Φορολογική αποκέντρωση ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Φορολογική αποκέντρωση ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Φορολογική αποκέντρωση ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 222 ΦΟΡΕΣ

Επιτακτική η ανάγκη οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης

Τους έντονους προβληματισμούς τους για τις επικείμενες αλλαγές στο χώρο λειτουργίας των ΟΤΑ έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, κατά το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ που ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες που μίλησαν εν μέσω… του θολού τοπίου που υπάρχει ακόμα για το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση, εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον κυρίως σε ότι αφορά τη συνέχιση της κηδεμονίας της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος.
Αυτό ανέδειξαν όλοι οι ομιλητές ζητώντας να γίνουν οι ΟΤΑ ανεξάρτητοι οικονομικά και διοικητικά ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι τους πόρους τους και να αποφασίζουν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνεται αυτό.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εικόνα μέχρι στιγμής για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, προκάλεσε αρνητικά σχόλια στους παρευρισκόμενους και φυσικά έντονους προβληματισμούς.
Μάλιστα ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος που ήταν ένας από τους ομιλητές είπε «ότι καμία μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει όσο αυτή αστυνομεύεται και ελέγχεται, με τον τρόπο που σήμερα γίνεται αυτό» ενώ και ο επικεφαλής της παράταξης «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» Γιάννης Μαχαιρίδης που επίσης πήρε το λόγο τόνισε ότι «το κεντρικό κράτος έπρεπε να παίζει μόνο επιτελικό ρόλο και αυτό έπρεπε να περάσει στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δήλωση Χατζημάρκου
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο περιφερειάρχης επεσήμανε τα εξής: «Εάν κάποιος θέλει λοιπόν σήμερα να μιλήσει σεβόμενος τον τίτλο που έχει το σημερινό Συνέδριο, δηλαδή «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση», θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν κάποιος από τους συμμετέχοντες σήμερα στην Αυτοδιοίκηση, που την υπηρετούν, είτε στον Α΄ είτε στον Β΄ Βαθμό, μπορεί ο ίδιος να υποσχεθεί στους πολίτες που εκπροσωπεί και απέναντι στους οποίους έχει ευθύνη, ότι έχει τη δυνατότητα διακυβέρνησης. Καμία δυνατότητα διακυβέρνησης δεν έχει. Αυτό ακριβώς νομίζω ότι είναι και θα έπρεπε να είναι το μοναδικό θέμα το οποίο θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης στην οποιαδήποτε προσπάθεια ή διαδικασία αναθεώρησης νομοθετικής.

Στη σημερινή συζήτηση που γίνεται, στη σημερινή εννοώ όλο αυτό το διάστημα με την κυβέρνηση, στο επίκεντρο βρίσκεται μόνο και ουσιαστικά, το θέμα του εκλογικού νόμου. Νομίζω ότι αυτό αδικεί πάρα πολύ όλες τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. Στο πώς θα μεταβεί η χώρα σε ένα άλλο μοντέλο.

Έχω από πάρα πολύ παλιά εκφράσει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη άποψη, ότι καμία μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει όσο αυτή αστυνομεύεται, ελέγχεται, με τον τρόπο που σήμερα γίνεται αυτό. Η συγκεκριμένη θέση της οικονομικής αυτοτέλειας, πιστεύω ότι με έναν και μοναδικό τρόπο μπορεί να γίνει. Γιατί δεν έχω και καμία εμπιστοσύνη στην απόδοση των οποιονδήποτε πόρων, όπως και όσο και αν αυτό γραφεί μέσα σε ένα νομοθέτημα. Πιστεύω μόνο στη φορολογική αποκέντρωση και πιστεύω μόνο στο να γίνουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης αυτό που το Υπουργείο Οικονομικών λέει, φορολογικές αρχές. Μόνο τότε θα μπορέσει ο Α΄ και ο Β΄ Βαθμός να σταθεί στα πόδια του, να υλοποιήσει ένα πλάνο το οποίο θα σχεδιάσει και να πάρει πάνω του ευθύνη, χωρίς άλλοθι αποτυχίας ή μη υλοποίησης, το οποίο να μπορεί να το μεταθέσει στην κεντρική εξουσία».
Δήλωση Μαχαιρίδη

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαχαιρίδης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «...παίζουμε το παιχνίδι της εκάστοτε κυβέρνησης, η οποία δεν αλλάζει. Το σύστημα που κυβερνάει, γιατί περί αυτού πρόκειται και δεν είναι τα κόμματα, δεν είναι οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί, είναι τα συστήματα που κυβερνάνε. Αυτά τα συστήματα λοιπόν, αυτή τη στιγμή, παίζουν το ρόλο που έπαιζαν πάντα.

Και βεβαίως παρασυρθήκαμε σε τι; Αυτός είναι ο στόχος της Αυτοδιοίκησης, αν θα είναι απλή αναλογική; Και δεν είναι του να πάρει η Αυτοδιοίκηση τη θέση μέσα στο διοικητικό σύστημα της χώρας;
Συνάδελφοι, αυτή τη στιγμή, ενώ έπρεπε να διεκδικήσουμε την διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, για να εκφράζουμε πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες και να απολογούμαστε στις τοπικές κοινωνίες, εμείς δεν θέτουμε στο στόχαστρο την κεντρική κυβέρνηση, όπου χθες στη Ρόδο μοίραζε 10.000, 20.000, 50.000, μικρό έργο, μεγάλο έργο, υποσχέσεις…

Πού ακούστηκε; Αυτός είναι ο ρόλος της Κεντρικής Διοίκησης, του κεντρικού κράτους; Να μοιράζει; Από πού; Ένα θέμα είναι αυτό. Το κεντρικό κράτος έπρεπε να παίζει μόνο επιτελικό ρόλο και αυτό έπρεπε να διεκδικήσουμε και το σύνολο των αρμοδιοτήτων να περάσει στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

… Ειλικρινά σας λέω και το ξέρουν όλοι οι συνάδελφοι Περιφερειάρχες, εάν δεν υπήρχε το ΕΣΠΑ, οι Περιφέρειες δεν θα λειτουργούσαν. Δεν θα είχαν ρόλο να παίξουν. Δεν είναι αλήθεια αυτό; Με τα λειτουργικά που μας δίνουν στις Περιφέρειες, θα λειτουργούσαν οι Περιφέρειες; Και δεν αποφάσισε και δεν έβαλε κανένας ζήτημα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτή η διαδικασία. Τι σημαίνει μοιράζει ο Υπουργός Ανάπτυξης χρήματα στις Περιφέρειες και στους Δήμους; Πάρε ένα εκατομμύριο, πάρε πεντακόσια… Σοβαρολογείτε;
Άρα, αν πραγματικά θέλουμε – και συμφωνώ με τους συναδέλφους που έθεσαν το ζήτημα – το πρόβλημα στην πατρίδα μας δεν είναι οικονομικό. Είναι καθαρά πολιτικό.

Άρα, θέλουμε πραγματικά η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει το ρόλο που πρέπει; Αυτή πρέπει να είναι η στόχευση και όχι εάν το σύστημα είναι αναλογικό, είναι απλή αναλογική ή είναι ενισχυμένη αναλογική ή είναι ενισχυμένο σύστημα. Όχι ότι δεν παίζει ρόλο. Και όχι το ότι δεν πρέπει πραγματικά να υπάρχουν συναινέσεις και συγκλίσεις.»

Ανακοίνωση περιφέρειας
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε χτες η περιφέρεια για το θέμα αναφέρει τα εξής: «Την ανάγκη οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, πάγια θέση του, την οποίαν διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία και συνδέει ευθέως με την ωρίμανση του ιδίου του Πολιτεύματος, ως βασική της προϋπόθεση, διατύπωσε εκ νέου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από το βήμα του κοινού συνεδρίου των ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι αυτή θα πετύχει μόνο αν συνοδεύεται και με φορολογική αποκέντρωση.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους –Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης «Κλεισθένης» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, τόνισε πως η σχέση μεταξύ κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης χρειάζεται επανασχεδιασμό και οι σχετικοί ρόλοι επαναπροσδιορισμό.

Η γενναία αλλαγή της βάσης αυτής της σχέσης, προϋποθέτει αποκοπή του πολιτικού ομφάλιου λώρου και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της οικονομικής αυτοτέλειας, δια της φορολογικής αποκέντρωσης. Μέχρι σήμερα, η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ που προβλήθηκε ως ένας εκ των στόχων κάθε διοικητικής μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, έμεινε είτε στις εξαγγελίες είτε στα χαρτιά, προσκρούοντας πάντοτε στην απροθυμία της κεντρικής εξουσίας να προχωρήσει στην πολιτική αποκέντρωση.

Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε ότι η πρωτοφανής κρίση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της χώρας, αλλά ο συνδυασμός αυτής με τον επίσης πρωτοφανή βαθμό υποβάθμισης του πολιτικού και λειτουργικού “ευνουχισμού” της Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμίδων.

«Η νέα πορεία που έχουμε ανάγκη, είναι πορεία προς την ενηλικίωση και ωριμότητα της ελληνικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής διοίκησης. Αλλά χειραφέτηση και ενηλικίωση δεν νοείται χωρίς την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, η οποία συνεπάγεται τη φορολογική αποκέντρωση. Δεν είναι συντεχνιακό αίτημα της αυτοδιοίκησης. Είναι στοίχημα επιβίωσης. Όχι δικής της, αλλά της κοινωνίας», τόνισε.

Κατά την άποψη που επανειλημμένως έχει διατυπώσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου – προ ημερών και ενώπιον του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ρόδου – η φορολογική αποκέντρωση θα έχει ως επακόλουθο την απαραίτητη πολιτική ωρίμανση και ενηλικίωση, όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, μέσω της ευθύνης της οικονομικής διαχείρισης. Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η φορολογική αποκέντρωση μπορεί να οδηγήσει στη ωρίμανση της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, δήλωσε:

«Η αύξηση της ευθύνης, οδηγεί αυτόματα και στην αύξηση της υπευθυνότητας όλων των συμμετεχόντων. Και των αιρετών αλλά και του εκλογικού σώματος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Για τους αιρετούς η ευθύνη αυτή γίνεται πολύ βαρύτερη αφού η όποια αστοχία είναι πλέον δικής τους αποτυχία και όχι του κεντρικού συστήματος εξουσίας. Και η όποια απόφασή τους παράγει αποτελέσματα που αντανακλούν άμεσα στη δική τους πολιτική εικόνα.

Η εξασφάλιση πόρων δεν αποτελεί πλέον ένα παιχνίδι διαπροσωπικών σχέσεων, ανταλλαγμάτων ή οτιδήποτε άλλο λειτουργεί υπέρ της ισορροπίας μέσα σε ένα σύστημα κεντρικά ελεγχόμενο. Ο αιρετός στην τοπική αυτοδιοίκηση που έχει οικονομική αυτοτέλεια και εξουσία κρίνεται για τα δικά του πεπραγμένα και όχι για τη συνισταμένη που προκύπτει από τις δικές του και από τις κεντρικές δράσεις».

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο