Δεύτερο βραβείο κοινού στη Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου

Δεύτερο βραβείο κοινού στη Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου

Δεύτερο βραβείο κοινού στη Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 379 ΦΟΡΕΣ

Με όμορφες αναμνήσεις αλλά και με ένα σημαντικό βραβείο επέστρεψε από την Πάτρα η Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου. Η Ομάδα είχε πάρει μέρος στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας μαζί με το Ερασιτεχνικό Σχήμα «Ρεφενέ» και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2018.

Τα βραβεία που δόθηκαν προέκυψαν από την ψηφοφορία του κόσμου μετά την σπονδυλωτή παράσταση με δέκα θεατρικά σατιρικά δεκάλεπτα που παρουσίασαν δέκα ερασιτεχνικές ομάδες από όλη την Ελλάδα το Σάββατο 3-2-2018 στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο Πάνθεον. Η Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών παρουσίασε το δρώμενο «Οι κεφαλές» από το θεατρικό έργο του Γιάννη Νιωτάκη «Κοντζές και Διωματάρης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Φλώρου. Το βραβείο που κέρδισε ήταν το δεύτερο βραβείο κοινού το οποίο αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση του έργου που επιτελεί.

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας των Κρητικών της Ρόδου δεν εκπροσώπησαν μόνο την Αδελφότητα Κρητών. Εκπροσώπησαν και τη Ρόδο δεδομένου ότι η συμμετοχή αφορούσε την πόλη και το νησί της Ρόδου. Οι διοργανωτές με πολύ μεράκι και ευρηματικότητα έκαναν ιδιαίτερη αναφορά και στους συμμετέχοντες αλλά και στον τόπο που εκπροσωπούσαν κι έτσι η Ρόδος ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων όσοι παρακολούθησαν το διήμερο φεστιβάλ «Μώμος 2018».


Στο φεστιβάλ είχε πάρει μέρος από τα Δωδεκάνησα και η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου στην οποία απονεμήθηκε Ειδικό βραβείο – διάκριση της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για το δρώμενο που παρουσίασε «Η μεγάλη κομπίνα» του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθεσία Κατερίνας Κλωνάρη.

Ψυχή της διοργάνωσης του φεστιβάλ «Μώμος ο Πατρεύς» είναι ο Γιάννης Γεωργακάκης, ένας χαρισματικός θεατράνθρωπος του «Ρεφενέ» καθώς και η νυν πρόεδρός του Κατερίνα Λειβαδά. Συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός μελών του θεατρικού σχήματος «Ρεφενέ».

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον εθελοντισμό και έχει αγκαλιαστεί από τον Δήμο Πατρέων, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Είναι μια διοργάνωση που δείχνει τη δύναμη, τον ενθουσιασμό και το επίπεδο των ερασιτεχνικών θιάσων από διάφορες ελληνικές πόλεις που βγάζει γέλιο. Τα σατιρικά δεκάλεπτα εναλλάσσονταν το ένα το άλλο μέσω σατιρικών «γεφυρών» που είχε ετοιμάσει το Σχήμα «Ρεφενέ» σε μια ευρηματική, γεμάτη ενθουσιασμό και κέφι, παρουσίαση.

Η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Γεωργακάκη. Την έναρξη του φεστιβάλ καθώς και την απονομή των βραβείων έκανε ο Πρόεδρος της επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Γιώργης Χριστοφιλάκης.

Αναμφισβήτητα, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας «Μώμος ο Πατρεύς» το οποίο ξεχωρίζει για τη θεματολογία του, την εξαιρετική οργάνωση αλλά και τον ακάματο ζήλο των συντελεστών του προσφέρει τη δική του πνευματική και καλλιτεχνική πινελιά στο κλίμα και την ατμόσφαιρα της πόλης των Πατρών.

Μια ιδέα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί και στη Ρόδο. Με τη δημιουργία, σε πρώτη φάση, ενός θεατρικού φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετέχουν θεατρικές ομάδες από όλο το νησί. Μια διοργάνωση που θα μπορούσε να στηρίξει και ένα πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου όπως τα αντίστοιχα θεατρικά φεστιβάλ που γίνονται σε πολλές πόλεις της χώρας μας. Η ωφελιμότητα από μια τέτοια διοργάνωση είναι πολλαπλή για τον τόπο και τους ανθρώπους.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το θέατρο είναι ένα μεγάλο σχολείο. Η θεατρική τέχνη διαπαιδαγωγεί τον άνθρωπο, τον ψυχαγωγεί, τον κοινωνικοποιεί, ενώ τον κάνει πιο ευαίσθητο. Ο Μπρεχτ έλεγε ότι, το θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως να αλλάξει τους θεατές. Αυτοί, αν θέλουν, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα