Μήνυση για τους ευκάλυπτους θα καταθέσει ο δήμος Ρόδου

Μήνυση για τους ευκάλυπτους θα καταθέσει ο δήμος Ρόδου

Μήνυση για τους ευκάλυπτους θα καταθέσει ο δήμος Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 703 ΦΟΡΕΣ

Όπως ανακοίνωσε χθες η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Λ. Κρεμαστινού

Ενημέρωση ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου για την προετοιμασία που γίνεται από την Υπηρεσία Πρασίνου, έκανε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Λίτσα Κρεμαστινού.

Η Αντιδήμαρχος, πλαισιωμένη από τους μοναδικούς γεωπόνους της Υπηρεσίας για όλο το νησί, την κα Γιούλη Ηλιοπούλου και τον κ. Σπύρο Γεραβέλη, καταρχήν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες και τις μελέτες που έγιναν και γίνονται και ξεκίνησε με έναν απολογισμό μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Ρόδου τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κα Κρεμαστινού, πολλές ζημιές δεν είχαμε επειδή πολλές γειτονιές έχουν πια κλαδευτεί. Μόνο τρία δένδρα ξεριζώθηκαν στην οδό Αθηνών όπου υπήρχε πρόβλημα με τα πεζοδρόμια, και ένας τεράστιος φίκος στο πάρκο Μαριτσών. Ακόμη, παρεμβάσεις χρειάστηκε να γίνουν στις οδούς Βάρναλη, Ευκαλύπτων, Ίωνος Δραγούμη, Πολυγύρου, στη Μέγγαβλη, στο Μόντε Σμιθ, τη Ροδιακή Έπαυλη και στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, ήδη έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν στα μεγάλα πεύκα που τα θεωρούν πιο επίφοβα. Στη συνέχεια, ζήτησε την επιείκεια των πολιτών όταν σταματάει κάποιο έργο της Υπηρεσίας Πρασίνου αφού όταν παρουσιάζεται ανάγκη σε άλλη περιοχή πρέπει να μεταβούν εκεί. Είπε, ακόμη, ότι εκπονούνται διάφορες μελέτες που θα παρουσιαστούν στο δημοτικό συμβούλιο.

Παράλληλα, άμεσα θα υλοποιηθεί μία πολυδάπανη μελέτη για κλαδέματα σε όλα τα επικίνδυνα σημεία.
Στη συνέχεια, ρωτήθηκε σχετικά με το φαινόμενο άγνωστοι να καταστρέφουν μεγάλα δένδρα στο κέντρο της πόλης, όπως συνέβη πρόσφατα με τους ευκάλυπτους στο Νιοχώρι. Η ίδια έκανε λόγο για ένα πολύ λυπηρό φαινόμενο και σχολίασε μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίο το έκαναν είναι κάτι που δεν το έχει ξαναδεί. «Είναι ένα έγκλημα για τα δένδρα», δήλωσε η Αντιδήμαρχος και τόνισε ότι αυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που κοσμούν την πόλη μας, της δίνουν ομορφιά, αέρα, συγκρατούν τα νερά κτλ. «Τώρα, γιατί γίνονται εχθροί οι πολίτες μας, για μικροσυμφέροντα του καθένα, εγώ το θεωρώ απαράδεκτο», είπε ακόμη και απεύθυνε έκκληση ενώ είπε ότι θα προσπαθήσουν να τα σώσουν.

Όσο για τις επόμενες κινήσεις τους είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν τι έγινε, πήγε επιτόπου ο κ. Γεραβέλης και είδε την τραγικότητα με την οποία έγινε η καταστροφή των δένδρων, δηλαδή με πριόνια βράδυ έκαναν μεγάλες τομές κάτω, έβαλαν σιλικόνη μέσα και στη συνέχεια έβαλαν και πριονίδι για να το καλύψουν υποτίθεται. Έτσι, υπέβαλαν αίτημα στη νομική υπηρεσία για να καταθέσει ο Δήμος μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων.
Για το πάρκο του Θέρμαι είπε ότι ακόμη δεν έχουν μπει μέσα μια και πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα θέματα με τον ιδιώτη. Ωστόσο θεωρεί ότι το πάρκο διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση αφού το είχαν περιποιηθεί.

