Στο Τριμελές Εφετείο η υπόθεση με τις εκποιήσεις ακινήτων στα Κολύμπια

Στο Τριμελές Εφετείο η υπόθεση με τις εκποιήσεις ακινήτων στα Κολύμπια

Στο Τριμελές Εφετείο η υπόθεση με τις εκποιήσεις ακινήτων στα Κολύμπια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 784 ΦΟΡΕΣ

Στο εδώλιο ο πρώην δήμαρχος Αφάντου, 4 πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και η πρώην ταμίας

Μετά το Πάσχα θα εξεταστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η υπόθεση των εκποιήσεων των δύο ακινήτων στα Κολύμπια και της διάθεσης των χρημάτων που εισπράχθηκαν από αυτές.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου να καθίσουν ο πρώην δήμαρχος Αφάντου Σάββας Διακοσταματίου, τέσσερις πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της τότε Δημαρχιακής επιτροπής καθώς και η πρώην ταμίας του δήμου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Ανώτατο δικαστικό συμβούλιο της περιοχής μας, παρέπεμψε τους έξι εμπλεκόμενους να δικαστούν για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και δη σε βάρος οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας άνω των 150.000.

Επίσης το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του πρώην δημάρχου Σάββα Διακοσταματίου και των λοιπών πέντε εμπλεκομένων, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, στρεφόμενης κατά οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνολικό όφελος ή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Με το ίδιο βούλευμα, παύουν οριστικά λόγω παραγραφής οι ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος άλλων έξι μελών του πρώην δημοτικού συμβουλίου Αφάντου για τις κατηγορίες της απιστίας και της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία από κοινού, από την οποία η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που φέρεται ότι τελέστηκε στ’ Αφάντου Ρόδου στις 6-4-2010.

Η αίτηση για τα στοιχεία και η δικαστική έρευνα
Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης τον Οκτώβριο του 2011 όταν ο δημοτικός σύμβουλος Αφάντου Μιχάλης Μαχραμάς διά του δικηγόρου του κ. Άκη Δημητριάδη κατέθεσε αίτηση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, με αφορμή τη μη χορήγηση στοιχείων σχετικά με τις εκποιήσεις που έχουν γίνει την τετραετία 2001-2010 στα Κολύμπια.

Η εισαγγελική παρέμβαση ήταν άμεση, και ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου να διερευνήσει αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα και συγκεκριμένα αυτά της υπεξαίρεσης, της απιστίας κατ’ εξακολούθηση εις βάρος ΟΤΑ και το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε είναι άνω των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αφάντου το 2008 έλαβε απόφαση να εκποιηθούν δύο ακίνητα στην περιοχή των Κολυμπίων και τα χρήματα που θα λαμβάνονταν από εκεί επρόκειτο να διατεθούν για την εκπλήρωση έργων του δήμου και πιο συγκεκριμένα: 1) κατασκευή ανοικτού αθλητικού κέντρου Δήμου Αφάντου προϋπολογισμού δαπάνης 4.000.000 ευρώ, 2) κατασκευή κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου προϋπολογισμού δαπάνης 3.000.000 ευρώ 3) στέγαση χώρου μπάσκετ σχολείου προϋπολογισμού δαπάνης 100.000 ευρώ 4) πολιτιστικό κέντρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων προϋπολογισμού δαπάνης 500.000 ευρώ και 5) κατασκευή ανοικτού δημοτικού θεάτρου προϋπολογισμού δαπάνης 150.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές επικυρώθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες, έγινε έκθεση εκτίμησης για την αξία των ακινήτων και στη συνέχεια η Δημαρχιακή Επιτροπή του δήμου Αφάντου (τον Οκτώβριο του 2008) έλαβε απόφαση για τις ημερομηνίες της δημοπρασίας.
Πράγματι οι εκποιήσεις των δύο ακινήτων εμβαδού 13.000 τ.μ. έκαστο έγιναν κανονικά και ο Δήμος Αφάντου το έτος 2010 εισέπραξε το συνολικό ποσό των (2.310.000 + 753.500 =) 3.063.500 ευρώ. Συνολικά, ο Δήμος Αφάντου από την εκποίηση ακινήτων το έτος 2010 εισέπραξε το συνολικό ποσό των 3.194.350 ευρώ, όπως τούτο αποτυπώνεται στον απολογιστικό πίνακα εσόδων οικονομικού έτους 2010.

Ωστόσο σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου από τα 12 συνολικά έργα που επρόκειτο να γίνουν – σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αφάντου - με τα χρήματα που εισπράχτηκαν έγιναν μόνο τα τέσσερα.

Από τα χρήματα δε που είχαν απομείνει από τις εκποιήσεις μέρος αυτών χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη άλλων αναγκών του πρώην Δήμου Αφάντου, όπως αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρηση δημοτικών οχημάτων, προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού, συντήρηση Κοιμητηρίου Αφάντου, προμήθεια γραφικής ύλης, αγορά μικρού γερανοφόρου οχήματος, επείγουσες δαπάνες όπως μισθοδοσία προσωπικού κ.α.
Αρκετές από τις αποφάσεις αυτές εγκρίνονταν και από τα μέλη της Δημαρχιακής επιτροπής.

Σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα, και μετά την αφαίρεση των χρημάτων που είχαν διατεθεί για όλα τα παραπάνω (στον κωδικό των εκτάκτων εσόδων) έπρεπε να διαμένει αδιάθετο ποσό της τάξης των 2.421.368,50 ευρώ.
«Πλην, όμως, στην απογραφή περιουσίας Δήμου Ρόδου, που συντάχθηκε από την Επιτροπή Απογραφής των περιουσιακών στοιχείων του ενιαίου Δήμου Ρόδου, το παραδοθέν διαθέσιμο του πρώην Δήμου Αφάντου στον κωδικό των έκτακτων εσόδων (ειδικευμένων και ανειδίκευτων), όπως αυτό παραδόθηκε από την πρώην ταμία του Δήμου Αφάντου, με το από 3-1-2011 πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής Ταμείου Πρώην Δήμου Αφάντου προς την Ταμία Δήμου Ρόδου, και συμπληρώθηκε από τη συγκεντρωτική εικόνα εσόδων – δαπανών και την κατάσταση Γενικών Λογαριασμών, που η ίδια ως άνω συγκατηγορουμένη του επίσης απέστειλε στο Δήμο Ρόδου, ανέρχεται σε 48.491,74 ευρώ, ενώ τα παραδοθέντα τακτικά διαθέσιμα πρώην Δήμου Αφάντου ανέρχονται στην ανωτέρω απογραφή περιουσίας Δήμου Ρόδου σε 875.205,75 ευρώ, διορθωθέντα εκ των υστέρων με βάση τη συγκεντρωτική εικόνα εσόδων – δαπανών και την κατάσταση Γενικών Λογαριασμών σε 875.635,18 ευρώ.

Συνεπώς, ενώ στον κωδικό των έκτακτων εσόδων (ειδικευμένων και ανειδίκευτων) έπρεπε να απομένει αδιάθετο το εναπομείναν ποσό των 2.421.368,50 ευρώ, αυτό ανέρχεται σε 875.635,18 ευρώ, ήτοι δαπανήθηκε από τα έκτακτα έσοδα από το Δήμο Αφάντου από τις 31-3-2010 έως τις 31-12-2010 επιπλέον ποσό (2.421.368,50 – 875.635,18 =) 1.545.733,40 ευρώ για έργα».

Δηλαδή σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου, το χρονικό διάστημα από 31-3-2010 έως 31-12-2012, η πρώην ταμίας μετέφερε το υπόλοιπο των 1.545.733,40 ευρώ από τα έκτακτα έσοδα στα τακτικά έσοδα, ώστε να δύναται ο Δήμος Αφάντου απρόσκοπτα να προβαίνει σε πληρωμές λοιπών έργων, εκδίδοντας συνολικά 2.377 χρηματικά εντάλματα πληρωμής εντός του 2010 και με τον τρόπο αυτό κατά τη διαχείριση εσόδων, ελάττωσε εν γνώσει της και για να ωφεληθεί άλλος, ήτοι οι πιστωτές, τη δημοτική περιουσία, της οποίας η διαχείριση της ήταν εμπιστευμένη.

Αρνείται την κατηγορία
Τον Φεβρουάριο του 2017 οι εμπλεκόμενοι είχαν απολογηθεί ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή Ρόδου και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κάποιος όρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην δήμαρχος Αφάντου είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως: «Η Δημοτική Αρχή Αφάντου, με τις δημοπρασίες για τις οποίες κατηγορείται πέτυχε να εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου και για τα δύο (2) τμήματα Β και Γ της συγκεκριμένης κτηματολογικής μερίδας συνολικά το ποσό των 3.063.500,00€ ενώ για τα ακίνητα αυτά η επίσημη εκτίμηση της αγοραίας αξίας τους από τους Ορκωτούς Εκτιμητές ήταν συνολικά 1.012.700,00€! Δηλαδή τα ακίνητα αυτά εκποιήθηκαν σε τιμή τριπλάσια της εμπορικής αξίας τους και μάλιστα σε μια περίοδο διαρκούς οικονομικής ύφεσης» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Αφάντου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/150/3-1-2011 πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής ταμείου πρώην Δήμου Αφάντου, ο πρώην Δήμος Αφάντου παρέδωσε στον νέα Καλλικρατικό Δήμο Ρόδου ως υπόλοιπο ταμείου το ποσό των 892.308,95€ και κανένα απολύτως χρέος, ως αποτέλεσμα και δείγμα συνετής διαχείρισης του Δήμου και της δημοτικής περιουσίας από τη Δημοτική Αρχή, καθόν χρόνο ήταν Δήμαρχος του Δήμου Αφάντου».
Σε ότι αφορά τους λοιπούς εμπλεκόμενους μέλη του πρώην δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκαν την κατηγορία κινούμενοι στις απολογίες τους στο ίδιο πλαίσιο, ενώ και ο ξενοδόχος είχε δηλώσει ότι ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση και πως το μόνο που έκανε ήταν να πλειοψηφίσει σε ένα διαγωνισμό για την αγορά ακινήτου.

Διαβάστε ακόμη

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών