Το κόκκινο κρέας προάγει τον περιφερικό καρκίνο στο παχύ έντερο

Το κόκκινο κρέας προάγει τον περιφερικό καρκίνο στο παχύ έντερο

Το κόκκινο κρέας προάγει τον περιφερικό καρκίνο στο παχύ έντερο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 148 ΦΟΡΕΣ

Μια νέα βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι μια διατροφή χωρίς κόκκινο κρέας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης απομακρυσμένου (περιφερικού) καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal for Cancer.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λιντς, στο πλαίσιο διεθνούς μελέτης για το κατά πόσο το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια ή η χορτοφαγική διατροφή σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και τον πρωκτό, συνέκριναν διάφορα διατροφικά σχήματα σε σχέση με συγκεκριμένα τμήματα του παχέος εντέρου.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά κόκκινο κρέας συγκριτικά με αυτούς που δεν έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν υψηλότερη συχνότητα απομακρυσμένου καρκίνου του παχέος εντέρου, συγκεκριμένα στο τμήμα όπου αποθηκεύονται τα κόπρανα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντιεγκο Ραδα Φερναντεζ ντε Ζαουρεγκουι, «η επίπτωση των διαφόρων ειδών κόκκινου κρέατος και διατροφικών προτύπων στα σημεία εκδήλωσης του καρκίνου είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην μελέτη του δίπολου διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου».

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά τα στοιχεία προέρχονταν από έρευνες εστιασμένες σε συγκεκριμένα διαιτητικά πρότυπα και σημεία εμφάνισης του καρκίνου στο έντερο.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες πήραν στοιχεία από τη μελέτη United Kingdom Women’s Cohort Study, στη οποία είχαν εγγραφεί 32.147 γυναίκες από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκοτία. Οι συμμετέχουσες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 17 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Εκτός από τις διατροφικές τους συνήθειες, είχαν αναφερθεί και 462 ορθοκολικοί καρκίνοι και 335 καρκίνοι στο παχύ έντερο, οι 119 ήταν περιφερικοί καρκίνοι του παχέος εντέρου.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ τεσσάρων διατροφικών σχημάτων και του ορθοκολικού καρκίνου.

«Η μελέτη όχι μόνο ρίχνει φως στο πως η κατανάλωση κρέατος μπορεί να επηρεάσει τμήματα του ορθού και του πρωκτού διαφορετικά και υπογραμμίζει τη σημασία του σχεδιασμού πολιτικών υγείας για την πρόληψη του καρκίνου», σχολιάζει η Τζανετ Κέιντ, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Διατροφικής Επιστήμης του Λιντς.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού