Φτωχοποίηση με υπογραφή Τσίπρα

Φτωχοποίηση  με υπογραφή Τσίπρα

Φτωχοποίηση με υπογραφή Τσίπρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 161 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος
Ευρωβουλευτής ΝΔ

Πρωτοφανής υποβάθμιση των εργαζομένων
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δημιουργήσει με τα λάθη και τις παραλείψεις της ένα εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους. Παρατηρείται εντυπωσιακή οικονομική και κοινωνική υποβάθμισή τους η οποία αν συνέβαινε επί κυβέρνησης ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ θα προκαλούσε τη δυναμική αντίδραση της Αριστεράς.

Επειδή όμως συμβαίνει επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία μέσα από τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος των πλατειών, έχει επικρατήσει ένα είδος κυνισμού με την έννοια ότι οι πολίτες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις πιο απίθανες καταστάσεις και προσπαθούν, στο μέτρο του δυνατού, να προσαρμοστούν.

Η νέα φτώχεια
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε. η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της αγοράς εργασίας έχει μετατρέψει την Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη χώρα της Ε.Ε. των 28, μετά τη Ρουμανία, σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο φτώχιας για τους εργαζόμενους. Το 14% των Ελλήνων εργαζομένων απειλούνται από τη φτώχεια. Η επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας έχει δημιουργήσει τη λεγόμενη γενιά των 360 ευρώ - καθαρά - τον μήνα.

Γύρω στο 55% ως 60% όσων μπαίνουν στην αγορά εργασίας το κάνουν με αυτούς τους απαράδεκτους όρους ενώ έχουμε φτάσει στο σημείο 30% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να ανήκουν στη μισθολογική κατηγορία των 360 ευρώ τον μήνα. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που στην Ελλάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμη κι αν βρεις απασχόληση θα δυσκολευτείς να καλύψεις τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές σου ανάγκες.

Η κατάσταση χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου εφόσον τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις έξι χώρες της Ε.Ε. των 28 στην οποία παρατηρήθηκε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων το 2017 σε σχέση με το 2016.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να εξηγήσει την πολιτική της, απλά προσπαθεί να την «σερβίρει» στους πολίτες άλλοτε με τις υποσχέσεις μιας υπουργού ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται - με ποιον τρόπο άραγε - για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον οποίο η ίδια έχει συμπιέσει άλλοτε με αμφίβολης αποτελεσματικότητας πρωτοβουλίες όπως η υποτιθέμενη επέκταση της κοινωνικής οικονομίας την οποία προωθούσε η παραιτηθείσα λόγω της κρατικής επιδότησης του ενοικίου της, υπουργός.

Δυσκολίες ενόψει

Η κακή κατάσταση της οικονομίας σε συνδυασμό με τη διαρκή αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών οδηγεί και στη δυναμική ανάπτυξη της «μαύρης» οικονομίας. Στην τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προτείνεται για χώρες όπως η Ελλάδα, «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους, οι οποίες παραμένουν υψηλές. Η μεταφορά των εργαζομένων αυτών στη νόμιμη, δηλωμένη εργασία θα τους προσφέρει καλύτερες προοπτικές για να βελτιώσουν τις δεξιότητες και την παραγωγικότητά τους, ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχει καλύτερη κοινωνική προστασία».

Δεν φτάνει που καταρρέει το εισόδημα των εργαζομένων οι οποίοι οδηγούνται στη φτώχεια αλλά έχει αναπτυχθεί η «μαύρη» εργασία εξαιτίας των αντικινήτρων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.

Στην ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ για την αναπτυξιακή προοπτική της διεθνούς οικονομίας και των κρατών μελών εμφανίζεται σαν βέβαιη η μείωση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο εισόδημα από τα 8.636 ευρώ στα 5.685 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2019 και όχι από 1ης Ιανουαρίου 2020 που έχει ψηφίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ανεξάρτητα από το πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί το εξαιρετικά σκληρό μέτρο - να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος «απειλούσε» με παραίτηση σε περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου ορίου - το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των ασφαλιστικών, φορολογικών βαρών που οδηγεί στη φτωχοποίηση των εργαζομένων και στην ανάπτυξη - για προφανείς οικονομικούς λόγους - της «μαύρης» εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"