Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις από τα Δωδεκάνησα

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις από τα Δωδεκάνησα

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις από τα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 756 ΦΟΡΕΣ

Θα δώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ.Μητσοτάκης, που θα παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της Ενσωμάτωσης

Τη Ρόδο και τη Σύμη, πρόκειται να επισκεφθεί στις 6 και 7 Μαρτίου στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανακοινώθηκε χθες επισήμως, αλλά το ακριβές πρόγραμμά της θα γίνει γνωστό τις επόμενες μέρες, αφού οριστικοποιηθεί.
Πρόκειται για επίσκεψη μείζονος εθνικής σημασίας, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα οι προκλήσεις και οι απειλές των Τούρκων στα Ίμια και στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Σύμη και Ρόδο, ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις που έχουν σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.

Αναμένεται μάλιστα ότι οι δηλώσεις αυτές, θα έχουν πολλαπλούς αποδέκτες, με δεδομένο ότι η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία επιδιώκει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής.

Όπως έγινε γνωστό στην διάρκεια της επίσκεψής του σε Ρόδο και Σύμη ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει σειρά επαφών με τοπικούς φορείς και παράγοντες, για τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας.

Νέο αίτημα από την Ν.Δ.
Νέο αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, κεκλεισμένων των θυρών, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, υπό τη σκιά των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο αλλά και με δεδομένες τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Αλβανία.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κωνσταντίνο Δουζίνα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι έχουν παρέλθει 10 ημέρες από την υποβολή του πρώτου αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ζητά απαντήσεις για τον προγραμματισμό της συνεδρίασης.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση στο αίτημα της, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη.

«Είναι αδιανόητο ότι η ελληνική κοινή γνώμη και οι πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε για κρίσιμα ζητήματα […] από το εξωτερικό και όχι υπεύθυνα από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική, ενδεικτική της αντίληψης ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Το πρώτο αίτημα της ΝΔ αφορούσε τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό κοντά στα Ίμια και των προκλήσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο δεύτερο αίτημα όμως ο κ. Κουμουτσάκος ζητά να προστεθεί στην ατζέντα η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Αφορμή για αυτό ήταν η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Αλβανίας ότι δεν δέχεται να προχωρήσει η συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και κήρυξη ΑΟΖ με την Ελλάδα. Τέλος, ο τομεάρχης της ΝΔ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και αλβανικά θέματα.

Θερμικό ραντάρ
Το όχημα του τουρκικού Λιμενικού με την ονομασία «Morad-1», το οποίο έχει ενσωματωμένο ραντάρ με θερμική κάμερα έχει πάρει θέση απέναντι από τα Ίμια, όπως μεταδίδουν τουρκικές ιστοσελίδες.
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα iha.com, η οποία δημοσιεύει και αντίστοιχο βίντεο, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως «το Morad-1, που ανήκει στην τουρκική ακτοφυλακή ήρθε στο Μπόντρουμ (σ.σ Αλικαρνασσό) για να επιτηρεί επί 24ωρου βάσεως τα Ίμια.

Το τουρκικό ραντάρ βρίσκεται σε απόσταση 3,5 μιλίων από τα Ίμια και στην επιτήρηση των τουρκικών αρχών θα συμβάλει ένα ελικόπτερο και δύο πλοία του τουρκικού λιμενικού, τα οποία επίσης θα βρίσκονται σε 24ωρη επαγρύπνηση» σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα.

Το ραντάρ, το οποίο τέθηκε χθες σε λειτουργία, είναι εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες, ώστε να μην πετάξει ούτε πουλί στα Ίμια χωρίς να γίνει αντιληπτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας.

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα