Το Εμπορικό Κέντρο της Νέας Αγοράς (Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον)

Το Εμπορικό Κέντρο της Νέας Αγοράς (Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον)

Το Εμπορικό Κέντρο της Νέας Αγοράς (Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 770 ΦΟΡΕΣ

H Νέα Αγορά
Κτίστηκε στη διετία 1925 - 26 από τον αρχιτέκτονα Φλορεστάνο Ντι Φάουστο, μαζί με το ξενοδοχείο των Ρόδων (πρώτη μορφή), το οποίο χτίστηκε στη τριετία 1925 - 27 από τους αρχιτέκτονες Πλατανία και Φλορεστάνο Ντι Φάουστο.

Τα δύο αυτά κτίρια (μνημεία) της Ιταλικής περιόδου είναι σχεδιασμένα αρχιτεκτονικά σε πρότυπο Αραμπέσκ.
Το κτίριο της Νέας Αγοράς, είναι η υποδομή που έδωσε νέα μορφή και δυναμική στη Ροδίτικη εμπορική δραστηριότητα και συνέβαλε στην ασφαλή επέκτασή της, εκτός της παλιάς πόλης.

Η νέα αγορά της Ρόδου, η οποία είναι από τα παλαιότερο εμπορικά κέντρα της Ελλάδας, δημιούργησε πλούτο στη κοινωνία και υπήρξε το φυτώριο και η σχολή του εμπορίου της Ρόδου. Ανέδειξε όλους τους μεγάλους εμπόρους, οι οποίοι με επιτυχία και γνώση και οικονομική ευρωστία επεκτάθηκαν και στη τουριστική δραστηριότητα.

Τα νέα εθνικά οικονομικά στοιχεία, το νομικό πλαίσιο καθώς και το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, επιβάλλουν ριζικές αλλαγές σε ιδιωτικές και δημόσιες λειτουργίες μεταξύ των οποίων η μορφή του ιδιωτικού επιχειρείν και η συμβολή της Δημόσιας περιουσίας σε αυτό.

Είναι προφανές ότι, η Δημοτική αρχή είναι αναγκασμένη, νομικά και πολιτικά, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Επιπλέον, λόγω του κορεσμού του παλαιού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς Μανδρακίου, της δυσλειτουργίας της με την ευθύνη του Δήμου και την ασυνέπεια αρκετών ενοικιαστών, η πολιτική απόφαση που θα πλαισιώνει τη σύγχρονη μορφή αξιοποίησης του κτιρίου της Νέας Αγοράς είναι επιβεβλημένη. Είναι αυτονόητο ότι, το νέο πλαίσιο λειτουργίας θα αποσκοπεί στο όφελος όλων των πολιτών και θα ανοίγει μελλοντικούς εμπορικούς ορίζοντες, εφόσον είναι επιτυχημένο και συμπεριλαμβάνει τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Εμάς τους συνεπείς εμπόρους, απέναντι στο Δήμο, το Δημόσιο, την αγορά και τους εργαζόμενους, που στεγάζουμε τις επιχειρήσεις μας σε δημοτικά καταστήματα, προφανώς μας συμπεριλαμβάνει το νέο πλαίσιο λειτουργίας όπως όλους.

Επιπλέον, έναντι των υπολοίπων πολιτών, η Δημοτική αρχή έχει ανάγκη τη ενεργή συμμετοχή μας στην μετάβαση και τη παρουσία μας στη νέα λειτουργία. Είναι υποχρέωσή μας να εκφραστούμε ώριμα και να συμμετάσχουμε θετικά για την ήπια και ασφαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα της Αγοράς, η οποία θα γίνει με την ευθύνη της δημοτικής αρχής. Να συμμετάσχουμε ενεργά και να στηρίξουμε αυτή τη υποχρεωτική και αναγκαία μετάβαση, όπως έγινε με τους συναδέλφους εμπόρους στην επέκταση της αγοράς εκτός παλιάς πόλης και στο θαύμα του Τουριστικού Τομέα.

Πάρα πολλοί από εμάς, τους σημερινούς εμπόρους στα δημοτικά καταστήματα, είμαστε γόνοι πετυχημένων παλαιών εμπόρων. Με χαρακτηριστικά την εμπειρία, την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα, τη συνέπεια, τη γνώση και τη τεχνογνωσία στην εποχιακή δραστηριότητα, η δημοτική αρχή θα αξιοποιήσει και θα στηριχθεί στην ασφαλή μετάβαση και λειτουργία του νέου μοντέλου της αγοράς Μανδρακίου.

Το εμπορικό επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο εμπορικός σύλλογος Ρόδου, άμεσα και συντονισμένα, οφείλουν να αναδείξουν δημόσια την αναγκαιότητα της συμμετοχής μας στα νέα δεδομένα της αγοράς, όπως τα σχεδιάζει η δημοτική αρχή.

Είμαστε μέρος του οικονομικού και εμπορικού αναχώματος ασφαλείας για την επιχειρηματικότητα της πόλεως Ρόδου, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί.

Με τη δημόσια παρουσία μου, επιδιώκω την υπόδειξη του ώριμου αγώνα στους συναδέλφους εμπόρους που εμπλέκονται άμεσα και ευελπιστώ στην βοήθεια της δημοτικής αρχής για καλό του τόπου μας.

Μαλανδρής Εμμ. Βασίλειος
Τροφοδοσίες σκαφών αναψυχής “Μαλανδρής”
Με έδρα δημοτικό κατάστημα της πλατείας νεωρίου και έτος ίδρυσης το 1971.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"