Στις 29 και 30 Μαρτίου θα γίνει το αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας

Στις 29 και 30 Μαρτίου θα γίνει το αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας

Στις 29 και 30 Μαρτίου θα γίνει το αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 415 ΦΟΡΕΣ

Θα παραστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κλιμάκιο υπουργών

Το διήμερο 29 και 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στη Ρόδο, το αναπτυξιακό συνέδριο της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη δεύτερη μέρα, ο οποίος και θα κλείσει τις εργασίες του με ομιλία που θα πραγματοποιήσει.

Μετά από αρκετές συζητήσεις και συνεννοήσεις που ξεκίνησαν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, τελικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο συνεργασίας που είχαν προ ημερών, κατέληξαν στις ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου, οι οποίες θα ανακοινωθούν και επίσημα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε χτες ο περιφερειάρχης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, σε επόμενο χρόνο και όταν το επιτρέψει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί αναπτυξιακό συνέδριο και στη Σύρο προκειμένου να «καλυφθεί» και ο νομός Κυκλάδων, λόγω της ιδιομορφίας που έχει η περιφέρειά μας.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στο μέγαρο Μαξίμου με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και τον υπουργό επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη για τον καθορισμό διεξαγωγής του συνεδρίου, λέγοντας τα εξής: «Είναι μία πολύ σοβαρή πρωτοβουλία γιατί όλο το υπουργικό συμβούλιο θα βρεθεί για ένα διήμερο στο νησί μας. Η ιδιομορφία της δικής μας περιφέρειας μας αναγκάζει να κάνουμε δύο συνέδρια για να καλύψουμε πλήρως τα δύο γεωγραφικά συμπλέγματα, ένα στη Ρόδο και ένα στη Σύρο. Ξεκινά από τη Ρόδο, ενώ της Σύρου θα γίνει όποτε το επιτρέψει ξανά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού».

Οι εργασίες

Σύμφωνα με όσα είπε ο περιφερειάρχης, την πρώτη μέρα, τουλάχιστον 25 υπουργοί θα είναι στο νησί μας, ενώ έξι θα είναι οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν το συνέδριο την Πέμπτη το πρωί, την Πέμπτη το απόγευμα, και την Παρασκευή το πρωί, δύο κάθε φορά.

Θα γίνουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να αναδείξουν τα θέματά τους στην ενότητα την οποία ο καθένας θα αποφασίσει να συμμετάσχει.

Τη δεύτερη μέρα το μεσημέρι, δηλαδή την Παρασκευή θα συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα των ενοτήτων και το συνέδριο κλείνει το απόγευμα της Παρασκευής με ομιλία του πρωθυπουργού, που θα είναι στη Ρόδο τη δεύτερη μέρα. Πριν από αυτό θα γίνει μία σύσκεψη στην οποία θα είναι παρόντες ο πρωθυπουργός, ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς να προβάλλουμε και να παρουσιάσουμε όλα τα θέματά μας, και να είμαστε για δύο μέρες σε επαφή με το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου κάτι που είναι σημαντικό πολιτικά. Η βούληση ενός πρωθυπουργού και η εντολή του προς το υπουργικό συμβούλιο, να καταγράψουν τα προβλήματα που έχει κάθε περιοχή και να δώσει λύσεις, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε σωστά τις παρουσιάσεις μας, να προβάλλουμε τις λύσεις τις οποίες εμείς επιζητούμε.

Εμείς ως περιοχή πάντα κινούμαστε πολύ προσεκτικά, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σεμνότητα και αυτό που σταθερά αναζητούμε είναι να υπάρξει κατανόηση από την κυβερνητική πλευρά, των ιδιαιτεροτήτων που έχει αυτός ο τόπος σε όλα τα επίπεδα. Ανοίγει ένας μεγάλος διάλογος μεταξύ μας και προσδοκούμε να δοθούν οι λύσεις που έχουμε ανάγκη σε όλους τους τομείς της ζωής» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Στο τραπέζι και η δημόσια περιουσία
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Χατζημάρκος είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα και τα ζητήματα της περιοχής και είναι πολύ δύσκολο να ιεραρχηθούν, όμως θα τεθούν στις έξι θεματικές ενότητες υποδομές, μεταφορές, ακτοπλοΐα, περιβάλλον, ενέργεια, τουρισμός, υγεία, παιδεία κ.α.

Όπως τόνισε αναγκαίο είναι να εκτιμηθεί το ύψος της δημόσιας δαπάνης για να μπορέσει το υπουργείο οικονομίας να δεσμευτεί να βρει τους πόρους. «Φιλοδοξία μας είναι τη δεύτερη μέρα το μεσημέρι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις με μία γρήγορη επεξεργασία, παρουσία του πρωθυπουργού σε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό να κλείσουν τα θέματα ώστε να κλείσει και το συνέδριο με την ομιλία του πρωθυπουργού, όπου και θα γίνουν οι ανακοινώσεις» είπε επίσης και πρόσθεσε «Θα πετύχουμε να γίνει επίσης και μία μεγάλη συζήτηση για τη δημόσια περιουσία. Κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη στη δική μας περιοχή είναι και ο τρόπος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η οποία είναι πολύ μεγάλη».

Να γίνει πράξη η νησιωτικότητα
Τέλος το ζητούμενο για τον περιφερειάρχη είναι η εφαρμογή της νησιωτικότητας σε κάθε πτυχή της ζωής των νησιωτών, κάτι που πρέπει επιτέλους να αποδείξει η κυβέρνηση στην πράξη. «Το στοίχημά μας είναι να φέρουμε αποτέλεσμα να πείσουμε και να παρουσιάσουμε σωστά τα θέματά μας, και μετά να μας αποδείξει και η κυβέρνηση ότι έχει ανοιχτά αυτιά και ότι επιτέλους κατανοεί τι είναι νησιωτικότητα.

Να σταματήσει όλη αυτή η θεωρεία γιατί ωραία τα λόγια, αλλά τα νησιά έχουν χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια αλύπητα, έχουν κυνηγηθεί έχουν στοχοποιηθεί, έχουν απολέσει μέτρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να στέκονται και να δούμε τη νησιωτική πολιτική να γίνεται πράξη.

Πεδίον δόξης λαμπρόν για το κυβερνητικό σχήμα και κάθε υπουργός θα μπορέσει ενώπιόν μας να μας πει πως αυτός αντιλαμβάνεται τον όρο νησιωτικότητα και πως αυτή θα αποτυπωθεί» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο