Στο επίκεντρο ο τουρισμός και η επιχειρηματική ανάπυξη

Στο επίκεντρο ο τουρισμός και η επιχειρηματική ανάπυξη

Στο επίκεντρο ο τουρισμός και η επιχειρηματική ανάπυξη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 173 ΦΟΡΕΣ

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν στο συνέδριο

Με τις θεματικές ενότητες που αφορούσαν τον τουρισμό, τις εργασιακές σχέσεις, τη χωροταξία, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα καθώς επίσης και την αγροτική ανάπτυξη, τις υποδομές και τη δημόσια περιουσία, συνεχίστηκε χτες η δεύτερη μέρα του αναπτυξιακού συνεδρίου της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, με την παρουσία των αντίστοιχων υπουργών της κυβέρνησης.

Όπως ήταν φυσικό, μεγάλο ενδιαφέρον σημειώθηκε στην ομιλία της υπουργού τουρισμού Έλενας Κουντουρά που περιλάμβανε δράσεις και σχέδια για την ανάπτυξη του τομέα ακόμα περισσότερο στα νησιά της περιφέρειας αν και η ίδια παραδέχτηκε ότι ήδη το νότιο Αιγαίο είναι πρωταθλητής στον τουρισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κα Κουντουρά στις προσπάθειες για επιμήκυνση της σαιζόν στη Ρόδο στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, και στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την ανωτατοποίηση της τουριστικής σχολής της Ρόδου, ενώ η υπουργός μετέφερε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της περιοχής μας, εννοώντας φυσικά και την κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, θέμα το οποίο έθιξαν πολλοί τοπικοί φορείς.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο στόχος της επιμήκυνσης επιτυγχάνεται, καθώς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Ρόδο από το Μάρτιο έως και το Μάιο ήταν το 2017 αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2015, και κατά 26% τους μήνες από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο, πάντα σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από το 2015.

«Με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα, το υπουργείο είναι σε συζητήσεις με κορυφαίους ταξιδιωτικούς ομίλους του εξωτερικού με τους οποίους έχουμε χτίσει στρατηγικές σχέσεις και εργαζόμαστε στενά με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που συντονίζει τις προσπάθειες ώστε να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα στη βάση επιχειρησιακού και επικοινωνιακού σχεδιασμού με ορίζοντα τριετίας.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις αφίξεις μετά τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου και να ενισχύσουμε δυναμικά την τουριστική κίνηση και τη χειμερινή περίοδο αρχικά στη Ρόδο και στη συνέχεια και σε άλλους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου» είπε η υπουργός.
Σε αυτήν την προσπάθεια η συμβολή σας είναι καθοριστική. Η επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος προϋποθέτει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, οι χώροι εστίασης να παραμείνουν ανοικτά.

Με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και με ζωντανή την αγορά, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε με πρόγραμμα, με σχέδιο με δράσεις, τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν διαρκείς τουριστικές ροές που ενισχύουν τα έσοδα όλο το χρόνο.
Στο κομμάτι που αφορά τον ιαματικό τουρισμό, ολοκληρώθηκε ένα σύνολο θεσμικών παρεμβάσεων που ανοίγει το δρόμο για την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την επενδυτική αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας.

Το Νότιο Αιγαίο διαθέτει 14 ιαματικούς φυσικούς πόρους. Έχουν ήδη αναγνωριστεί οι επτά με πλέον πρόσφατη την πηγή του Αγίου Φωκά στην Κω και οι υπόλοιποι είναι σε διαδικασία αναγνώρισης ανάλογα με την πληρότητα των φακέλων που έχουν υποβληθεί.
Σύμφωνα με την υπουργό η διαθεσιμότητα και η υψηλή ποιότητα στις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, είναι βασικό ζητούμενο ώστε να ανταποκριθούμε στο πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και στις νέες ανάγκες για να καλύψουμε την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Οι κλίνες αυξάνονται, οι τιμές μειώνονται
Την τριετία 2015-2017 προστέθηκαν 7.700 νέες κλίνες στο Νότιο Αιγαίο, σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών. Οι 5.601 προέκυψαν από 6 νέες μονάδες και την επέκταση 21 ξενοδοχείων στη Ρόδο. Οι υπόλοιπες αφορούν την Κω και προέκυψαν από τη δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου και επεκτάσεις 11 μονάδων. Τα υπόλοιπα νησιά έχουν επίσης προχωρήσει σε μικρότερης κλίμακας επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση επενδυτικά αιτήματα από 73 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών στα Δωδεκάνησα και πέντε ακόμη στις Κυκλάδες, για ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και δύο εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού στα οποία χορηγήθηκαν βεβαιώσεις για τη λειτουργία τους.

Στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου, υποβλήθηκαν 66 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων για το Νότιο Αιγαίο, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 288 εκατ. €. Στην Περιφέρεια λειτουργούν 2.068 ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 195.000 κλινών, εκ των οποίων οι 144 είναι πέντε αστέρων και οι 356 τεσσάρων αστέρων.

Στο πρώτο πρόγραμμα 110 εκατ. ευρώ που προκηρύξαμε μέσω του ΕΠΑΝΕΚ για να ενισχύσουμε μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους, έχουν ενταχθεί 234 προτάσεις από το Νότιο Αιγαίο με συνολική δημόσια δαπάνη 13,4 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή τρέχει το δεύτερο πρόγραμμα για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

Προς αναβάθμιση οι τουριστικές σχολές!
Καλά ήταν τα νέα και σε ό,τι αφορά την ανωτατοποίηση της σχολής τουριστικής εκπαίδευσης στη Ρόδο για την οποία προωθείται νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας το οποίο όμως παραμένει επί χρόνια σε εκκρεμότητα.
Η κα Κουντουρά, δήλωσε συγκεκριμένα: «Όσον αφορά στην αναβάθμιση των ΑΣΤΕ, επεξεργαζόμαστε μία νομοθετική ρύθμιση με το Υπουργείο Παιδείας, και τον υπουργό κ. Γαβρόγλου ώστε να αναβαθμίσουμε τις ΑΣΤΕ και να προχωρήσουμε στην κατάταξη των πτυχίων τους από το σημερινό πέμπτο επίπεδο στο έκτο επίπεδο βάσει του εθνικού πλαισίου προσόντων.

Δηλαδή, εκτός από τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρώνονται και τα ακαδημαϊκά δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι σύντομα να το παρουσιάσουμε».
Επίσης υπογράμμισε ότι θα αναζητηθούν και κονδύλια προκειμένου να διατεθούν για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολών τα οποία αποτελούν στην πλειοψηφία τους ιστορικά κτίρια και τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί.

Ε. Κλαμπατσέα και Ν. Ηλιόπουλος
Ακολούθησαν ο υφυπουργός εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Νάσος Ηλιόπουλος και η γενική γραμματέας χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα που αναφέρθηκαν εκτενώς στα αντικείμενά τους, με τον κ. Ηλιόπουλο να επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να διαχειρίζεται προβλήματα όπως γινόταν παλαιότερα αλλά να δίνει λύσεις σε αυτά. Ο υφυπουργός εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση της ανεργίας και στο νότιο Αιγαίο ( 20,1% το 2015 και 16,2% το 2017) επισημαίνοντας ότι το 2018 θα είναι κάτω από 20% πανελλαδικά.

Επισημάνσεις φορέων
Η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού-πολιτισμού-αθλητισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου, επέμεινε μετ’επιτάσεως στην κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης στον τουρισμό του μοναδικού μοχλού επιβίωσης στην περιοχή, καθώς πλήττει την ανταγωνιστικότητά μας, όπως είπε προσθέτοντας ότι αν θέλουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει η κυβέρνηση να το καταργήσει.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κώστας Κωνσταντινίδης, χαρακτήρισε τον τουρισμό τομέα ανάτασης της χώρας, ζήτησε να στηριχτούν και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, και ανέδειξε την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα τοπικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος αφού αναφέρθηκε στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στην επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, διευκρίνισε ότι η Ρόδος είχε καταφέρει πολλά χρόνια πριν την επιμήκυνση της σαιζόν και κατέθεσε μεταξύ άλλων την πρόταση να συγκεντρώνονται σε τακτά χρονιά διαστήματα στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις ανά ξενοδοχείο.

Εκ μέρους της ΠΟΞ και του ΞΕΕ ο Άρης Σουλούνιας, εστίασε στην ανάγκη να λυθούν ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά καθώς υπάρχουν πολλά κενά και πολλά… στραβά στη νομοθεσία ώστε να επικρατήσει η λογική και να εκλείψουν τα παράλογα που ισχύουν στον τομέα της απασχόλησης των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος των εστιατόρων Γιάννης Κλούβας, μετέφερε την εμπειρία του όταν πριν από πολλές δεκαετίες ο τουρισμός ξεκινούσε στο νησί από το Φεβρουάριο και ζήτησε να στηριχτούν στην πράξη οι επιχειρηματίες που σηκώνουν στους ώμους τους τη σαιζόν.

Εκ μέρους του δήμου η αντιδήμαρχος τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου, επεσήμανε ότι στόχευση της δημοτικής αρχής είναι ο προορισμός να αποτελεί επιλογή διακοπών για 365 μέρες το χρόνο, προτείνοντας μάλιστα να υπάρχει διασύνδεση της Ρόδου με άλλα νησιά όπως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Από τη θεματική ενότητα για τον τουρισμό, τις εργασιακές σχέσεις, τη χωροταξία και τις πολιτικές αειφορίας, με την υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά
Από τη θεματική ενότητα για τον τουρισμό, τις εργασιακές σχέσεις, τη χωροταξία και τις πολιτικές αειφορίας, με την υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά

Διαβάστε ακόμη

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!