Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το θέμα των Σκοπίων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το θέμα των Σκοπίων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το θέμα των Σκοπίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 254 ΦΟΡΕΣ

Του
Γιώργου Κύρτσου
ευρωβουλευτή της ΝΔ

Την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη σε αυτήν των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Οι τοποθετήσεις των Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών οδήγησαν σε ασφαλή συμπεράσματα για τη δυναμική των πραγμάτων στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Η μοναξιά Παπαδημούλη
Ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που υπερασπίστηκε την πολιτική του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα έναντι της ΠΓΔΜ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης. Όλοι οι άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές που πήραν τον λόγο σφυροκόπησαν τις επιλογές της κυβέρνησης, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο και με κοινό χαρακτηριστικό την εκτίμηση ότι στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει χωρίς να παίρνει τίποτα ουσιαστικά από την κυβέρνηση Ζάεφ.

Εξαιρετικά δυναμική ήταν η παρέμβαση της κας. Σακοράφα, η οποία πραγματοποίησε ρεκόρ σταυρών όταν εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με τους πρώην «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και το ΚΚΕ να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στις θέσεις τους για τις επιλογές του κ. Τσίπρα, κατέρρευσε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το κυβερνητικό αφήγημα για φασίστες, αντιδραστικούς, υπερπατριώτες, οι οποίοι αντιτίθενται στις κυβερνητικές επιλογές.

Πιεζόμενος από την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Βόζεμπεργκ ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι θεωρεί αυτονόητη την αναθεώρηση του αλυτρωτικού Συντάγματος της ΠΓΔΜ, υιοθετώντας μία θέση η οποία δεν εκφράζεται επίσημα από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης Ζάεφ αλλά υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μακεδονία και όποιος αντέξει
Στο ευρωπαϊκό γήπεδο όμως δεν υπήρξε καμία συμπάθεια ή κατανόηση στις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα να αναφέρονται όλοι οι ομιλητές στο γειτονικό κράτος σαν Μακεδονία και να θεωρούν περίπου αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί.

Η εκτίμησή μου είναι ότι σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο έχει επικρατήσει η άποψη των Σκοπίων περί «Μακεδονίας» και σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα σαν μια εκκρεμότητα που συντηρείται από το πείσμα των Ελλήνων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον υπερβολικά φιλόδοξο στόχο να ενταχθούν στην Ε.Ε. η Σερβία και το Μαυροβούνιο μέχρι το 2025, ενώ σε σχέση με την ΠΓΔΜ υποστήριξε την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρονικός ορίζοντας.

Η ενημέρωση που έχουν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παπαδημούλης προς τους ξένους ευρωβουλευτές παίζει ρόλο στη διαμόρφωση μιας αρνητικής για τα καλώς εννοούμενα ελληνικά συμφέροντα θέσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια και οι περισσότεροι ξένοι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι το θέμα έχει ουσιαστικά λήξει και πως χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα βαφτίσια της ΠΓΔΜ με τον όρο Μακεδονία ή κάποιο παράγωγό του, ενώ απλά κάποιοι αντιδραστικοί κύκλοι αντιδρούν στις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα.

Βρείτε τα
Στις επαφές που είχα με ξένους ευρωβουλευτές διαπίστωσα ότι η γραμμή που έχει επικρατήσει είναι ότι Αθήνα και Σκόπια πρέπει να τα βρουν, όπως πρέπει να λυθούν και ένα σωρό άλλες διμερείς διαφορές μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Προφανώς είναι σωστή η άποψη ότι πρέπει να τα βρουν όλοι με όλους, αλλά αυτό δεν καταργεί το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα ποιος και πως θα πληρώσει τον λογαριασμό. Χαρακτηριστική η περίπτωση του κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Κροατίας κ. Πλένκοβιτς, ο οποίος το πρωί της ίδιας ημέρας παρουσίασε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα θετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και την καλή πορεία της Κροατίας στην Ε.Ε. Να θυμίσουμε ότι η Κροατία καταστράφηκε στη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ότι είναι το τελευταίο νέο μέλος της Ε.Ε. εφόσον εντάχθηκε σε αυτήν πριν μία πενταετία.

Ο κ. Πλένκοβιτς -ένας εξαιρετικά ικανός πολιτικός, τον οποίο γνώρισα όταν ήταν ευρωβουλευτής του ΕΛΚ- αναφερόταν στην ΠΓΔΜ σαν Μακεδονία, με αποτέλεσμα να παρέμβω και να ζητήσω να το διορθώσει σε ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο απέφυγε να κάνει. Ο Κροάτης πρωθυπουργός θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας ένα εθνικό θέμα που αφορά την Ελλάδα, έδειξε όμως με τις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών ότι είναι πολύ αποφασιστικός στη διαχείριση των δικών του εθνικών θεμάτων.
Έτσι αρνείται τη ρύθμιση των συνοριακών διαφορών Κροατίας-Σλοβενίας και απέσυρε τη χώρα του από το Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο κατέφυγαν τα δύο κράτη μέλη της Ε.Ε., εκτιμώντας ότι η απόφαση δεν θα εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα. Επέμεινε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει η οργάνωση του πολιτικού συστήματος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ένα εξαιρετικά προβληματικό κράτος των Δυτικών Βαλκανίων, για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή η κροατική μειονότητα.
Επομένως, όλοι δηλώνουν καλοί Ευρωπαίοι ενώ είναι αποφασισμένοι, σαν πατριώτες, να προασπίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η μόνη που έχει παραιτηθεί από αυτή την προσπάθεια είναι η κυβέρνηση Τσίπρα και αυτό επηρεάζει την κρίση των ξένων ευρωβουλευτών, οι οποίοι θεωρούν αυτονόητο έναν συμβιβασμό Αθήνας-Σκοπίων σε βάρος των καλώς εννοούμενων εθνικών μας συμφερόντων, ενώ στις δικές τους εθνικές υποθέσεις αρνούνται οποιαδήποτε υποχώρηση ή συμβιβασμό.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"