Στη συνέχεια, η κα Ηλιοπούλου ανέφερε τις περιοχές που έχει παρέμβει ήδη η υπηρεσία τους προηγούμενους μήνες και είναι οι: Ολύμπου-Καρπάθου, Τσιγάντε, Καναδά, Αυστραλίας, Αγίου Γεωργίου, Ξάνθου, Μοσχόβη, Άνω Ηλιούπολη, οδός Χαραλάμπους (σ.σ. στο γηροκομείο) πάρκο Μαριτσών, Πατριάρχου Αθηναγόρα. Όσο αφορά στα χωριά, έχουν πάει στη Λάρδο δύο μέρες, στην Πυλώνα, την Παστίδα, την Κρεμαστή και την Ελεούσα.

Ο σχεδιασμός για τους επόμενους μήνες προβλέπει παρεμβάσεις στις εξής περιοχές: Διαγοριδών, Δαμασκηνού, Αμμοχώστου, Νικολάου Σάββα, Ακτή Σαχτούρη, Τηλιακού, Αποστόλου Παύλου, Παπαχριστοδούλου, Χειμάρρας και μία εβδομάδα που θα πάνε στα Κολύμπια για τους ευκαλύπτους.

Μάλιστα, παρακάλεσε στους πολίτες στους δρόμους που θα μπουν, όταν βλέπουν τα σημειώματα της Υπηρεσίας να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους γιατί καθυστερούν πολύ τα κλαδέματα.
Όπως είπε ακόμη η κα Κρεμαστινού, ο σχεδιασμός είναι σημαντικός αφού περιλαμβάνει και τις γειτονιές που έχουν άμεση ανάγκη καθώς σε πολλές έχουν χρόνια να κλαδευτούν τα δένδρα και δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλη Μαρτίου αυτό θα έχει γίνει, τόσο στις τουριστικές περιοχές όσο και στις γειτονιές.
Στον προγραμματισμό της Υπηρεσίας αναφέρθηκε ο κ. Γεραβέλης, ο οποίος είπε ότι το πιο επείγον είναι μία παρέμβαση στην Κοιλάδα των Πεταλούδων αφού υπάρχουν πολλά ξερά και πολλά επικίνδυνα δένδρα στο χώρο των επισκεπτών στα οποία δεν υπάρχει καμία πρόσβαση, ούτε από καλαθοφόρο και κάνουν ένα έργο να έρθει ένα ειδικό συνεργείο αναρριχητών που κλαδεύει σκαρφαλώνοντας τα δένδρα και κατεβάζει τα κλαδιά με σχοινιά για να κλαδέψει όλα τα επικίνδυνα και να διασφαλίσουν έτσι φέτος την ασφάλεια της Κοιλάδας για τους επισκέπτες. Αυτή η παρέμβαση αναμένεται να έχει γίνει πριν ανοίξει η Κοιλάδα.

Επίσης προγραμματίζουν ανάπλαση των παρτεριών που βρίσκονται παραλιακά έξω από τη μαρίνα και σε τρία παρτέρια στο Μανδράκι.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει να κάνουν τη μελέτη για τον περιβάλλοντα χώρο στη Ροδιακή Έπαυλη που, ως γνωστόν, βρίσκεται σε διαδικασία χρηματοδότησης

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι θα συνεχίσουν το πρόγραμμα της βιολογικής καταπολέμησης που ξεκίνησαν πέρυσι με τα ωφέλιμα έντομα (σ.σ. τις πασχαλίτσες. Θα κάνουν μία μικρή επανάληψη στην πόλη αλλά και στο υπόλοιπο νησί όπου υπάρχει πρόβλημα μέχρι την Άνοιξη. Κατά τ’ άλλα, κάνουν συντηρήσεις και αναπλάσεις σε όλα τα παρτέρια, στο Μανδράκι θα φυτέψουν καινούργια φυτά, και ένα έργο για καθαρισμούς πάρκων, όπως κάθε χρόνο.
Σημαντικό είναι, τέλος, ότι ξεκίνησε η τοποθέτηση κομποστοποιητών σε πολλά πάρκα και σε όλα τα δημοτικά σχολεία, και στη Ρόδο και τα χωριά, πιο πολύ για λόγους εκπαιδευτικούς για να μπει στη συνείδηση των παιδιών.

Διαβάστε ακόμη

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη