Λεξιστορείν: Ο τραχανάς!

Λεξιστορείν: Ο  τραχανάς!

Λεξιστορείν: Ο τραχανάς!

Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 392 ΦΟΡΕΣ

Ο τραχανάς είναι βασικό ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας. Θεωρείται αρχαιότατο φαγητό και μαγειρεύεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Πολλοί ετυμολογούν τη λέξη από την τουρκική γλώσσα, η αλήθεια είναι όμως πως έχει ελληνική καταγωγή.
Συγκεκριμένα προέρχεται από το επίθετο τραγανός, μ’ επίδραση του τραχύς.
Όντως ο τραχανάς είναι ζύμη που απλώνεται στον ήλιο, αφυδατώνεται, ξεραίνεται μ’ αποτέλεσμα να αποκτά μια σκληρή, τραχιά υφή.

Διαβάστε ακόμη

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους