Από τα βασικά προβλήματα η έλλειψη προσωπικού

Από τα βασικά προβλήματα η έλλειψη προσωπικού

Από τα βασικά προβλήματα η έλλειψη προσωπικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 590 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Νίκος Τράκας

Στη Ρόδο βρίσκεται από χθες ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Νίκος Τράκας ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στο νησί για να καταγράψει τα προβλήματα των δημοτικών υπαλλήλων, με αφορμή και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους που πραγματοποιούνται αύριο, Τετάρτη 21 Μαρτίου.

Νωρίτερα χθες το πρωί, πριν από την περιοδεία, ο κ. Τράκας, συνοδευόμενος από συνδικαλιστές του Δήμου της Ρόδου, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου (απόντος του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου) είχε συνάντηση με Αντιδημάρχους.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των υπαλλήλων του Δήμου, κ. Φώτης Μπακίρης, είπε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο νησί ώστε να αποκομίσει μία πρώτη εντύπωση, ενώ έχουν προγραμματίσει το Μάιο να ξαναέρθει και αυτή τη φορά να παραμείνει για πέντε ημέρες προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να δουν αναλυτικά τα προβλήματα που απασχολούν τους υπαλλήλους του Δήμου.

Στη συνέχεια, ο κ. Τράκας, επιβεβαίωσε και εκείνος την πρόθεσή του να ξαναέρθει το Μάιο για να δει όλη την εικόνα, να συζητήσει με τον Δήμαρχο, να ενημερωθεί από τους εργαζόμενους και να τα μεταφέρει με τη σειρά του στην Ομοσπονδία. Όπως είπε, πρέπει να βλέπουν τον κάθε Δήμο και το κάθε νησί χωριστά. Για παράδειγμα, κάτι που απασχολεί τους εργαζόμενους εδώ είναι οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από τότε που το νησί έγινε ένας Δήμος και, όπως είπε, υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

Κατά τη συζήτηση που είχε χθες με Αντιδημάρχους, έθεσαν κάποια ζητήματα αλλά σ’ αυτά πρέπει να έχει πλήρη εικόνα μαζί με το νέο Δ.Σ. που θα αναδειχθεί σε λίγες ημέρες. Στόχος της Ομοσπονδίας και των Δ.Σ. των κατά τόπους Συλλόγων είναι, σύμφωνα με τον κ. Τράκα, καταρχήν να εξυπηρετούνται οι πολίτες που τις δύσκολες εποχές θέλουν απόλυτη στήριξη από τους Δήμους και αυτό πρέπει να το παρέχουν πρώτα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι Δημοτικές Αρχές και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι πολίτες είναι μαζί τους.

Όσο για το ποια είναι τα πιο σοβαρά θέματα για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον ίδιο νούμερο ένα παραμένει η έλλειψη προσωπικού στους Δήμους αφού με τα πρώτα μνημόνια έφυγε πολύς κόσμος και βγήκε στη σύνταξη για να αποφύγει την περικοπή. Μίλησε για τεράστια έλλειψη, ειδικά στους νησιωτικούς Δήμους, με τα ποσοστά να φθάνουν και το 60% προσωπικό που χρειάζεται να μπορέσουν να εξυπηρετούν.

Ανέφερε, ακόμη, ότι κατάφεραν πριν λίγο καιρό να γίνουν προσλήψεις 9 χιλιάδων εργαζομένων για την καθαριότητα και μίλησε για έναν πολύ μεγάλο αγώνα. Όπως είπε, ξεκινάει αυτή η διαδικασία και θα υπάρξει και δεύτερη προκήρυξη αφού η καθαριότητα είναι θεμελιώδες ζήτημα για κάθε Δήμο και ειδικά για ένα Δήμο όπως ο δικός μας τη θερινή περίοδο. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι μπορούμε να έχουμε καθαριότητα με δημόσιο χαρακτήρα, υπάρχει η δυνατότητα και δεν πρέπει καμία δημοτική αρχή που την έχει να παραχωρεί έργο σε ιδιώτη.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά που κοστίζουν στον πολίτη, να αγοραστούν καινούργια απορριμματοφόρα, να υπάρχει μόνιμο προσωπικό και ο πολίτης να γνωρίζει που απευθύνεται, στον εργαζόμενο αν κάνει ή αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του», δήλωσε, ακόμη, ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Τέλος, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου, κ. Γιάννης Ντελλάκης, είπε ότι και ο κ. Τράκας προέρχεται από το χώρο της καθαριότητας και κατανοεί τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ένας Δήμος όταν αυξάνεται ο πληθυσμός. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι ίδια τα τελευταία χρόνια, έλλειψη προσωπικού, τεχνικών μέσων κτλ., και ότι πρέπει να’ αλλάξουν τις διαδικασίες για να έχουμε αποτέλεσμα. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, δηλαδή, θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα και είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στο Σύλλογο εργαζομένων του Δήμου πραγματοποιούνται αύριο, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 5:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του δ.σ. Τα μέλη μπορούν να ψηφίσουν με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Σημειώνεται ότι μόνο οι μόνιμοι και του αορίστου χρόνου ψηφίζουν και για αντιπροσώπους στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ για τα όργανα του συλλόγου μπορούν να ψηφίσουν και οι ορισμένου χρόνου, όσοι ανήκουν στο δικό τους σύλλογο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ
«Σε άρθρο τοπικής εφημερίδας, που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και το οποίο είχε θέμα τις εκλογές του Συλλόγου υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου, γίνεται λαθροχειρία και υπονόμευση – εσκεμμένη ή μη το γνωρίζουν οι ίδιοι οι συντάκτες – σχετικά με την αναφορά στους συνδυασμούς και συγκεκριμένα στους υποψήφιους της παράταξής μας, της ΔΑΣ-ΟΤΑ.

Ενώ στο άρθρο αναφέρονται και οι τρεις συνδικαλιστικές παρατάξεις, που παίρνουν μέρος στις αρχαιρεσίες, στην παράταξη της ΔΑΣ-ΟΤΑ προσθέτουν ότι είναι “υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ”. Απαντάμε λοιπόν σ’ αυτή τη λαθροχειρία πως οι εργαζόμενοι στο Δήμο γνωρίζουν οι ίδιοι πολύ καλά, ότι η ΔΑΣ-ΟΤΑ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει την ενότητα των εργαζομένων, στηρίζει τους αγώνες τους ανεξάρτητα από τις κομματικές επιλογές τους, του τι ψήφισε και τι ψηφίζει ο καθένας - που είναι δικαίωμά του.

Έχουμε ως μοναδικό κριτήριο τη συνέπεια στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, για Ζωή που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Είναι γεγονός ότι η ΔΑΣ-ΟΤΑ πρωτοστάτησε για την ενότητα των εργαζομένων ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, συμβασιούχων, εποχικών, διεκδικώντας πάγια την μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης σε μόνιμη. Συγκρούστηκε με την εργοδοσία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό των άλλων παρατάξεων που καλλιεργούσαν τον συμβιβασμό και την υποταγή των εργαζομένων. Ενημέρωνε τους εργαζομένους σε όλες τις δημοτικές ενότητες για τα ζητήματα που αφορούσαν τα δικαιώματά μας.

Είμασταν παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις! Δεν υποχωρήσαμε, παρόλο τον αρνητικό συσχετισμό στο Σωματείο μας. Αυτές είναι οι αξίες που αντανακλώνται στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΟΤΑ. Αυτό φαίνεται κάποιους ενοχλεί και επιδιώκουν να περιορίσουν την απήχησή μας στους εργαζόμενους.

Εξάλλου και στις άλλες παρατάξεις υπάρχουν εργαζόμενοι-υποψήφιοι οι οποίοι έχουν κομματικές ταυτότητες, δεν είδαμε όμως να γίνεται καμία αναφορά σε αυτές. Γιατί άραγε το κρύβουν; Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν τα κόμματα εξουσίας δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του εργοδοτικού συνδικαλισμού και των παρατάξεών τους!

Απέναντί τους στάθηκαν οι δυνάμεις που στηρίζουν το ΠΑΜΕ μέσα από καταλήψεις Υπουργείων, κινητοποιήσεις, πορείες, απεργίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κ.α. Ως ΔΑΣ-ΟΤΑ στηρίζουμε το ΠΑΜΕ, τη μόνη συνδικαλιστική δύναμη που καθαρά και έντιμα είναι δίπλα σε κάθε εργαζόμενο.
Καταγγέλλουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ. Αρνούνται να εγγράψουν με πλήρη δικαιώματα τους συμβασιούχους στα Σωματεία τους. Αυτές δεν θέλουν την ενότητα των εργαζομένων.

Γι’ αυτό δεν μας κάνει εντύπωση η επίσκεψη του Προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη Ρόδο. Τώρα μας θυμήθηκε ο Πρόεδρος; Δυο μέρες πριν τις εκλογές ήρθε για “να αποκτήσει ίδια άποψη για τις υπηρεσίες του Δήμου και τα προβλήματα των υπαλλήλων”; Δε θα μπορούσε - πιο έντιμα - να έρθει αμέσως μετά τις εκλογές; Γιατί τόσον καιρό ήταν εξαφανισμένοι οι συνδικαλιστές της «Αγωνιστικής Κίνησης» και ο νυν Πρόεδρος του Σωματείου μας από τους αγώνες και τα προβλήματα των εργαζομένων στη Ρόδο;

Μήπως τελικά ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν ήρθε στη Ρόδο εξαιτίας της ανησυχίας του για τα προβλήματα των εργαζομένων της Ρόδου, αλλά για να στηρίξει την παράταξη «Αγωνιστική Κίνηση» ώστε να μην μειωθούν οι ψήφοι υποστήριξής του για τις εκλογές στο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Δυο μέρες μείνανε μέχρι τις εκλογές. Είναι η ευκαιρία να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός τόσο στο Δ.Σ. μας όσο και στην Ομοσπονδία μας. Δεν ξεχνάμε τον βρώμικο ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών και υποψηφίων που ξεπουλούν τα δικαιώματά μας.

Στηρίξτε αγωνιστές συναδέλφους! Στηρίξτε τη ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου.
Για ΣΩΜΑΤΕΙΟ που να ανταποκρίνεται στις ΑΝΑΓΚΕΣ μας!

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη