« Ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα». Είναι αλήθεια;

« Ένα μήλο την ημέρα κάνει  το γιατρό πέρα». Είναι αλήθεια;

« Ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα». Είναι αλήθεια;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 246 ΦΟΡΕΣ

Ο αφορισμός, “An apple a day keeps the doctor away,” προέρχεται από την Ουαλία και εμφανίστηκε αρχικά σε μια έκδοση το 1866 με ένα διαφορετικό μοτίβο ομοιοκαταληξίας: “Eat an apple on going to bed and you’ll keep the doctor from earning his bread.»

Η φράση επανεμφανίστηκε με τη σημερινή της μορφή το 1913, όταν ο κόσμος κατά τον 19ο και 20ο αιώνα προσπάθησε να μείνει μακριά από τους γιατρούς και τις επικρατούσες ιατρικές πρακτικές, κάτι βέβαια που μπορεί να ισχύει ακόμη και τον 21ο αιώνα.

Με την πάροδο του χρόνου, το μήλο συμβόλισε την υγεία και τις υγιεινές συνήθειες και χρησιμοποιήθηκε από κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς υγείας ως σύμβολο επιλογών τρόπου ζωής ,που οδηγούν στην υγεία και την ευεξία.

Οι ευεργετικές δράσεις της κατανάλωσης μήλων, όπως προβάλλονται σε διάφορα λαϊκά μέσα ενημέρωσης, οφείλονται είτε στη φυτική ίνα, είτε στις βιταμίνες, είτε στα ανόργανα άλατα, είτε στα φλαβονοειδή (ιδιαίτερα στην κερκετίνη), που περιέχουν. Παρόλο που τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα ,η κατανάλωση των μήλων έχει συνδεθεί με απώλεια βάρους, πρόληψη νευρολογικών εκφυλιστικών διαταραχών, καταστολή καρκίνου, μείωση συμπτωμάτων άσθματος και βελτίωση καρδιαγγειακής υγείας.

Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα εάν πράγματι ένα μήλο την ημέρα κρατάει τον γιατρό μακριά
Ο ισχυρισμός αυτός πράγματι μελετήθηκε σε άρθρο του JAMA NETWORKS, όμως δεν αποδείχτηκε ότι ισχύει.

Συνοψίζοντας τα ευρήματα της μελέτης θα λέγαμε ότι: οι άνθρωποι με υγιεινές συνήθειες είναι πιο πιθανό να τρώνε μήλα και να βλέπουν τον γιατρό λιγότερο. Για τους ανθρώπους όμως που εστιάζουν μόνο στο να τρώνε μήλα, ως υγιεινή συνήθεια, τότε τα μήλα δεν φαίνεται να μειώνουν τον αριθμό των επισκέψεών τους στους γιατρούς.

Οι άνθρωποι που τρώνε μήλα εξακολουθούν να αρρωσταίνουν, εξακολουθούν να επισκέπτονται τους γιατρούς και τελικά να πεθαίνουν. Τα μήλα δεν περιέχουν κάτι που δεν βρίσκεται σε άλλα φρούτα και δεν μπορούν να αποτρέψουν τις λοιμώξεις, τα ατυχήματα ή τη γήρανση. Τα μήλα είναι σίγουρα υγιεινά, αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν τίποτε άλλο παρά την πείνα. Είναι θρεπτικά, αλλά όχι μαγικά.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων έχει συνδεθεί με την καλή υγεία. Για παράδειγμα με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας. Ναι, πρέπει να τρώτε τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα και τα μήλα ,με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, είναι μια καλή επιλογή, όπως και άλλα φρούτα που είναι υψηλότερα σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ας τεθεί ως στόχος η κατανάλωση ενός φρούτου, το λιγότερο, ημερησίως, χωρίς να είναι απαραίτητα ένα μήλο, και αν αρρωστήσετε, θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό γιατί δε θα είναι το μήλο που θα σας κάνει καλά.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου