Ερευνώ, μαθαίνω και συσχετίζω πολιτισμικά στοιχεία του τόπου μας

Ερευνώ, μαθαίνω και συσχετίζω πολιτισμικά στοιχεία του τόπου μας

Ερευνώ, μαθαίνω και συσχετίζω πολιτισμικά στοιχεία του τόπου μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 780 ΦΟΡΕΣ

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου Ρόδου με τίτλο «Ερευνώ, μαθαίνω και συσχετίζω πολιτισμικά στοιχεία του τόπου μου και χωρών της Ευρώπης – Ανακαλύπτω πτυχές της προσωπικότητάς μου» πραγματοποίησαν δύο επισκέψεις στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017.

Αρχικά, οι μαθητές, στις 18 Νοεμβρίου 2017, ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Με τη βοήθεια του ιστορικού και ξεναγού κ. Νίκου Ξυλουρά, αναζήτησαν, εντόπισαν και φωτογράφισαν μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή που ξεκίνησε από τα τείχη και την τάφρο και κατέληξε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Ο κ. Ξυλουράς φώτισε πλευρές τις ιστορίας που τα παιδιά αγνοούσαν αναδεικνύοντας πτυχές της ιστορίας της πόλης μας με έναν ζωντανό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Λαογραφικό μουσείο Αρχαγγέλου του Βασίλη Αναστόπουλου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χώρο του μουσείου που συνιστά ένα ζωντανό παράδειγμα παραδοσιακού σπιτιού του Αρχαγγέλου. Ξεναγήθηκαν από την κ. Τασία Μπόλη που περιέγραψε γλαφυρά τις συνήθειες των ανθρώπων μιας παλιότερης εποχής, όταν η οικογένεια μοιραζόταν έναν χώρο μικρό, αλλά ζεστό, όταν η εργασία χωρούσε στην καθημερινότητα, οι άνθρωποι αξιοποιούσαν κάθε τι που στις μέρες μας φαίνεται ασήμαντο και αναδείκνυαν την αξία του.

Το μουσείο περιλαμβάνει πολλά αντικείμενα με λαογραφική αξία, όπως κεραμικά, παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα, υφαντά, όπως επίσης και παραδοσιακές αρχαγγελίτικες στολές ιδιαίτερου κάλλους και αξίας. Η υποδοχή στους μαθητές μας ήταν εξαιρετικά θερμή και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το εσωτερικό του σπιτιού
Το εσωτερικό του σπιτιού

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στον Αρχάγγελο δόθηκε η ευκαιρία οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο παραγωγής του ελαιόλαδου αφού επισκέφτηκαν το Συνεταιριστικό ελαιουργείο Αρχαγγέλου, στο οποίο οι υπεύθυνοι περιέγραψαν λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής του πολυτιμότερου και πιο παραδοσιακού ίσως προϊόντος που παράγει ο τόπος μας.

Σε ένα πολυπολιτισμικό κοινωνικό περιβάλλον το σύγχρονο σχολείο πρέπει να εμπνέει και να ωθεί τους μαθητές στην αναζήτηση της γνώσης μέσα από την ανακάλυψη. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους εκείνους που μας βοήθησαν να ενισχύσουμε τη γνώση μέσα από την πολύτιμη εμπειρία.

Οι υπεύθυνες του προγράμματος
Κωνσταντίνα Καλαούζη, ΠΕ02, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ
Αντωνία Ματσίγκου, ΠΕ02, Μετ. Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
Χαριστούλα Χατζηνικόλα, ΠΕ15, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Χαροκοπείου Παν/μιου, MEd Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού

Επίσκεψη στο Συνεταιριστικό ελαιοτριβείο Αρχαγγέλου
Επίσκεψη στο Συνεταιριστικό ελαιοτριβείο Αρχαγγέλου

Η ομάδα των μαθητών που συμμετείχε στο πρόγραμμα ήταν οι :
Μπεκήρογλου Μιχάλης, Μέγγιου Νεφέλη, Αγγελής Εμμανουήλ, Ζαφειράκη Ευαγγελία, Παντέχη Ευδοξία, Οικονόμου Στέλλα, Κατσακιώρη Μαρία, Σαββάκης Μιχάλης, Σαμιωτάκη Δανάη, Χατζηγιώργης Γιώργος, Ντούρμας Δημήτρης, Ζαχαράκη Ελεονώρα, Θαρρενάκης Θωμάς, Γρηγορίου Μαρία, Χριστοδουλιάς Γιώργος, Λήμνου Φωτεινή, Σαρικά Ελένη, Αμπελάς Σταύρος, Τούτσης Παρασκευάς, Κρίγκος Γιάννης, Λάτος Γιώργος, Φιαμπόλη Νομική, Χαραλάμπους Αγγελική, Χατζηδάκη Μαριάννα, Τσιαμάκης Φώτης, Σαρής Δημήτρης, Νούσια Χριστίνα, Ασλανίδης Δημήτρης, Γιαννέτου Λευτέρης, Γονιδάκη, Ιωάννα, Γεωργατζιάς Κωνσταντίνος, Βολονάκης Φώτης, Θεοδωρίδης Νίκος, Γερογιάννης Πέτρος, Λουκάκη Αλέξια, Θεοδωράκη Αντωνία, Λικομέτη Πάολο, Μανωλίτσης Φίλιππος, Αντώνογλου Κυριάκος, Φεσάκη Εμμανουέλα, Τερζή Μελίνα, Φωτεινής Ιωάννης, Χαλκίδη Έλενα, Σαρής Ιάκωβος, Χρήστου Πέτρος, Στεργιάδης Οδυσσέας.

Ξενάγηση στην Παλιά Πόλη και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου από τον ιστορικό και ξεναγό κ. Νίκο Ξυλουρά
Ξενάγηση στην Παλιά Πόλη και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου από τον ιστορικό και ξεναγό κ. Νίκο Ξυλουρά

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου