Το τελευταίο αντίο είπε η Ρόδος στον ιερολοχίτη Ανδρέα Χρ. Μαλανδράκη

Το τελευταίο αντίο είπε η Ρόδος στον ιερολοχίτη Ανδρέα Χρ. Μαλανδράκη

Το τελευταίο αντίο είπε η Ρόδος στον ιερολοχίτη Ανδρέα Χρ. Μαλανδράκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2005 ΦΟΡΕΣ

Κομάντος του Ελληνικού Στρατού μετέφεραν το φέρετρό του

Μέσα σε συγκινητικό κλίμα, κηδεύτηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο, ο Ανδρέας Μαλανδράκης, ένας εκ των τελευταίων ιερολοχιτών, που δόξασε τον τόπο και την πατρίδα μας, παίρνοντας μέρος στις επιχειρήσεις του Αιγαίου στην διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Στην εξόδιο ακολουθία, που έγινε χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Ρόδου, παρέστηκαν εκτός από την οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς του, ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ αντιστράτηγος Νικολάος Χιονής, ανώτεροι αξιωματικοί, καταδρομείς του στρατού που σήκωσαν στα χέρια τους το φέρετρο με την σορό του ιερολοχίτη που ήταν τυλιγμένο με την γαλανόλευκη και τιμητικό άγημα που απέδωσε τις σχετικές τιμές έξω από την εκκλησία του Ευαγγελισμού.

Τη σορό του εκλιπόντος μετέφεραν άνδρες των ΛΟΚ και προηγείτο αξιωματικός με τα παράσημα του Ανδρέα Μαλανδράκη.

Παρέστησαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Φλεβάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Μαντρακός, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος, ο τεως βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης και ο πρώην δήμαρχος Χατζής Χατζηευθυμίου. Παρέστη επίσης,ο πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Πολ.Παυλίδης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ν.Παπασταματίου και ο τελευταίος επιζών Δωδεκανησιος ιερολοχίτης Γιώργος Λιναρδής.

Εκ μέρους της οικογένειας μίλησαν οι δυό του γιοί Χρήστος και Σταύρος και εκ μέρους των ιερολοχιτών ο πρόεδρος του συνδέσμου Π. Βιτσέντζος.

Ο εκλιπών ηλικία μόλις 17 ετών, μη αντέχοντας τον γερμανικό ζυγό, αποφάσισε να δραπετεύσει μαζί με άλλα άτομα στην Τουρκία. Μεσοπέλαγα τους περισυνέλεξε μια βρετανική ακταιωρός και τους μετέφερε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αμέσως κατετάγη στον Ιερό Λόχο και μαζί με άλλους Δωδεκανήσιους πήραν μέρος στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Συμμετείχε ενεργά στην απελευθέρωση της Σύμης και μάλιστα κάθε χρόνο παρευρίσκονταν στο νησί για να τιμήσει τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 8ης Μαΐου 1945.

Μετά το τέλος του πολέμου κατετάγη κανονικά στον Ελληνικό Στρατό αφού περάτωσε τις σπουδές του στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο. Υπηρέτησε συνολικά τέσσερα χρόνια και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, πρόσφατα δε και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου.

Ο Δήμος Ρόδου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε πέρσι, προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος της 31ης Μαρτίου 1947, ημέρα κατά την οποία η βρετανική διοίκηση παρέδωσε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Χρ. Μαλανδράκης ήταν μεταξύ των τιμώμενων προσώπων και έκανε την έπαρση της σημαίας στον ιστό του βωμού της Πατρίδας.

Ο Ανδρέας Χρ. Μαλανδράκης υπήρξε αληθινός ήρωας, πρόσωπο - σύμβολο για την Ελλάδα και θα αποτελεί πάντοτε πηγή έμπνευσης για την πατρίδα και τις επόμενες γενιές.

Δήλωση του Χ. Κόκκινου
Στο θλιβερό άκουσμα τού θανάτου του ιερολοχίτη Ανδρέα Μαλανδράκη ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος προέβη στο παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα:
«Αποχαιρετάμε ένα σπουδαίο άνθρωπο, που πολέμησε για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια τού τόπου μας.

Ο Ανδρέας Μαλανδράκης ήταν θερμός πατριώτης και αγωνιστής. Υπήρξε ένας από τους τελευταίους Δωδεκανησίους Ιερολοχίτες, γόνος οικογένειας πατριωτών, που κράτησε ψηλά τα εθνικά μας ιδανικά, δε συμβιβάστηκε ούτε υπέκυψε στα δεσμά τής κατοχής και πάλεψε για την απελευθέρωση τού τόπου μας.
Ο Ανδρέας Μαλανδράκης υπήρξε ήρωας και οι προσπάθειες και οι αγώνες τους θα εμπνέουν διαχρονικά τις επόμενες γενιές.
Αιωνία του η μνήμη, τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.»

Ο εκλιπών Ανδρέας Μαλανδράκης
Ο εκλιπών Ανδρέας Μαλανδράκης

Διαβάστε ακόμη

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο