Στο δημόσιο επιστρέφεται ακίνητο στη Ρόδο που είχε παραχωρηθεί με πλαστές αποφάσεις

Στο δημόσιο επιστρέφεται ακίνητο στη Ρόδο που είχε παραχωρηθεί με πλαστές αποφάσεις

Στο δημόσιο επιστρέφεται ακίνητο στη Ρόδο που είχε παραχωρηθεί με πλαστές αποφάσεις

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3337 ΦΟΡΕΣ

Μαζί και οι οικοδομές που κτίστηκαν σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου

Σημαντική απόφαση που αφορά ακίνητο στην περιοχή του Ασκληπειού που περιήλθε στην ιδιοκτησία ιδιωτών με πλαστές νομαρχιακές αποφάσεις, εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.

Το δικαστήριο με την απόφασή του ακυρώνει όλες τις μεταγραφές που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο ακίνητο, κρίνοντας τις καταχωρήσεις στα βιβλία του Κτηματολογίου παράνομες και επιστρέφει το ακίνητο εμβαδού 14.600 τμ. στο ελληνικό δημόσιο, στην ιδιοκτησία του οποίου περιέρχονται και οι οικοδομές που έχουν κτιστεί μέσα σε αυτό!

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά ακίνητο 116.560 τ.μ. στο Ασκληπειό Ρόδου το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου ως διαδόχου του Ιταλικού Δημοσίου σύμφωνα με την 10-02-1947 συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των συμμάχων. Τμήμα του ακινήτου αυτού, έκτασης 14.600 τ.μ. εκποιήθηκε το 1985 με απόφαση του τότε Νομάρχη η οποία όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ήταν πλαστή, και μεταβιβάστηκε λόγω πωλήσεως σε συμπολίτη μας. Ο τελευταίος απεβίωσε το 2011 και το ακίνητο πήραν οι κληρονόμοι του, οι οποίοι το εκμεταλλεύθηκαν και πώλησαν έκταση 4000 τ.μ. από αυτό σε άλλους ιδιώτες οι οποίοι έκτισαν οικοδομές εντός του ακινήτου τους.

Σε έλεγχο όμως που έγινε από το Κτηματολόγιο το 2007 διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκδοθεί απόφαση Νομάρχη για εκποίηση αυτών των 14.600 τ.μ. του ακινήτου, δηλαδή ότι η απόφαση ήταν πλαστή με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και κατά των κληρονόμων του συμπολίτη μας, να στραφεί το Ελληνικό δημόσιο με αγωγή που κατέθεσε ζητώντας αφενός να του επιστραφεί η κυριότητα του ακινήτου, και αφετέρου να του καταβληθεί αποζημίωση από τους κληρονόμους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα κατά του ελληνικού δημοσίου προσέφυγαν με ανάλογη αγωγή που κατέθεσαν οι νέοι ιδιοκτήτες του ακινήτου οι οποίοι είχαν προβεί και στην κατασκευή κτισμάτων σε αυτό.

Οι δύο αγωγές συνεκδικάστηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου το οποίο με την 50/2018 απόφασή του απέρριψε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ως προς το θέμα της αποζημίωσης (δηλαδή οι κληρονόμοι δεν θα καταβάλλουν χρήματα) και έκρινε παράνομες τις πράξεις μεταγραφής και καταχώρησης που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο ακίνητο στο Κτηματολόγιο Ρόδου και «επιστρέφει» στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου το ακίνητο έκτασης 14.600 τ.μ. συμπεριλαμβανομένου και των οικοδομών που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησε η κα. Μαρία Ελευθερίου, τους κληρονόμους ο κ. Παντελής Αποστολάς και τους λοιπούς εμπλεκόμενους οι κ.κ. Κώστας Σαρρής, Μάρα Αντωνιάδη και Γιάννης Σκλάβος.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο