Θρήνος σε όλη την Ελλάδα για τον ηρωϊκό σμηναγό

Θρήνος σε όλη την Ελλάδα για τον ηρωϊκό σμηναγό

Θρήνος σε όλη την Ελλάδα για τον ηρωϊκό σμηναγό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 609 ΦΟΡΕΣ

Το Mirage συνετρίβη 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου

«Εκπλήρωσε τον όρκο του για την πατρίδα και με το παραπάνω» θα πουν συνάδελφοι του Γιώργου Μπαλταδώρου, που έχασε τη ζωή του, στην πτώση του Mirage 2000-5, που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή εννέα ναυτικά μίλια βορειονατολικά της Σκύρου.

Το αίσθημα αφοσίωσης στα «θέλω» της πατρίδας ήταν τέτοιου μεγέθους, τόσο για τον Γιώργο όσο και για τους άλλους συναδέλφους του, που είχε να δει την γυναίκα και τα δυο του ανήλικα παιδιά πριν από το Πάσχα. Μάλιστα, τις ημέρες της Ανάστασης ο Γιώργος Μπαλταδώρος βρισκόταν στη Σκύρο, όπου είχε μεταφερθεί μαζί με άλλους πιλότους από την Τανάγρα λόγω των έκτακτων μέτρων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας εξαιτίας της έντονης κινητικότητας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει για τελευταία φορά με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, λίγες ώρες πριν απογειωθεί για επιχείρηση αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών. «Σε αγαπάμε, να προσέχεις και ο Θεός μαζί σου» ήταν οι τελευταίες κουβέντες που άκουσε στο τηλέφωνο από τη σύζυγό του, η οποία περίμενε σε λίγες ημέρες να τον έβλεπε και πάλι.
Στο σπίτι του σμηναγού στην Πετρούπολη επικρατεί πόνος, θλίψη και ένα «γιατί».

Η γυναίκα του βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, ενώ υπάρχει και γιατρός που την παρακολουθεί. Ήδη, συγγενείς από την Καρδίτσα, που ήταν η καταγωγή του σμηναγού, αλλά και συνάδελφοί του έχουν σπεύσει για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και κυρίως στη σύζυγο και στα δυο του παιδιά.
«Μας κόπηκε το αίμα όταν το μάθαμε. Ακόμη δεν μπορούμε να το χωνέψουμε. Πιστεύουμε ότι θα ανοίξει η πόρτα και θα τον δούμε και πάλι» λένε συγγενείς του Γιώργου Μπαλταδώρου.
Στο προφίλ που διατηρούσε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, δεσπόζει μια φωτογραφία με Μιράζ η οποία έχει δεχθεί τα σχόλια φίλων του στο Facebook, ενώ πολλοί από αυτούς είναι και αυτοί «ιπτάμενοι». Επίσης υπάρχει άλλη μία φωτογραφία από ανέμελες διακοπές του αδικοχαμένου πιλότου.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε τον θάνατο του χειριστή του Mirage. Όπως επισημαίνει: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου».
Ο άτυχος σμηναγός είχε 940 ώρες πτήσης, ενώ το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν καινούργιο και είχε «γράψει» μόλις 800 ώρες πτήσης.

Είχε μιλήσει στην κάμερα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αεροπορίας μας
Ο άτυχος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος που βρήκε τραγικό θάνατο την Πέμπτη κατά την συντριβή του Mirage 2000-5 στη θάλασσα λίγα μίλια από τη Σκύρο, είχε μιλήσει σε εκπομπή της ΕΡΤ.
Το ρεπορτάζ αφορούσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αεροπορίας μας και συγκεκριμένα για την 114 Πτέρυγα Μάχης που φιλοξενεί τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.
Τόσο σε αυτή όσο και στις υπόλοιπες βάσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας, πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για να απογειωθούν σε ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή που σημάνει συναγερμός για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν εχθρικά αεροσκάφη.

Η πτώση
Πτώση μαχητικού Μιράζ 2000-5 σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης βορειοανατολικά της Σκύρου. Νεκρός ο πιλότος, ο οποίος είναι ένας έμπειρος χειριστής με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο χειριστής δεν πρόλαβε να δώσει σήμα πριν χαθεί από τα ραντάρ.
Ο Μπαλταδώρος Γιώργος υπηρετούσε στην 331 μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν 34 ετών από το Μαυροβούνι Καρδίτσας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει οικογένεια με τρία παιδιά.

Tweet Καμμένου για τον πιλότο
O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter επιβεβαίωσε το θάνατο του Έλληνα πιλότου που κατάπεσε πριν από λίγες ώρες 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.
Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ γράφει στην ανάρτησή του:
«Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιτότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ»

Συλλυπητήρια Τσίπρα
"Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα τη βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινά συλλυπητήριά του, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη
«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα & θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για το λαό μας.»

Ανακοίνωση ΚΚΕ
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους, επισημαίνοντας ότι «οι Έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή, και με την ανοχή του ΝΑΤΟ».
«Από την πρώτη στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του πιλότου της Π.Α. Γ. Μπαλταδώρου.
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Γ. Μπαλταδώρου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Στην οικογένεια του εκλιπόντα, και στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.»

Συλλυπητήρια από ΝΔ
Τη θλίψη του για την απώλεια του Έλληνα πιλότου εξέφρασε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.
«Θρήνος για την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου μας και στην Πολεμική Αεροπορία. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ.

Συλλυπητήρια Στ. Θεοδωράκη
Τα συλλυπητήριά του στην μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, την οικογένεια και τους φίλους του άτυχου πιλότου του αεροσκάφους Μιράζ 2000-5 που κατέπεσε στη Σκύρο έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, υπογράμμισε πως άλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας.
«Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς» κατέληξε στο μήνυμά του ο κ. Θεοδωράκης.

Το χρονικό της πτώσης
Οι έρευνες επικεντρώνονται στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου και συμμετέχουν τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και το λιμενικό με ένα ελικόπτερο Super Puma, τη φρεγάτα «Ψαρά», ένα ελικόπτερο S70 από το Κοτρώνι του Μαραθώνα και ένα C27.
Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά που ανήκαν στην ΜΠΚ331 και είχαν απογειωθεί από την Σκύρο για να αναχαιτίσουν εικονικά τουρκικά μαχητικά που είχαν παραβιάσει τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Μετά την αναχαίτιση, κατά την επιστροφή του στη Σκύρο ο πιλότος Νο2 του σμήνους ανέφερε ότι έχασε κάθε επαφή με το Νο1 (με τον αρχηγό του σμήνους). Ηταν η στιγμή που τα δύο αεροσκάφη βρίσκονταν σε απόσταση 9 ν.μ βορειοαντατολικά της Σκύρου και άρχισαν τις διαδικασίες προσγείωσης. Αμέσως σήμανε συναγερμός.
To Μιράζ 2000-5 είναι ένα σύγχρονο μαχητικό -με κόστος 27 εκατ. ευρώ- με όπλα αέρος-αέρος ειδικευμένο σε αναχαιτίσεις παντός καιρού και είναι το κυριότερο όπλο της ελληνικής αεροπορίας γι' αυτές τις περιπτώσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο και με το αρχηγείο της πολεμικής αεροπορίας για την εξέλιξη των ερευνών για τον εντοπισμό του πιλότου του Μιράζ 2000-5 που έπεσε.

Τουρκικά ΜΜΕ: Δεν πετούσε τουρκικό μαχητικό στο Αιγαίο την ωρα της πτώσης
Η είδηση της πτώσης ελληνικού μαχητικού τύπου Μιράζ μεταδίδεται από τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ. Ο ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμός Heberturk, σε ανταπόκριση του Mahmut Gurer από την Άγκυρα, μετέδωσε ότι σύμφωνα με πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την ώρα που κατέπεσε το ελληνικό Μιράζ στο Αιγαίο, δεν υπήρχε παρουσία τουρκικών μαχητικών στην περιοχή.
­
Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας
Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.
Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.
Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ».

Παυλόπουλος: Η Πολιτεία δεν θα ξεχάσει την προσφορά του Γ. Μπαλταδώρου
Τη βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος μετέφερε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου, «διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπληρώνει πως συμμετέχει ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διαβάστε ακόμη

Αφρικανική σκόνη: Πόσο μπορεί να επιδεινώσει χρόνια προβλήματα υγείας - Συστάσεις από πνευμονολόγους

Στέφανος Κασσελάκης: Ξέμεινε από τη φουρτούνα στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα

Λίνα Μενδώνη: Στη δικαιοσύνη για δημοσίευμα εφημερίδας

«Καλάθι του νονού»: Σε ισχύ από σήμερα – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Π. Μαρινάκης: Πήχης τα... προβλήματα των πολιτών στις Eυρωεκλογές

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα