Ενοχλήθηκε ο δήμαρχος για το πάρκο του Ροδινιού

Ενοχλήθηκε ο δήμαρχος για το πάρκο του Ροδινιού

Ενοχλήθηκε ο δήμαρχος για το πάρκο του Ροδινιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1856 ΦΟΡΕΣ

Απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο

«Ο καθένας θα πάρει…τη δόξα που του αναλογεί», διεμήνυσε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, απαντώντας σε αυστηρό τόνο στην ανάρτηση του Δημάρχου Ρόδου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού, ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα δεν το «ανακάλυψαν» οι υπηρεσίες του Δήμου και δήλωσε την πρόθεσή του από εδώ και πέρα να επιβάλει την ποινή που προβλέπεται σε όποιον φορέα νομίζει ότι θα κάνει εκλογές, χωρίς να αναφέρει την πηγή της χρηματοδότησης όταν είναι ευρωπαϊκή!

Ο Περιφερειάρχης, λοιπόν, κλήθηκε χθες να σχολιάσει την ανάρτηση του κ. Χατζηδιάκου στο λογαριασμό του στο facebook, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια και τη δημοσιοποίησή της, σχετικά με τη δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης του εμβληματικού πάρκου, και εξέφρασε την ενόχλησή του επειδή δεν αναδείχθηκε η προσπάθεια του Δήμου και των υπηρεσιών του αλλά της Περιφέρειας.

Ο κ. Χατζημάρκος, αφού σχολίασε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πια και ένας τρόπος πολιτικής επικοινωνίας, κάτι που βλέπουμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή, είπε στη συνέχεια: «Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου μίας βαθιάς ενόχλησης σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων».

Όπως εξήγησε, υπάρχει μία πάρα πολύ σκληρή δέσμευση, η οποία εκτός από ηθική είναι και νομική, καθώς είναι βασική, κύρια, υποχρέωση των φορέων διαχείρισης των ευρωπαϊκών χρημάτων για τη συνεχή, σταθερή, μόνιμη, δημοσιοποίηση της πηγής χρηματοδότησης, οποτεδήποτε γίνεται αναφορά στο έργο από οποιονδήποτε, είτε είναι ο φορέας υλοποίησης, είτε είναι ο φορέας χρηματοδότησης αφού είναι μόνιμος ο έλεγχος που δέχονται από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Τον έλεγχο τον δέχεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος (ΕΥΔ) και ο Περιφερειάρχης που είναι επικεφαλής της.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε αυτό που ανέφερε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος, ότι δηλαδή όλοι οι Περιφερειάρχες έχουν και την υποχρέωση να επιβάλουν ποινές στους φορείς υλοποίησης οι οποίοι με οποιοδήποτε τρόπο αναφέρονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας στο δημόσιο λόγο τους ή σε δημόσια δράση τους και δεν κάνουν σαφή αναφορά στην πηγή χρηματοδότησης.

Είπε, ακόμη, ότι, ο ίδιος, όλο αυτό το διάστημα, με επιστολές προς όλους τους φορείς υλοποίησης, έχει επισημάνει ότι αυτός είναι ένας από τους πιο σκληρούς και τακτικούς ελέγχους που δέχεται η Περιφέρεια αλλά συμπλήρωσε με νόημα ότι «αυτό κάποιοι θέλουν να το αγνοούν γιατί βάζουν τη δόξα πάνω από την ουσία». Και δήλωσε: «Εδώ δεν πάει κανείς…να κλέψει τη δόξα από κάποιον. Υλοποιεί, με απόλυτο τρόπο, μία πολύ σκληρή δέσμευση και υποχρέωση που έχει».

Για την ανάρτηση του Δημάρχου Ρόδου, αφού είπε ότι τον στενοχώρησε πολύ, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι μία ανάρτηση η οποία δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο γιατί μιλάει μέσα για λιβανιστήρια, για υπηρεσίες του Δήμου που ανακάλυψαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Για το λιβανιστήρι μπορεί να πει κανείς πολλά και να κάνει χαρακτηρισμούς.

Αλλά δεν ανακάλυψαν οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου το πρόγραμμα. Εδώ θα είμαστε ακριβείς. Ο καθένας θα πάρει τη δόξα-αφού μιλάμε για δόξα λοιπόν-που του αναλογεί, ρεαλιστικά. Δεν ανακάλυψαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό είναι ψευδές και δεν μπορεί να ψεύδεται ένας Δήμαρχος».

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος, η πρόσκληση είναι από την ΕΥΔ, εστάλη στο Δήμο και πρόκειται για μέτρο του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος. Δηλαδή, τα χρήματα δεν ήρθαν από τις Βρυξέλλες ειδικά για να φτιαχτεί το πάρκο του Ροδινιού αλλά για δράσεις περιβάλλοντος (σ.σ. ένα μέρος τους). Τώρα, το πόσο θα είναι αυτό το μέρος, πως θα γίνει, πως θα είναι το μέτρο κτλ., αυτά εξειδικεύονται τοπικά.

Για όλα τα παραπάνω-συνέχισε ο Περιφερειάρχης-βεβαίως έκαναν δουλειά και οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου για να καταρτίσουν τις μελέτες, όμως έχουν δουλέψει και άλλοι για ν’ ανοίξει αυτό το μέτρο, και έχουν δουλέψει δεκάδες άνθρωποι για να χτιστεί το μέτρο.

Όσο για την αναφορά του Δημάρχου ότι «ανακαλύφθηκε» από τις υπηρεσίες του Δήμου, κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν ισχύει, αφού πρόκειται για πρόσκληση που εστάλη στο e-mail του Δήμου και με αλληλογραφία, και παρέπεμψε στην ανακοίνωση της ΕΥΔ (βλ. άλλες στήλες). Είπε, ακόμη, ότι αυτά δεν είναι…μυστικά προγράμματα αφού στους φορείς υλοποίησης στέλνονται ονομαστικά, ο φάκελος με την πρόσκληση.

Η δεύτερη παρατήρηση που έκανε είναι ότι, σύμφωνα με την ανάρτηση του Δημάρχου, η ΕΥΔ έκοψε έναν δρόμο και ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο για μία «απαράδεκτη αιχμή από πλευράς του Δημάρχου», γιατί, όπως θέλησε να πει…ευγενικά, με αυτό διαφημίζει το ότι κάποιοι συνεργάτες του δεν κατανόησαν την πρόσκληση την οποία έλαβαν, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη ενώ το πρόγραμμα αυτό έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και στόχους για το πάρκο.

Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης που κατατέθηκε, η συντριπτική χρηματοδότηση, αφορούσε έργο οδικό ενώ αυτό είναι αντικείμενο άλλων μέτρων. «Δηλαδή, μετά από τέσσερα Κοινοτικά προγράμματα σ’ αυτή τη χώρα, ποιος δεν καταλαβαίνει τι πρόσκληση παίρνει; Και δεν μπορεί αυτό το πράγμα να το διαφημίζει ο Δήμαρχος!», σχολίασε ο Περιφερειάρχης.

O Περιφερειάρχης την ώρα που επιδεικνύει τον δικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και την αναφορά που γίνεται στην πηγή χρηματοδότησης όταν είναι ευρωπαϊκή
O Περιφερειάρχης την ώρα που επιδεικνύει τον δικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και την αναφορά που γίνεται στην πηγή χρηματοδότησης όταν είναι ευρωπαϊκή

Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν είναι μόνο ο Δήμος Ρόδου αλλά και άλλοι που το κάνουν αυτό και είπε χαρακτηριστικά: «Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές καταλαβαίνω ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία και ο καημός του καθενός»! Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αυτό δεν επηρεάζει τη λειτουργία της ΕΥΔ ή τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πάνω απ’ όλα τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην πηγή χρηματοδότησης.

Ο κ. Χατζημάρκος, έδειξε και το δικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε ότι οι συνεργάτες του που τον χειρίζονται, οποτεδήποτε γίνεται ανάρτηση η οποία αφορά έργο-δράση που έχει μέσα χρήματα ευρωπαϊκά, υπάρχει φωτογραφία της Ευρώπης και το σήμα του ΕΣΠΑ. Και δήλωσε, ακόμη:
«Πολιτικά καταλαβαίνω και κατανοώ-δεν σημαίνει ότι το αποδέχομαι-τα κίνητρα που οδηγούν σε κάποιες τέτοιες ενέργειες.

Από εκεί και πέρα όμως, η υποχρέωσή μας η οποία υπάρχει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σ’ αυτή τη σπουδαία πηγή χρηματοδότησης που σήμερα είναι οξυγόνο για όλη τη χώρα και ειδικά στην δική μας περιοχή, η υποχρέωση αυτή θα τηρηθεί, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Και να σας πω ότι αυτού του τύπου τις συμπεριφορές μέχρι τώρα έχουμε ανεχθεί πολλές, δεν θα ανεχθώ καμία πλέον.

Και όλοι οι φορείς υλοποίησης, όλοι οι φορείς χρηματοδότησης, οποτεδήποτε αναφέρονται, δημοσιοποιούν οτιδήποτε, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και δεν έχουν αναφορά σε αυτό, θα υποστούν την ανάλογη ποινή η οποία είναι χρηματική».

Όπως εξήγησε η ποινή είναι ποσοστό της χρηματοδότησης και από εδώ και στο εξής επειδή «την καλοσύνη πολλοί την παρεξηγούν», είναι υποχρέωση του Περιφερειάρχη να επιβάλει ποινή. Η απόφαση αυτή, μάλιστα, λέγεται «δημοσιονομική διόρθωση» και διεμήνυσε ότι «από εδώ και στο εξής όποιος φορέας υλοποίησης νομίζει ότι θα κάνει εκλογές με τη δόξα μόνο δική του και τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκή, θα υποστεί την έκπληξη της δημοσιονομικής διόρθωσης»!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Επειδή αποτελεί συχνό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα η “αποφυγή” εκ μέρους των φορέων υλοποίησης έργων, της αναφοράς στην πηγή χρηματοδότησης των έργων αυτών και με αφορμή την ανάρτηση του Δημάρχου Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκου, σε προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σχετικά με την έγκριση από την ΕΥΔ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της Διακήρυξης του Υποέργου 1 «Προστασία και Ανάδειξη Πάρκου Ροδίνι», της ομότιτλης Πράξης με κωδικό ΟΠΣ 5007829, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οφείλει να επισημάνει τα εξής:

1. Ως προς την αναφορά του Δημάρχου Ρόδου ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου “ανακάλυψαν” το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάδειξης περιοχών φυσικού κάλλους»:
Κανένα πρόγραμμα δεν “ανακάλυψαν” οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. Πρόκειται για Μέτρο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» της Περιφέρειας, με τίτλο «Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς» στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» και ευθύς αμέσως μόλις υπεγράφη η σχετική πρόσκληση από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εστάλη στον Δήμο Ρόδου (η πρόσκληση επισυνάπτεται, καθώς και το αποδεικτικό αποστολής αυτής ).

2. Ως προς την αναφορά του Δημάρχου Ρόδου ότι «η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας "έκοψε" την χρηματοδότηση του έργου, στο τμήμα που αφορούσε την αποκατάσταση του δρόμου από το Ροδίνι προς τα πευκάκια και τους τάφους των Πτολεμαίων»:

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) έχει υποχρέωση να τηρεί τον οδηγό εφαρμογής και το ακριβές περιεχόμενο κάθε Μέτρου που προκηρύσσει και ως προς αυτήν την υποχρέωσή της ελέγχεται μεθοδικά και λεπτομερώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιλογή εκ μέρους του Δήμου Ρόδου, της κατάθεσης στο συγκεκριμένο Μέτρο «Δράσεις για την προστασία και ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς» πρότασης που αφορά οδικό δίκτυο, αποκαλύπτει ότι οι συντάκτες της πρότασης από πλευράς Δήμου Ρόδου δεν κατανόησαν το Μέτρο, ούτε το περιεχόμενό του, και κατέθεσαν σε αυτό έργο που αφορά οδικό δίκτυο.

Θυμίζουμε σε όλους, είτε ενοχλούνται, είτε όχι, είτε το αναγνωρίζουν είτε όχι, είτε τους ενδιαφέρει είτε όχι, ότι κύρια δέσμευση - εκτός από ηθική και νομική - και υποχρέωση όσων είναι είτε χειριστές είτε αποδέκτες ευρωπαϊκών πόρων, είναι να αναφέρουν και να μνημονεύουν την πηγή χρηματοδότησης, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας υλοποίησης και σε οποιαδήποτε δημοσιότητα που αφορά έργα που υλοποιούνται με ευρωπαϊκούς πόρους.

Είναι δε ευθύνη και υποχρέωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) κάθε Περιφέρειας και Περιφερειάρχη να ελέγχουν την τήρηση αυτής της δέσμευσης.
Είναι ευθύνη και υποχρέωση για την οποία ελέγχονται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ), όσο και ο Περιφερειάρχης, ως επικεφαλής αυτής.

Επισυνάπτονται:
1. Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων προς ένταξη στο εν λόγω Μέτρο του ΕΠ «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020»
2. Το αποδεικτικό αποστολής της πρόσκλησης στους δυνητικούς δικαιούχους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ρόδου
3. Η απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΠ «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020»

Εναντίον της Περιφέρειας και των εφημερίδων ξεσπάθωσε ο δήμαρχος Ρόδου
Εναντίον της Περιφέρειας και των εφημερίδων ξεσπάθωσε ο δήμαρχος Ρόδου

H ANΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την δημοπράτηση του έργου «Προστασία και Ανάδειξη Πάρκου Ροδινιού», ένα έργο που διεκδικούσαν επί δεκαετίες οι κάτοικοι της Ρόδου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Ρόδου.

Για έλλειψη μεγαλείου ψυχής και στοιχειώδους δεοντολογίας, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, με ανάρτησή του στο Facebook, τονίζοντας ότι οι μηχανικοί του δήμου ήταν αυτοί που εργάστηκαν για τη σύνταξη των μελετών.

«Το έργο θα το εκτελέσει ο Δήμος Ρόδου με ευρωπαϊκούς πόρους» ανέφερε, διαμηνύοντας ότι είναι καιρός να σταματήσει το λιβανιστήρι για τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας.
Επίθεση ο δήμαρχος Ρόδου εξαπέλυσε και στις εφημερίδες, που ανέδειξαν ως έργο της Περιφέρειας την δημοπράτηση του Ροδινιού, ζητώντας σεβασμό τόσο έναντι των ανθρώπων που εργάστηκαν για να το προωθήσουν, όσο και έναντι των αναγνωστών τους.

«Για εσάς ο δήμος δεν υπάρχει. Ευτυχώς που οι δημότες έχουν νου και γνώση» κατέληξε.
Το έργο αφορά στην αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του πάρκου του Ροδινιού, το οποίο έχει κηρυχθεί ως χώρος χρήζων ειδικής προστασίας, καθόσον αποτελεί, από αισθητικής και ιστορικής απόψεως, τοπίο ιδιαίτερης σημασίας. Η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του πάρκου, αποτελούσε στην αρχαιότητα τμήμα της ροδιακής νεκρόπολης, αλλά ταυτόχρονα, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ήταν χώρος περιπάτου και αναψυχής, λειτουργία η οποία έχει διατηρηθεί έως σήμερα.

Η προστασία και ανάδειξη θα επιτευχθεί με περιορισμένες και ήπιες παρεμβάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί ο χαρακτήρας του πάρκου.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
Διαμόρφωση μονοπατιών πρόσβασης και περιπάτου
Καθαρισμός μονοπατιών και διαμόρφωση της επιφάνειάς τους
Επένδυση των τοίχων με λιθοδομή από πωρόλιθο
Αποκατάσταση και συμπλήρωση των λιθόκτιστων κλιμάκων του πάρκου
Επισκευή των σκαλοπατιών με προσθήκη δόμων πωρόλιθου
Αποκατάσταση και συμπλήρωση των καθιστικών, των λιθόκτιστων τοιχίσκων και των λίθινων οριοδεικτών

Καθαρισμός και αποκατάσταση φρεατίων του πάρκου
Αντικατάσταση και συμπλήρωση των ξύλινων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των διαδρόμων του πάρκου και της γέφυρας
Συντήρηση και επισκευή γεφυρών
Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και αστικού εξοπλισμού κ.ά.
Στις εργασίες περιλαμβάνεται επίσης ο καθαρισμός των λιμνών από φερτά υλικά, ο καθαρισμός των μονοπατιών και η ανάδειξη του πρασίνου εντός του πάρκου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ. ΤΣΙΚΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Τσίκκης, αναφέρονται τα εξής:
“Οι καλοπροικισμένες νύφες πρέπει να σέβονται, λέμε στα Τριάντα.

Πρώτον: Ό,τι και να λέτε, τα χρήματα είναι Ευρωπαϊκά και όχι της Περιφέρειας (ούτε του πάππου σας) ούτε καν της προίκας των 42εκ ευρώ που σας άφησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή.
Δεύτερον: Αν δεν δούλευαν οι Υπηρεσίες του Δήμου υπό την επίβλεψη του Φώτη Χατζηδιάκου, κανένα έργο δεν θα εντασσόταν

Τρίτον: Για να θυμίσουμε ιστορία. Το μονοπάτι δεν είναι οδικό δίκτυο αλλά παράρτημα της διάσημης περιπατητικής σχολής του Αριστοτέλη και της ρητορικής σχολής του Αισχίνη του 3ου πχ αιώνα

Τέταρτον: Το Ροδίνι αποτελούσε και αποτελεί προεκλογικό στόχο της παράταξης Χατζηδιάκου.
Το έργο θα το υλοποιήσουμε και θα το λειτουργήσουμε”.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου