Στην Ρόδο η γενική γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα

Στην Ρόδο η γενική γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα

Στην Ρόδο η γενική γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 318 ΦΟΡΕΣ

Είχε συνεργασία με τον δήμαρχο Ρόδου για θέματα της αρμοδιότητάς της

Στο σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελούν οι δομές που διαθέτει ο Δήμος της Ρόδου την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αλλά και σ’ αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, αναφέρθηκαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου.

Παρουσία μαθητών του τρίτου Λυκείου Ρόδου (Καπνοβιομηχανία), που είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στην κα Κούβελα, ο Δήμαρχος είπε ότι ήρθε εδώ για να δει τις δομές που υπάρχουν αλλά και να ενημερώσει σχετικά με το πως αντιμετωπίζονται τα θέματα της ισότητας, της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας στη σύγχρονη κοινωνία. Μάλιστα, για το Δήμο είπε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αυτά τα τρία χρόνια, στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και γενικά στις ανθρωποκεντρικές δράσεις δεν είχαν κάποια παράπονα, ελλείψεις ή κενά. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, οφείλεται στο ότι υπάρχουν οργανωμένες δομές στο Δήμο αλλά ταυτόχρονα η κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη μέσω των εθελοντικών οργανώσεων. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο ξενώνας που έχει ο Δήμος μπόρεσε να φιλοξενήσει γυναίκες με μικρά παιδιά που είχαν ανάγκη, μεταξύ τους και γυναίκες πρόσφυγες με μικρά παιδιά αλλά σημαντική είναι και η δομή της συμβουλευτικής στήριξης αφού έχει υποστηρίξει και συμβουλεύσει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πόσα προβλήματα υπάρχουν και στη Ρόδο. Αυτές οι δομές, όμως, στηρίζονταν από προγράμματα ευρωπαϊκά που όμως κλείνουν τον κύκλο τους και τώρα η Ε.Ε. εξετάζει άλλες μορφές χρηματοδότησης κάτι το οποίο εξετάζει η Γενική Γραμματεία, πως δηλαδή θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρόσκληση, είπε ότι είναι πάντα δεκτικοί σε προσκλήσεις αφού επιδιώκουν να έχουν επαφή με την Αυτοδιοίκηση γιατί τα θέματα της Ισότητας περνούν πρώτα μέσω των Δήμων και των Περιφερειών.

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αρκετές κατακτήσεις στα θέματα της Ισότητας, στα χρόνια της κρίσης έχουμε μία στασιμότητα που όμως εντοπίζεται σε όλη την Ευρώπη. Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει η στρεβλή αντίληψη ότι επειδή οι γυναίκες μπαίνουν δυναμικά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας θεωρείται, ιδίως από τη νέα γενιά, ότι έχουμε κατακτήσει την ισότητα. Στη νομοθεσία ναι, στην πράξη όμως δεν υπάρχει τόνισε η κα Κούβελα και ανέφερε δύο παραδείγματα: Την ανεργία που η γυναικεία είναι μεγαλύτερη από των ανδρών παρ’ όλο που οι γυναίκες σπουδάζουν περισσότερο από τους άνδρες. Το δεύτερο παράδειγμα που είναι πολύ ενδεικτικό και αφορά στην απουσία των γυναικών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως στη Βουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γι’ αυτό, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα 2016-2020, στοχεύουν σε συγκεκριμένες δράσεις πάνω σε έξι θέματα: Γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για την παιδεία, την υγεία, τη βία και την έμφυλη βία, τους τομείς πολιτισμό-αθλητισμό-ΜΜΕ και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Βάσει αυτών των στρατηγικών στόχων έχουν χαράξει την πορεία τους και χρειάζονται συνεργασίες, με πρώτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όσο αφορά στις δομές, από το 2011 υπάρχει το εθνικό δίκτυο δομών που αφορά στις γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφής βίας, παρέχει συμβουλευτική-ψυχολογική-νομική στήριξη και τελευταία τη συμβουλευτική εργασίας ενώ υπάρχουν και οι ξενώνες φιλοξενίας για τις γυναίκες που θέλουν να φύγουν από μία κακοποιητική σχέση και δεν έχουν που να μείνουν, ενίοτε είναι και με παιδιά, και εκεί μπορούν να μείνουν μέχρι τρεις μήνες με δυνατότητα επέκτασης άλλου τρεις, με τη στήριξη εξειδικευμένων επιστημόνων, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους για να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Επίσης, υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που μπορούν να απευθύνονται είτε οι ίδιες οι γυναίκες είτε όποιος από το περιβάλλον τους θέλει να τις βοηθήσει.

Αυτές λοιπόν οι δομές που μέχρι τώρα υλοποιούνταν με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αφότου ανέλαβαν προσπάθησαν να πάρουν και δεύτερο πρόγραμμα, το πήραν οι Περιφέρειες και κατάφεραν να μην κλείσει καμία δομή. Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, είναι μετά το 2019 που λήγει η παράταση του προγράμματος να διασφαλιστεί η μονιμότητα των δομών αυτών στη χώρα μας και να μπορέσουν να λειτουργήσουν με έναν καινούργιο κανονισμό που έχουν φτιάξει γιατί, όπως είπε, αυτές οι δομές είναι απαραίτητες όχι μόνο γιατί η βία δεν πρόκειται να εκλείψει από την κοινωνία μας εύκολα αλλά και επειδή είναι υποχρεωμένοι από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να υπάρχουν αυτές οι δομές. Μάλιστα, ετοίμασαν το νομοσχέδιο και ενόψει της 8ης Μαρτίου αναμένεται να ψηφιστεί.

Το δεύτερο θέμα που τους ενδιαφέρει πολύ είναι η σχέση με της παιδείας και από την πρώτη στιγμή έθεσαν ότι τα θέματα της έμφυλης βίας, της ισότητας των φύλων, της σεξουαλικής αγωγής πρέπει να μπουν στη διδακτέα ύλη, από τα δημοτικά σχολεία μέχρι τα θέμα πανεπιστήμια.

Κλείνοντας, η κα Ζωάννου είπε προς την κα Κούβελα ότι θα δει και η ίδια ότι η Ρόδος βρίσκεται σε ένα πολύ καλό νούμερο πανελλαδικά με τη δουλειά που γίνεται, το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται και την προσέγγιση που κάνουν να πλησιάσουν αυτές τις γυναίκες για ν’ αναφέρουν το πρόβλημά τους και να βοηθηθούν από τις δομές, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν πάντα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιεί την ημερίδα με θέμα «το φύλο και η εκπαίδευση»

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου