπεί το “Θέρμαι”

Σε πολιτιστικό πάρκο θα μετατραπεί το “Θέρμαι”

Σε πολιτιστικό πάρκο θα μετατραπεί το “Θέρμαι”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3671 ΦΟΡΕΣ

Προχωρεί ο δήμος στην αξιοποίηση του Μανδρακίου και της Νέας Αγοράς σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ

Αιφνιδίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του για την αξιοποίηση και τη χρήση εμβληματικών ακινήτων της Ρόδου και συγκεκριμένα για τη μετατροπή του «Θέρμαι» σε ένα χώρο λαογραφίας και την προσωρινή στέγαση εκεί της δημοτικής βιβλιοθήκης μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης αλλά και για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στα άδεια καταστήματα της Νέας Αγοράς μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγαλεπήβολο σχέδιο της προσέλκυσης επενδυτή!

Κατά τη μακροσκελή ενημέρωση που έκανε στο Σώμα ο Δήμαρχος, πρώτα αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις για τη Ροδιακή Έπαυλη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου της ανακατασκευής του κτιρίου και της ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου θα ενταχθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Όπως είπε, ο Δήμος έχει υποβάλει εγκεκριμένη πλέον τη μελέτη και της αποκατάστασης του κτιρίου και των 4 στρεμμάτων του περιβάλλοντος χώρου στο Ειδικό πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ, όπως και τον ξύλινο πεζόδρομο με 3,3 εκατ. ευρώ, μαζί και τα πλακόστρωτα και την πρόσβαση για ΑμΕΑ στην Πύλη Ντ’ Αμπουάζ.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι ο Δήμος της Ρόδου δικαιούται το ένα τρίτο των χρημάτων από το Ειδικό πρόγραμμα και περιμένει εντός των ημερών την ένταξή τους. Παράλληλα, με τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό θα βγει η διαδικασία της ανακατασκευής της βίλας Ακάβη με 1,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για αυτά είχε ζητήσει συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Χαρίτση στις 8 ή 9 Φεβρουαρίου και μπορεί μέχρι τότε να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Στη συνέχεια, ανέφερε αυτά που έκανε γνωστά σε σχετική επιστολή του προς τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ότι δυστυχώς οι τελευταίες βροχοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στη δημοτική βιβλιοθήκη που ως γνωστόν στεγάζεται στη Ροδιακή Έπαυλη. Όπως είπε, λοιπόν, έχει ενημέρωση και ευελπιστεί ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε την απόφαση περί ένταξης.

Για το Θέρμαι
Αναλυτική ενημέρωση έκανε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος για το «Θέρμαι», για το οποίο, μετά την έξωση του μισθωτή, χθες το δ.σ. πήρε την απόφαση να επιστρέψει στο Δήμο. Όπως ανέφερε, λοιπόν, πριν δέκα ημέρες τον ενημέρωσε ο εκκαθαριστής ότι υπήρχαν αποφάσεις εξωστικές για οφειλές 260 χιλιάδων ευρώ. Μεταξύ άλλων, είπε ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση με πολλά πολεοδομικά προβλήματα η οποία στην πραγματικότητα φυτοζωούσε.

Στη συνέχεια έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα το βράδυ πληροφορήθηκε από τον εκκαθαριστή ότι ο μισθωτής με φορτηγά μάζεψε όλα τα κινητά πράγματα εντός του ακινήτου και Κυριακή-Δευτέρα έβγαζε τα τζάμια κτλ. και τον ρώτησε αν θα εκτελέσει την απόφαση. Του είπε ότι θα το κάνει για να παραμείνουν τα πάντα μέσα. Την Τρίτη το πρωί έγινε η εκτέλεση και, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαπίστωσαν ότι…ρήμαξαν τα πάντα μέσα. Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος είπε ότι κακίζει και τον εκκαθαριστή και τον δικαστικό επιμελητή γι’ αυτό.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι η πρότασή του θα είναι ξεκάθαρα είτε μέσω της ΔΕΡΜΑΕ-κάτι που το μελετούν-είτε απευθείας ο Δήμος, να μετατρέψει το χώρο σε ένα πολιτιστικό πάρκο μέσα στην καρδιά της πόλης που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στη Ροδιακή Έπαυλη. Μάλιστα, προτίθεται να αναθέσει στη ΔΕΡΜΑΕ, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Πολεοδομία να το μελετήσουν.

Σύμφωνα με την πρότασή του, στο πάνω διάζωμα μπορεί να μεταφερθεί η δημοτική βιβλιοθήκη μέχρι την αποκατάσταση της Έπαυλης που μπορεί να πάρει δύο-τρία χρόνια, και στο κάτω διάζωμα να δημιουργηθεί ένας χώρος για το λαογραφικό μουσείο που ζήτησαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Επίσης, μπορούν να μεταφερθούν εκεί οι στολές από το Εθνικό Θέατρο και να προχωρήσουν μετά από μία εμπεριστατωμένη μελέτη στη διαμόρφωση του χώρου. Παράλληλα, έδωσε εντολή στην υπηρεσία Πρασίνου να διαμορφώσει το χώρο και ζήτησε από την Αστυνομία να υπάρχει φύλαξη του κτιρίου και αν αυτό δεν γίνεται θα βάλουν security.

Θέλησε, ακόμη, να ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος δεν φέρνει κανέναν μισθωτή αλλά προκηρύσσει διεθνείς διαγωνισμούς και υπάρχει αρμόδια επιτροπή που εγκρίνει. «Να σταματήσει και αυτή η σπέκουλα!», διεμήνυσε και κατέστησε σαφές ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στη διεκδίκηση των 260 χιλιάδων ευρώ αλλά και στην αποζημίωση της ζημιάς που υπέστη.


Για μαρίνα Μανδρακίου και Νέα Αγορά
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος θέλησε να αναφερθεί και στην αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου και της Νέας Αγοράς. Είπε, λοιπόν, ότι επειδή υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αγωνία από τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, θύμισε ότι το δ.σ. έχει πάρει μία ομόφωνη απόφαση ότι οι μισθώσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 αφού ο νόμος είναι σαφής και αν δεν αλλάξει κάτι νομοθετικά πρέπει να υλοποιήσουν την απόφαση. Έτσι, έφυγαν οι σαράντα που χρωστούσαν 4-5 εκατ. ευρώ και τώρα υπάρχουν καλοπληρωτές και αυτοί που σε ρύθμιση.

Είπε, λοιπόν, ότι η συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ έχει να κάνει για ένα κοινό διαγωνισμό της μαρίνας Μανδρακίου με τη Νέα Αγορά. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ανέφερε ότι δυστυχώς δεν μπόρεσε ο Δήμος να πάρει πίσω τη μαρίνα αφού ακόμα και όταν έθεσε το θέμα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους κυβερνητικούς του είπαν να το ξεχάσουμε επειδή είναι μνημονιακός όρος, άρα πρέπει να δούμε πως θα πορευτούμε. Έτσι στόχος είναι ο κοινός διαγωνισμός αλλά ο κάθε φορέας θα συνάψει για τον ίδιο χρόνο (σ.σ. πάνω από σαράντα χρόνια) με τους όρους που θα προβλέψει.

Ως γνωστόν, είχε συνάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον Ιανουάριο οπότε και αποφάσισαν ένα χρονοδιάγραμμα: Καταρχήν, 29 Ιανουαρίου να πάρει το δ.σ. απόφαση για να προχωρήσει με βάση αυτή τη νόμιμη διαδικασία η διακήρυξη. Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ να ορίσει νομικό, τεχνικοοικονομικό και επενδυτικό σύμβουλο, και μέχρι τις 30 Μαΐου ν’ αναλάβει ο σύμβουλος να δώσει την έκθεσή του, 1η Ιουλίου να έχουμε τη διακήρυξη και 1η Οκτωβρίου τη διακήρυξη για δημοπράτηση.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι, αυτές τις ημέρες ήρθε ένα σχέδιο για το πως θα πρέπει να περάσει η απόφαση και κολλάνε στο ότι ο Δήμος δεν μπορεί να πληρώσει τεχνικό σύμβουλο πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ και επειδή τα κόστη είναι περισσότερα ζήτησε περιθώριο μίας εβδομάδας για ν’ απαντήσουν. Στην αντίθετη περίπτωση, η πρόταση του Δημάρχου είναι, όταν έρθει το θέμα στην ίδια συνεδρίαση με το Θέρμαι, να αναθέσει με 20 χιλιάδες ευρώ σε Εταιρία που έχει την εμπειρία να εκτιμήσει το ακίνητο σε συνεργασία με την Επιτροπή του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομοτεχνικές μελέτες που υπήρχαν και επί Δημαρχίας του κ. Γιώργου Γιαννόπουλου και επί του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου.

Στη συνέχεια, ο οικονομοτεχνικός σύμβουλος να κάνει τεκμηριωμένη πρόταση στο δ.σ. που να είναι αποδεκτή από τη νομική υπηρεσία. Όπως είπε, αν τρέξουν ταυτόχρονα με το ΤΑΙΠΕΔ έχει καλώς, αν όχι θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει στη διαδικασία του ενιαίου διαγωνισμού. Αυτό, τόνισε, ωφελεί και τους 60 συμπολίτες μας και ξεκαθάρισε ότι αν δεν προχωρήσουν στην εκτέλεση της απόφασης και στην αποβολή τους μετά την 31η Δεκεμβρίου πάνε για απιστία.

Ο κ. Χατζηδιάκος έβαλε ακόμη την παράμετρο ότι αν γίνει διαγωνισμός σε κάθε ένα από τα 168 καταστήματα της Νέας Αγοράς, ο καθένας θα χτυπάει όσο θέλει και μεταξύ τους θα γίνει…η σφαγή των αμνών. Αλλά αν πάρει το εμβληματικό συγκρότημα ένας επενδυτής-μισθωτής θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με όρους ιδιωτικού δικαίου και μπορεί να συνεννοηθεί με τα λεγόμενα «καλά μαγαζιά» και τότε έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν και να συνεργαστούν για να μην νεκρώσει η αγορά.

Κλείνοντας, είπε ακόμη ότι, στην επόμενη συνεδρίαση, σε συνεννόηση με τη ΔΕΡΜΑΕ, θα ζητήσει τα καταστήματα που έχουν αδειάσει στη Νέα Αγορά, να διαμορφωθούν, να τοποθετηθούν φωτισμοί, κάμερες ασφαλείας, ακόμα και security για να μεταφερθούν σ’ αυτά συλλογές πινάκων που έχουν χαρίσει στο Δήμο ώστε να δημιουργηθεί ένας προσωρινός εκθεσιακός χώρος, που ακόμα και με εισιτήριο θα μπορούσε να το κάνει η ΔΕΡΜΑΕ. Έτσι, όπως είπε, δεν θα νεκρώσει η αγορά. Όσο γιατί δεν έκαναν την εργολαβία των 2,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του κτιρίου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο γιατί τότε θα τους έλεγαν ότι πάνε να προικίσουν τον όποιο επενδυτή.

Η μειοψηφία
Σκεπτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας του δ.σ. απέναντι στις εξαγγελίες του Δημάρχου (σ.σ. απουσίαζε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος).
Ο επικεφαλής της μείζονος κ. Στράτος Καρίκης, αναφερόμενος στη Νέα Αγορά το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό θέμα και θύμισε ότι από την αρχή στήριξε τις εξώσεις για τους κακοπληρωτές. «Δεν περιμένω να γίνει ένα τεράστιο θαύμα στη Νέα Αγορά, ούτε ένα mall ούτε ένα διαγωνισμό που να αποκλείει συμπολίτες μας», είπε και συμπλήρωσε ότι όλοι ξέρουμε πως μπορεί να συμπεριφερθεί ένας μεγαλοεπενδυτής. Μάλιστα, ανέφερε ότι για το Ακταίον τον ενημέρωσαν από το ΙΚΑ ότι δεν έχει πληρωθεί για τους εργαζόμενους.

Σε τέτοια μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου πρώτο λόγο στο διαγωνισμό πρέπει να έχουν οι ροδίτες, είπε ακόμη ο κ. Καρίκης και δήλωσε ότι τους φοβίζει αυτή η διαδικασία. Γι’ αυτό πρότεινε να καθίσουν όλοι μαζί με τη νομική υπηρεσία και να εξετάσουν τα δεδομένα αφού όλοι θέλουμε ν’ αλλάξει η Νέα Αγορά και να μην έχει τη σημερινή εικόνα.

Για το Θέρμαι είπε ότι επειδή έχουμε ζήσει όλοι τις μαύρες μέρες του, πράγματι δεν πρέπει να πάει ούτε μία ημέρα χαμένη γιατί ο κίνδυνος για το Θέρμαι δεν μας αφήνει περιθώρια να εφησυχάσουμε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι υπερθεματίζει στην ένταξη της Ροδιακής Έπαυλης και επεσήμανε ότι θα την αναστηλώσουμε, θα διαμορφώσουμε τον περιβάλλοντα χώρα αλλά πως θα τον αξιοποιήσουμε. Ο Δήμαρχος πάντως παρενέβη λέγοντας ότι θα έρθει η ώρα και γι’ αυτό και ότι απαιτούνται τρία χρόνια για να φτιαχτεί.

Όσο αφορά στο Θέρμαι, ο κ. Υψηλάντης αφού είπε ότι δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση για να ψηφίσουν, επεσήμανε ότι ακούγεται καλό ωστόσο θα πρέπει να κάνουν συζήτηση με στοιχεία. Για τη Νέα Αγορά, τέλος, ήταν καυστικός λέγοντας ότι είναι νεκρή, μία εικόνα φαντάσματος στο κέντρο της πόλης και ανέφερε ότι αποβλήθηκαν οι μπαταχτσήδες αλλά και αυτοί που έμειναν…θα γίνουν γιατί δεν θα μπορούν να δουλέψουν ενώ το κτίριο βρίσκεται σε αθλία κατάσταση. Όπως είπε, λέμε μεγάλα και παχιά λόγια αλλά τζάμι σε ένα παράθυρο που λείπει δεν μπαίνει.

Ο Δήμαρχος πάντως δεν τα άφησε αναπάντητα λέγοντας ότι επειδή δεν θέλει «ν’ ακούει τουφεκιές στον αέρα» δεν φταίει ο ίδιος ή υπηρεσίες που δεν μπορούσαν να γίνουν διαγωνισμοί και ότι θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου