Οι Ροδίτες έκοψαν τη Βασιλόπιτά τους στην Αμερική

Οι Ροδίτες έκοψαν τη Βασιλόπιτά τους στην Αμερική

Οι Ροδίτες έκοψαν τη Βασιλόπιτά τους στην Αμερική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 619 ΦΟΡΕΣ

Όπως έχει καθιερωθεί και εδώ στην Αμερική, κάθε χρόνο οι Δωδεκανησιακοί και γενικά οι ομογενειακοί σύλλογοι κόβουν την Βασιλόπιτά τους με σκοπό να αναβιώσουν παλιά έθιμα και να δώσουν την ευκαιρία στους συμπατριώτες μας να συναντηθούν και να τα πουν μεταξύ τους. Έτσι το τμήμα της Νέας Υόρκης του Παν-Ροδιακού Συλλόγου "Απόλλων" έκοψε την Βασιλόπιτα του την Κυριακή στις 28 Ιανουαρίου στο "Κώτικο Σπίτι" στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του τμήματος Σάββας Σωτρίλης με τα μέλη του ΔΣ και αρκετά μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοπσπονδίας Γιώργος Ανδριώτης και η πρόεδρος των Συμαίων κ. Ευαγγελία Καμμά. Μεταξύ των μελών υπήρχαν αρκετοί με καταγωγή από άλλα νησιά, αλλά λόγω της μακροχρόνιας διαμονής τους στην Ρόδο θεωρούν εαυτούς και Ροδίτες.

Τους παρευρεθέντες ευχαρίστησε ο πρόεδρος του τμήματος, τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και έκοψε την βασιλόπιτα, που δώρησε η Κατίνα Φραγκόπουλου και στην οποία έτυχε το φλουρί. Προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκίσματα καφές και αναψυκτικά. Με την ευκαιρία τα παρευρεθέντα μέλη ανανέωσαν την συνδρομή τους, και το πιο ευχάριστο ενεγράφησαν αρκετά νέα μέλη.

Μερική άποψη της αίθουσας με τους παρευρεθέντας     (Φωτο - Ελένη Σακέλλη)
Μερική άποψη της αίθουσας με τους παρευρεθέντας (Φωτο - Ελένη Σακέλλη)


Το Δ.Σ. του τμήματος αποτελείται έχει ως εξής: πρόεδρος Σάββας Σωτρίλης, αντιπρόεδρος Κατίνα Φραγκόπουλου, ταμίας Πέτρος Χατζημιχάλης, γραμματέας Νίκος Καρτάλης, σύμβουλοι Ειρήνη Γιαμαλη, Θαρρενή Τζορζή, Ειρήνη Χατζημιχάλη, Ευαγγελία Πλατέλλα, Παρασκευή Σαββιού.

Ο Απόλλων ιδρύθηκε το 1923 και στην ακμή του είχε 20 τμήματα στις πόλεις της Αμερικής όπου υπήρχαν Ροδιακές παροικίες και για 44 συνεχή χρόνια (1934-77) εξέδιδε το μηνιαίο δελτίον "Απόλλων" και στην συνέχεια για 16 χρόνια (1978-93) το περιοδικό "Ρόδος", με την φροντίδα του Μανώλη Αθανασιάδη. Ο "Απόλλων", με την ίδρυση της Δωδεκανησιακής Νεολαίας Αμερικής και του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής, πρωτοστάτησε στους αγώνες των Δωδεκανησίων για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την Ενσωμάτωση της με την Ελλάδα.

Μετά την απελευθέρωση ήταν ο πρώτος ομογενειακός σύλλογος που πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριο του στην Ελλάδα (Ρόδο), στο οποίο παρευρέθησαν οι τότε βουλευτές Δωδεκανήσου και αργότερα υπουργοί Γιάννης Ζίγδης και Στέλιος Κωτιάδης. Έκτοτε ο Απόλλων διοργάνωσε και δεύτερο συνέδριο στην Ρόδο και προγραμματίζει και τρίτο για φέτος το καλοκαίρι.

Μανώλης Κασσώτης

Από αριστερά: Γιώργος Ανδριώτης, Νίκος Καρτάλης, Πέτρος Χατζημιχάλης, Σάββας Σωτρίλλης, Κατίνα Φραγκόπουλου      (Φωτο - Μιχαήλ-Άγγελος Κουτρούπης)
Από αριστερά: Γιώργος Ανδριώτης, Νίκος Καρτάλης, Πέτρος Χατζημιχάλης, Σάββας Σωτρίλλης, Κατίνα Φραγκόπουλου (Φωτο - Μιχαήλ-Άγγελος Κουτρούπης)

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη