ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφαίο γεγονός για τα Δωδεκάνησα το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφαίο γεγονός για τα Δωδεκάνησα το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφαίο γεγονός για τα Δωδεκάνησα το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 589 ΦΟΡΕΣ

Γιορτή της δημοκρατίας το χαρακτήρισε ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Αντώνης Αποστολίδης

Ως κορυφαίο πολιτικό γεγονός για τη Δωδεκάνησο, χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το οποίο, ως γνωστόν, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 16 και 17 Απριλίου σε συνδιοργάνωση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Χθες σχετικά με αυτό παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο Συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Αποστολίδης και το μέλος της κ. Τάκης Μιχαηλίδης.

Καταρχήν, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, το Συνέδριο αυτό δεν έχει προηγούμενο για την περιοχή μας αφού η συμμετοχή δεκαοκτώ Υπουργών, έντεκα Γενικών Γραμματέων και οι οκτώ θεματικές συζητήσεις προμηνύουν ένα πολύ μεγάλο συνέδριο από το οποίο ο τόπος μας μπορεί να βγει μόνο ωφελημένος. Έτσι, δήλωσε, χαρακτηριστικά:

«Για εμάς, είναι μία γιορτή της Δημοκρατίας, της συναίνεσης και της σύνθεσης πολιτικών. Η συμφωνία όλων στο ελάχιστο είναι το ζητούμενο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε την τοπική κοινωνία αλλά και την περιοχή μας στο επόμενο βήμα της ανάπτυξης το οποίο για εμάς έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Η αειφορία της ανάπτυξης έτσι όπως την ευαγγελιζόμαστε από γενεά σε γενεά, είναι ότι θα πρέπει να παραδίδουμε στα παιδιά μας τον τόπο μας τουλάχιστον στην ίδια κατάσταση όπως τον βρήκαμε-αν όχι καλύτερο. Θέλουμε, λοιπόν, μία ανάπτυξη η οποία θα είναι δίκαιη, θα είναι παραγωγική και όχι μονοδιάστατη, όπως ήταν πολλές φορές στα νησιά μας στο πρόσφατο παρελθόν…».

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, ευελπιστούν σε ένα πολύ καλό συνέδριο το οποίο θα δώσει απαντήσεις σε κάποια θέματα από αυτά που μας απασχολούν τόσα χρόνια. Σημείωσε, επίσης, ότι από την προεργασία ακόμη του Συνεδρίου έχουν αναδειχθεί δεκάδες θέματα τα οποία απασχολούν τα νησιά μας για δεκαετίες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «προφανώς δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί από καμία κυβέρνηση που σε δύο μέρες μέσα να δώσει λύσεις σε όλα». Εκείνο που επιθυμούν, όμως, είναι, στο τέλος του Συνεδρίου, η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα να βγουν ωφελημένα, αφού το ελάχιστο το οποίο θα πετύχουμε θα είναι κέρδος για όλους, όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, το συνέδριο αυτό, είναι ένας σταθμός και όχι ο τερματισμός μίας προσπάθειας η οποία ξεκίνησε με τις επαφές και τον διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Εκείνο που θέλουν να γίνει είναι να συμφωνήσουμε όλοι σε πέντε θέματα που θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα για να υλοποιηθούν, ενώ στόχος είναι όλα τα θέματα τα οποία θα τεθούν για προβληματισμό ή έχουν ήδη τεθεί στον διάλογο που έχει προηγηθεί, να λυθούν σε ένα βάθος χρόνου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση αυτή, αποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτήν η νησιωτική ιδιαιτερότητα της περιοχής μας και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να έχουμε δύο Συνέδρια, ξεχωριστά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, με στόχο να εμβαθύνουν στα προβλήματα της κάθε περιοχής”.

Κάλεσμα στην κοινωνία
Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι απευθύνουν ένα ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία να συμμετέχει στο Συνέδριο και να το παρακολουθήσει αφού δεν διεξάγεται πίσω από κλειστές πόρτες όπου κάποιοι αποφασίζουν για την τύχη ενός τόπου αλλά είναι ανοιχτό προς την κοινωνία. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να θέσει ερωτήματα και οτιδήποτε τεθεί σε κάθε τραπέζι θα απαντηθεί.

Έτσι, έκανε λόγο για κάτι το μοναδικό για τα πολιτικά δρώμενα της περιοχής μας που πρέπει να το στηρίξει το σύνολο της κοινωνίας. Μάλιστα, εκείνο που θέλουν είναι να πιεστούν οι Υπουργοί για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και όχι να πάνε σε ένα Συνέδριο το οποίο να είναι…εύκολο για την κυβέρνηση αλλά, αντιθέτως, να είναι απαιτητικό αφού όσο πιο μεγάλες οι απαιτήσεις τόσο πιο μεγάλα τα οφέλη για τον τόπο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ανά πάσα στιγμή, οποιοσδήποτε φορέας θελήσει μπορεί να καταγραφεί και να συμμετέχει σε όποια συζήτηση θέλει. Σημειώνεται ότι υπάρχουν οκτώ θεματικά τραπέζια τα οποία θα γίνουν σε τέσσερις συνεδρίες ανά δυάδες, παράλληλα, τις δύο ημέρες του Συνεδρίου το οποίο θα διεξαχθεί στο Ρόδος-Πάλλας.

Τη σύνοψη και τη σύνθεση των απόψεων που θα κατατεθούν θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του την Τρίτη στις 7:30 το απόγευμα και καλούν τους πολίτες της περιοχής μας να συμμετάσχουν αφού είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Επίσης, η κυβέρνηση, σε ανοιχτά κανάλια του youtube θα κάνει πλήρη αναμετάδοση του Συνεδρίου με live streaming για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν με αυτό τον τρόπο.

Μετά το πέρας του Συνεδρίου θα συσταθεί μία Επιτροπή αποτελούμενη από τοπικούς φορείς και μέλη της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο Συνέδριο το συντομότερο δυνατό.

Σημείωσε, ακόμη, ότι στα πρώτα συνέδρια που έγιναν, από τον Ιούνιο του 2017 και μετά, ήδη το ποσοστό της υλοποίησης έχει φθάσει σχεδόν στο 35%. Όπως είπε, τα περιφερειακά συνέδρια, όσο προχωρούσαν, ήταν και πιο επιτυχημένα αφού στην αρχή υπήρχε μία δυσπιστία από τους φορείς.

«Οπότε, είναι κάτι το οποίο σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσει τα Δωδεκάνησα για το επόμενο πολιτικό ορατό μέλλον σε μία κατεύθυνση η οποία θα είναι διαφορετική με όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα», τόνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε και ο κ. Μιχαηλίδης ο οποίος αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ν.ε. για την τεράστια απώλεια, όπως είπε, του Βαγγέλη Παυλίδη, ανέφερε και εκείνος ότι το Συνέδριο είναι κάτι πρωτόγνωρο που κλήθηκαν να διαχειριστούν ως ν.ε. και ήταν συγκινητική η προσπάθεια επικοινωνίας με πολίτες και φορείς από τους οποίους βρήκαν ανταπόκριση.

Ιδιαίτερα η περιοχή μας- συνέχισε- βγήκε μπροστά σε ζητήματα όπως η νησιωτικότητα στον αθλητισμό τα οποία θα προωθήσουν στο Συνέδριο και όχι μόνο προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και διάδοση του αθλητισμού στα νησιά μας. Ένα άλλο ζήτημα που μελέτησαν και προώθησαν είναι ο αθλητικός τουρισμός. «Είναι μία προσπάθεια που αναδεικνύεται από την περιοχή μας, πρωτοπορούμε και έχουμε τεράστια εμπειρία όσον αφορά στις αθλητικές διοργανώσεις», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»